majčinstvo na rubu živčanog sloma

Danas vam neću pričati koliko je majčinstvo divno i krasno. To i same znate, kao i ja. No znate i za onu, nazovimo ju tako, „tamnu“ stranu majčinstva. Depresija. Nervoza. Umor. Suze. Nešto kroz što prolazi gotovo svaka majka, iako se o tome previše ne priča. Priča se samo o onoj postporođajnoj depresiji. O postporođajnom umoru. Kao da smo loše majke ako same sebi i ostalima priznamo da više ne možemo, da nam je svega dosta.

Nema tih članaka na internetu, niti savjeta ostalih mama koji ćete moći pripremiti na ono što dolazi nakon poroda. Onaj tko kaže da jedno dijete ništa ne mijenja laže. Mijenja SVE. Jutra, noći, dane, navike, brak, ljubav, TEBE. Majčinstvo će preokrenuti tvoj svijet naopačke.

Između hrpe veša za pranje i peglanje, prljavog suđa, umora, tisuću pitanja zašto, tantruma u dućanu, milijun neprospavanih noći, nepopijenih kava i nepojedenih ručkova ponekad se čini nemoguće pronaći vremena za sebe. Za nas mame vrijeme je luksuz. Dodatno pogoršava stvar što svi oko nas govore da MORAMO pronaći vrijeme za posvetiti se sebi, a mi to ne uspijevamo pa se pitamo je li problem u nama!?

Posljednjih tjedan dana bila sam majka na rubu živčanog sloma. Loše vrijeme, prehlada, pms, UMOR učinili su svoje. Nisam imala nikakav razlog da izađem iz svoje najudobnije trenirke. Moj dosadni život odvijao se na relaciji kuća-park-dućan. Imala sam malo vremena za sebe koje sam provodila radeći na kompjuteru. Nikog da uskoči i pomogne. Maštala sam o tome da sam na jedan samo ja, a ne mama. Ja koja nosim naočale zbog sunca, a ne zbog toga da sakrijem suze u parkiću.

Zasićenost, prava riječ koja opisuje ono što sam ja osjećala. I nije prvi put. A nije ni zadnji. To je neizostavan dio našeg putovanja. To je ono što nas majke čini jačima, hrabrijima i nepokolebljivima.

Kako da ne poludiš? Ne znam. Sve je to individualno. Supermama uvijek pronađe način. Ja sam otišla pola sata na trčanje i vratila se kao nova.


MARTINA

Supermama jednog uvijek nasmijanog dječaka koja već više od jednog desetljeća živi na talijanskoj adresi. Romantična i sarkastična, opsesija su joj blogovi i digitalni mediji. Funkcionira poprilično dobro s obzirom na konstantan nedostatak sna. Najbolje ideje dolaze joj rano ujutro uz prvu neizostavnu šalicu kave dok svi još spavaju. Voli uživati u lijepim i jednostavnim stvarima poput tanjura dobre pašte, čaše crnog vina, Instagrama, dobre knjige kad uhvati vremena, šetnji po Ikei kad nema gužve, maštanja i trčanja. Voli kreativne i zanimljive ljude, inspirirati i biti inspirirana.

@ouritaliandays