RAST ZUBIĆA I ORALNA HIGIJENA KOD BEBA

Blanka Raguž Bubalo, dr.med.dent., Ordinacija dentalne medicine Švajhler, 01/3772570, info@dent-med.hr

 

Rast zubića je noćna mora svakog roditelja. Kako pomoći uplakanom djetetu, kako mu ublažiti taj neugodan osjećaj. O toj temi, kao i o održavanju oralne higijene kod beba razgovarali smo sa dr.med.dent.Blankom Raguž Bubalo. Sipmatična doktorica nam je razjasnila neke nejasnoće koje se pojavljuju među zbunjenim roditeljima, te otkrila kada treba započeti sa pranjem zubića.

KADA IZBIJAJU PRVI ZUBI, KOJIM REDOSLIJEDOM I DO KOJE GODINE RASTU? Mliječni zubi počinju nicati oko šestog mjeseca života, a do treće godine bi trebali biti prisutni svi mliječni zubi. Prvi niču mliječni sjekutići  u dobi od 6 do 9 mjeseci,najprije donji, pa zatim gornji. Slijede prvi kutnjaci (molari) sa 12 do 16 mjeseci  , zatim očnjaci sa  16 do 20 mjeseci . Drugi kutnjaci  (molari) kao zadnji mliječni  zubi  niču sa 24 do 30 mjeseci. (Period nicanja zubi je dosta individualan i ti rokovi mogu biti pomaknuti u oba smjera.)

KAKO POMOĆI BEBAMA PRI RASTU ZUBIĆA? Malo je toga što može uistinu pomoći . Dijete ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke ili gumene predmete, pa je preporučljivo gumene igračke koje dijete grize prethodno ohladiti i naravno paziti da budu čiste. Tinkturom  kamilice ili kadulje možete namazati zubno meso kako bi na prirodan način olakšali tegobe.

 JESU LI RAZLIČITI GELOVI KOJE MOŽEMO PRONAĆI U LJEKARNAMA ZAISTA UČINKOVITI KOD UBLAŽAVANJA BOLI KOD RASTA ZUBIĆA? Gelovi koji se kupe u ljekarna mogu biti od pomoći , međutim učinak gela je kratkotrajan, jer sve što se stavi u usta slina će brzo otplaviti.

 MIŠLJENJE O JANTARNIM OGRLICAMA KOJE SU POSTALE POPULARNE? Nema znanstvenih dokaza da se nošenjem jantarne ogrlice  može ublažiti nelagoda nicanja zubi.

OD KOJEG TRENUTKA JE POTREBNO VODITI BRIGU O ORALNOJ HIGIJENI KOD BEBA? Zajedno sa nicanjem prvog zuba trebala bi započeti i oralna higijena. U toj dobi djetetu bi roditelji trebali obrisati zubiće sterilnom gazicom dva puta dnevno ili četkicom za zube koja se natakne na prst, kako bi se uklonio plak od ostataka hrane koji se zadržava na površini zuba.

PREPORUKA KOJIM ČETKICAMA I PASTAMA ZA ZUBE VODITI NJEGU ZUBIJU? Oko prvog rođendana zube bi trebalo početi prati dječjom četkicom. Te četkice bi trebale imati gumene niti koje djeca uglavnom žvaču i trljaju po desnima, te si tako olakšavaju svrbež i nelagodu kod rasta zubića. Oko druge godine života dijete se može upoznati s prvom pastom za zube. Pozornost treba obratiti da pasta bude primjerena njegovoj dobi.

SAVJET KAKO PRIDOBITI MALO DIJETE NA PRANJE ZUBIJU? Pranje zubi dijete treba doživjeti kao igru, te ga na taj način i zainteresirati. Shvatite što dijete motivira (interesira), pa se koristite trikovima.  Budite strpljivi, nikako na silu. Djeca vole kopirati roditelje, pa im budite primjer  i pokažite kako perete svoje zube.

DOJENJE PO NOĆI I KARIJES? Noćno dojenje do druge godine obično ne ostavlja posljedice na zubima. Prema istraživanju dr.Brian Palmer i dr. Harold Torney zaključeno je kako ne postoji siguran dokaz da produženo dojenje povećava rizik od ranog razvoja karijesa. Iako dojena djeca mogu dobiti karijes, majčino mlijeko samo po sebi nije uzrok. 

ŠTO AKO SE POJAVI KARIJES KOD TAKO MALE DJECE? Početak preventivnih mjera leži u nenavikavanju djeteta na noćnu prehranu i uspavljivanje sa zaslađenom hranom i pićem iz bočice. Roditelji bi trebali početni oblik karijesa zamijetiti te potražiti pomoć stomatologa, kada je uz odgovarajuću kontrolu boli cijeli zahvat lakši, nego u uznapredovaloj fazi.