KLIKLOP – PRVI SPECIJALIZIRANI CATERING ZA DJECU U HRVATSKOJ

Ubrzani životni ritam vrlo često znači i manjak vremena posvećenog pravilnoj i adekvatnoj prehrani djece. Danas su pekare, junk food te brza i gotova hrana neizostavan dio naše svakodnevice. S druge strane postoje roditelji koji se trude naučiti svoju djecu zdravim navikama od malih nogu, ali sav taj trud padne u vodu čim dijete krene u vrtić ili školu. Nažalost, sve češće čujemo pritužbe roditelja na vrtićku ili školsku prehranu. Supermami i profesorici klavira, Ivani Bedenik, upravo je to bio glavni razlog za osnivanje Kiklopa – prvog specijaliziranog cateringa za djecu u Hrvatskoj. Tim Kiklopa kojeg čine tri superžene imao je vrlo jednostavnu ideju: kuhati obroke od domaćih namirnica s hrvatskih OPG-ova i dostavljati ih u vrtiće i škole kako bi klinci uživali u hrani pripremljenoj s puno pažnje i ljubavi. Upravo zato njihov moto glasi STVARNO DOBRA KLOPA ZA KLINCE.

  1. Kako se rodila ideja o pokretanju prvog cateringa za djecu u Hrvatskoj? Sama ideja se nekako prirodno nadovezala na moje interese i ciljeve koji su se formirali i razvijali kroz različita životna razdoblja.   Od prve pomisli na poduzetništvo do sada, ideja je prošla niz transformacija. Glavni moment začetka ideje dogodio se prije nekoliko godina kada sam sina upisivala u vrtić. Tada sam shvatila da većina privatnih vrtića nema svoju kuhinju te da se hrana kupuje iz lokalnih restorana koji su orijentirani na pripremu gableca za odrasle. Sva hrana je dolazila iz ‘istog lonca’, tako da su djeca jela i jedu hranu prepunu umjetnih začina, aditiva, sirovine su loše kvalitete te se maksimalno pribjegava upotrebi polugotovih industrijskih proizvoda. U tom trenutku sam shvatila kako na tržištu postoji niša na čije potrebe znam, mogu i želim odgovoriti. To su bili dani kada je sve počelo…
  2. Početak svakog biznisa nosi određene strahove i rizike. Tko vam je bio najveća podrška? Sretna sam što sam se već davnih dana riješila potrebe za  ‘lažnom’ sigurnošću. Doista vjerujem da ona ne postoji niti u jednom području života, te da je upravo potreba za njom ono što nas sputava u svim akcijama prema ostvarenju želja. Upravo radi toga sam nekako spontano odbacila ideju rizika u smislu straha od neuspjeha. Razvoj ovog projekta mi je donio više nego sam mogla i zamisliti. Osvijestila sam i razvila sposobnosti za koje nisam niti znala da ih imam, toliko toga naučila i najvažnije-  susrela i upoznala predivne ljude.Kao najveću podršku ipak bih izdvojila svoj tim. Zahvalna sam za njihov predan i velik doprinos stvaranju Kliklopa, i podršku u najtežim trenucima i izazovima.
  3. Kako funkcionira Kliklop? Što možemo pronaći u vašoj ponudi? Kliklop (što je spoj riječi „klinci“ i „klopa“) je zamišljen kao podrška djeci na svim razinama njihovog razvoja. Kliklop je prvi catering na hrvatskom tržištu specijaliziran za prehranu djece. Povezali smo se s mnoštvom malih domaćih proizvođača hrane, uglavnom OPG-ovaca, od kojih nabavljamo fine i friške namirnice i od njih pripremamo klopu koja je istovremeno ukusna i zdrava. Iskombinirali smo ideje i principe iz čitavog niza kulinarskih stilova, od bakine kuhinje do modernih pravaca, a sve to provjerili su nutricionisti i drugi stručnjaci te, naravno, klinci koji su se vrlo ozbiljno i predano primili testiranja naših specijaliteta – bilo za doručak, ručak ili užinu. Naša ponuda bazira se na sezonskim namirnicama, a mališane nastojimo naučiti da uživaju u svim namirnicama, jer će ih prehrambene navike koje steknu u vrtićkoj dobi pratiti čitav život.
  4. Sve češće čujemo pritužbe na vrtićku prehranu? Koje je tvoje mišljenje općenito o prehrani djece danas? Da, nažalost, važnost stvaranja zdravih prehrambenih navika kod djece je još uvijek mrtvo slovo na papiru. Osobno mislim da bi prehrana u vrtićima i školama trebala biti jednako važna kao edukacija. Međutim, ona definitivno to nije. Nikako nije sva odgovornost na ravnateljima škola i vrtića. Osobno znam dosta njih koji su potaknuli promjene uvodeći  zdravije namirnice, a istodobno su naišli na nezadovoljne roditelje koji nisu bili spremni uložiti trud te podržati dijete u susretu s ‘novom’ hranom. Djeca su danas zakinuta za jednostavnim i prirodnim okusima hrane. Majke ne stižu kuhati, pekare rade posao stoljeća, a djeca više ne stignu biti djeca. Ne zazivam neka stara vremena, ali najveću inspiraciju crpim upravo od tamo – kada je hrana ispunjavala svoju svrhu, a to nije samo gašenje osjećaja gladi nego doprinos zdravlju i vitalnosti.
  5. U Kliklopu naglasak je na zdravoj i prirodnoj prehrani. Kako osmišljavate svoje jelovnike? Što vam je bitno kod biranja namirnica? Jelovnike osmišljavamo uvijek imajući za cilj stvoriti cjeloviti obrok. Istina je da je naglasak na zdravoj i prirodnoj hrani, međutim terminom ‘zdrava hrana’ se danas jako manipulira. Ako pogledate jedan blok reklama na TV-u, primijetit ćete da se proizvodi poput Nutelle i sličnih reklamiraju kao zdravi obrok, što je apsurd. Također, uslijed poplave  brojnih prehrambenih pravaca, prosječan čovjek je izgubljen i nije više siguran kome da vjeruje. Vrijednost Kliklopa je upravo ta neopredijeljenost,  fokusiranost na izbor cjelovitih, prirodno uzgojenih sirovina, te zbroj svih dobro poznatih savjeta o zdravoj prehrani.
  6. Kakve su reakcije vaših najmlađih korisnika? Kao što sam već spomenula, sve što kuhamo testirali smo na našim klincima, ali i djeci prijatelja, rodbine, susjeda…  Tijekom tog procesa nije nastradao nijedan mališan J Većina djece spremna je isprobati nove okuse, osobito ako im je jelo prezentirano na privlačan način, ili im se o namirnici ispriča neka zanimljiva priča – na primjer, da je rajčica zapravo voće, ili kako nekad davno, prije otkrića Amerike, u Hrvatskoj i čitavoj Europi nije bilo krumpira. Najveća nam je nagrada kad, primjerice, klinac koji „ne voli“ karfiol zatraži dodatnu porciju naših popečaka – to znači da smo uspjeli steći njihovo povjerenje i da naš tim radi dobar posao.
  7. Ivana, kakav je odnos tvog sina prema hrani? Voli li isprobavati nove stvari ili je izbirljiv? Mnogi mi kažu da je moj sin je u današnje vrijeme pravo ‘čudo’ koje za večeru obožava jesti brokulu na lešo s omletom, za doručak zobenu kašu ili integralni kruh, za ručak ribu, blitvu…ma sve. Ja znam da on nije nikakvo čudo, nego dijete koje je odraslo na takvoj hrani. Trudila sam se da mu odmalena usadim dobre prehrambene navike i sigurna sam da nisam jedina koja je u tome uspjela.
  8. Je li teško uskladiti majčinstvo sa poduzetništvom? Kako to već i biva, poduzetništvo mi je došlo baš u pravo vrijeme. Moj dugogodišnji profesorski posao u školi donio mi je veliko zadovoljstvo i puno slobodnog vremena koje sam uživala sa svojom obitelji. Temelji su postavljeni, stoga malo manje slobodnog vremena neće škoditi.

Sve o Kiklopu saznajte na njihovoj službenoj web stranici na kojoj se nalazi i njihov blog na kojem možete saznati novitete iz njihove kuhinje i iz područja prehrane djece te na kojem dijele njihove najuspjelije recepte. Kiklop  možete zapratiti i na službenoj facebook stranici.