NEKI NOVI KLINCI U EKO PELENAMA

Nisam ni pomislila da će mojom trudnoćom iskrsnuti tolika pitanja na koja ja sama trebam odgovoriti jer će moje dijete biti ovisno o mojim odlukama i odabirima od najranijih dana. Jedno od pitanja koja sam si postavila je bilo i o pelenama. Zapravo, ne znam tko mi je stavio “bubu u uho” oko platnenih pelena, ali činila mi se dovoljno zanimljivom da ju istražim. Kako oko svega treba potrošiti vremena da se nađe neka sredina u glavi, tako je bilo i oko pelena. Zanimljivo mi je da se do prije tridesetak godina kada su naše mame imale nas, gledalo na “pampersice” kao nešto nedostižno i super, jer se čak i do Austrije povlačilo da se kupe. Ista stvar je bila i s AD-om koji je u to vrijeme procvjetao od popularnosti. Sada, kao da se stvari mijenjaju unatrag.

Zašto koristiti platnene pelene i koje su im prednosti i mane?
1. Dobre su za vaše dijete jer ne sadrže kemikalije kao jednokratne pelene i ne zagrijavaju guzu jer kroz tkaninu ona diše.
2. Dobre su za okoliš jer se ne razgrađuju još 250-500 godina kao jednokratne pelene, njima treba samo 5 mjeseci da se raspadnu, a mogu poslužiti i u kompostu.
3. Djeca se brže odviknu od pelena jer sami imaju potrebu biti čisti tj. ne biti mokri, pa prije dođe do “aha efekta” i korištenja tute/wc-a.
4. Znatno su jeftinije. Računa se da ćete na jednokratne u prosjeku potrošiti oko 5000 kn dok je za platnene potrebno 2000 kn, ako ne i manje, ovisno za koji model se odlučite. U te proračune je uključeno pranje i sušenje istih. Ne moram ni napisati da ako imate dvoje ili više djece taj se trošak znatno smanjuje. Idealno bi bilo da imate 20 komada platnenih pelena kako ne bi morali svaki dan prati, već svaki drugi, ali ako krenete u ovu pustolovinu poželjet ćete te šarene pelene i za svoj ročkas 🙂

Što nam se ne sviđa?
Nedostaci kada se jednom ufurate su neznatni. Najgora pomisao svih je da se moraju zabaviti drekecom u peleni, ali i to se da zaobići ako se koriste jednokratni papirići (lineri) koji se samo bace u wc kada se mijenjaju pelene.
Osim toga, nekima je problem pranje i sušenje istih. Da, imat ćete više pranja u perilici i ako nemate sušilicu više veša po svuda pogotovo u zimsko vrijeme, no sve je to podnošljivo (ja sam to zamišljala puno kompliciranijim nego što je, pogotovo ako koristite tetre ili prefoldove koji se lako peru i suše).
Također se postavlja pitanje spremanja pelena do pranja, a za to je dovoljna obična plastična kanta i poklopac – ionako ćete ih često prati pa “miris” neće stići do vašeg nosa).

Također svi platneno pelenaši češće presvlače pelene, ali to sve ovisi o vama i vašim navikama. Meni je drago da mi je dijete suho i da mu je ugodno u pelenama pa mi nije problem da ih mijenjam i mrvu češće. Mislim da je to jedna do dvije pelene dnevno više maksimalno.

Te “nove” platnene pelene trebamo podijeliti u par skupina jer jako puno današnjih platnenopelenaša koristi tetre kao pelene kao što su ih i naše mame koristile. U međuvremenu cure su pojednostavile stvar i počele šivati prefold pelene koje su zapravo tetre, ali malo gušće na sredini kako bi bolje upijale. Također imamo AIO (all in one) , AI2 (pogađate all in two), Pocket (ilitiga s džepom), Bambusice, pamučne itd…a sve one mogu biti u veličinama ili OS (sve veličine u jednoj peleni). Više o tome drugi put…

 

Dobar izbor lijepih pelena ima kod naših šivalica diljem Hrvatske pa eto jedna od njih je i Baby Dot koju toplo preporučam 😉