MLIJEČNI ZUBI I DUDE VARALICE

Blanka Raguž Bubalo, dr.med.dent., Ordinacija dentalne medicine Švajhler, 01/3772570, info@dent-med.hr

Često vidimo djecu sa dudama u ustima i svjesni smo da upravo ta ista duda rješava mnoge probleme. Od utjehe, maženja, pa sve do smirivanja u kriznim situacijama. Međutim, koliko su dude varalice zapravo dobre i koliko dugo ih djeca mogu koristiti bez pretjeranih posljedica, nismo sigurni niti sami. Na internetu se nude brojni odgovori i vjerujem da svaka od nas nastoji pronaći opravdanje zašto je duda zapravo dobra stvar. O toj temi, kao i o mliječnim zubima naših anđelaka odgovorila nam je dr. Blanka Raguž Bubalo.

 

KORIŠTENJE DUDE VARALICE – DA ILI NE? Duda varalica je nepogodna navika vašeg djeteta. Utječe na razvoj zuba i čeljusti, pa ju je bolje koristiti što manje.  Kod odabira dude varalice, treba paziti da je anatomskog oblika i da je dijete ne koristi dulje od 6 sati dnevno. Izbjegavajte umočiti dudu u zaslađene sokove ili hranu, kao i davanje bočice sa slatkim sokovima, kako bi smanjili  rizik stvaranja karijesa.

ŠTO JE KARIJES BOČICE ? Karijes bočice je cirkularni karijes koji zahvaća mliječne zube u blizini zubnog mesa. Terapija ovisi o uznapredovalom stadiju. Prepoznavanjem karijesa u najranijoj fazi moguće je provesti terapiju uz minimalni gubitak tvrdih zubnih tkiva. Svakako treba promijeniti  štetne navike koje pogoduju tom nastanku ( uklanjanje bočica, duda…), učenje djeteta da pije iz čaše, a noćne slatke obroke zamijeniti običnom vodom.

ZAŠTO SU VAŽNI MLIJEČNI ZUBI I KAKO IH OČUVATI? Mliječni zubi imaju višestruko važnu funkciju : čuvaju mjesto za svoje nasljednike, potiču normalan rast i razvoj čeljusti, služe djetetu za žvakanje, što je preduvjet za dobru probavu, sudjeluju u stvaranju glasova te razvoju razumljivog govora; utječu na estetski izgled lica. Mliječni zubi se popravljaju i čuvaju do izbijanja stalnih zubi. Pravilna prehrana, higijena i redovite stomatološke kontrole su jedini put do zdravih zubi.

KOJI SU PREVENTIVNI POSTUPCI U STOMATOLOGIJI ?

PEČAČENJE FISURA

Pečačenje fisura je preventivna, jednostavna i potpuno bezbolna procedura koja ne oduzima puno vremena.  Fisure su mjesta na površini zuba gdje se najčešće zadržava hrana, pa je stoga i mjesto učestalog karijesa.  Na taj način se sprječava nakupljanje i zadržavanje hrane, te je olakšano četkanje zubi i održavanje higijene usta.

POVRŠINSKA PRIMJENA FLUORIDA ZA PREVENCIJU KARIJESA KOD DJECE

Kariostatski efekt fluorida je posljedica površinske, a ne sistemske primjene. Zubne paste imaju različite koncentracije fluorida, te dijete treba koristit pastu prikladnu za svoju dob. Gelovi i lakovi su sredstva sa većom koncentracijom fluorida i nanose se isključivo u stomatološkoj ordinaciji.

POSLJEDICE PRERANOG GUBITKA MLIJEČNIH ZUBI? Mliječni zubi su tijekom ranog djetinjstva izuzetno podložni razvoju karijesa i  uz nepravilne prehrambene navike, te nepravilnu i nedovoljnu oralnu higijenu, brzo dovode  do opsežnih oštećenja i njihovog preranog gubitka. Mliječni zubi su izuzetno važni za normalno nicanje stalnih zuba i njihov pravilan raspored. Ako se zubi moraju izvaditi ranije , gubitak prostora se može spriječiti izradom tzv.držača mjesta. To su jednostavne naprave koje se podupiru na preostale zube, sprečavajući tako pomak susjednog zuba u slobodan prostor.

SPREČAVANJE RAZVOJA  NEPRAVILNOSTI ZUBI I ČELJUSTI? Nepodesne oralne navike su svi čimbenici koji nepovoljno utječu na razvoj zubi i čeljusti : loše navike sisanja , disanje na usta, nepravilno žvakanje. Sisanje koje nije u funkciji ishrane, kao sisanje dude varalice, prsta, usne i jezika može uzrokovati deformaciju čeljusti.  Što dulje i intenzivnije traju te navike, posljedice su teže. Rana dijagnoza i terapija mogu djelovati preventivno.  Zadatak je preventivne ortodoncije ne dopustit stvaranje uvjeta za nastanak anomalije.