TOP 5 KNJIGA ZA HLADNE JESENSKE DANE

Kad sam počela razmišljati o Top 5 knjiga koje preporučiti učinilo mi se da bi bilo lakše napraviti Top 55. Ali evo, nakon nekoliko kompromisa i obećanja nekim knjigama da ću o njima pisati drugi put, lista je sljedeća. 

1.Elena Ferrante: Genijalna prijateljica

Genijalna prijateljica je prvi od četiri dijela Napuljskih romana, a Elena Ferrante je pseudonim talijanske spisateljice čiji je pravi identitet do danas nepoznat. Neki čak nagađaju da se radi o muškarcu, no oni koji su čitali Ferrante složit će se da je gotovo nemoguće da bi muškarac mogao tako dobro poznavati ženski svijet. Kad sam tek čula za Ferrante mislila sam da je riječ o nekoj vrsti ljubavnog romana i nije mi previše privlačila pozornost. Ali sam na inzistiranje jedne prijateljice počela čitati prvi dio sage i oduševila se! Nakon dugo vremena bila je to knjiga koju sam pročitala u jednom dahu. U manje od mjesec i pol sam uspjela pročitati (kažem uspjela jer uz tada šestomjesečnu bebu stvarno to smatram uspjehom) sva četiri dijela, nekih skoro 1600 stranica. Priča je to o odrastanju i životu dvije prijateljice iz siromašnog napuljskog naselja, Lenu i Lile, ali ujedno i priča o talijanskom društvu nakon Drugog svjetskog rata pa sve do danas, o međuljudskim odnosima i poziciji žene u društvu. Ferrante se ne trudi da nam se njeni likovi svide, nego ih upoznajemo u istinskoj ljudskosti: otkrivene su nam njihove nesavršenosti, najskrivenije mane i ranjivost. Glavne junakinje će u vama izazvati osjećaje od želje da im opalite pljusku da se saberu, date najtopliji zagrljaj ili isplanirate s njima kako pobjeći od svega. Ferrante piše jezikom koji je izravan i iskren. Njeni likovi kao da su cijelo vrijeme na psihičkom i fizičkom rubu, a sama autorica se ne boji nekada ih s tog istog ruba i odgurnuti. Postoje teorije o tome tko je zapravo Elena Ferrante, no moram priznati da i ne želim znati pravi identitet spisateljice. Njena želja je da djelo govori samo za sebe i to iznimno cijenim. Da shvatite koliko je fenomen Ferrante uzeo maha: u donedavno turistički ozloglašenom Napulju nude se Ferrante ture za najzagriženije fanove.

2.Karl Ove Knausgaard: Moja borba

Za Knasugaarda sam čula prije nekoliko godina, ali kao i mnoge odbijala me ideja o autobiografskom romanu u šest dijelova jer mi se činilo poprilično prepotentno da netko piše “o sebi” tako opširno. Ali, moram priznati da me već na samom početku prve knjige, koju trenutno čitam, Knausgaard oduševio. Pišući o svakodnevnom na iznimno poetičan način, u ovoj prvoj knjizi autor se prisjeća odrastanja u 80ima i kroz naizgled obične životne događaje i same nas uvodi u proces traganja za izgubljenim vremenom, prisjećanjem vlastitih uspomena iz djetinjstva i adolescencije. Sam autor je priznao da je roman nesvjesno pisao pod utjecajem Marcela Prousta, ali da je njegov roman potpuna suprotnost Proustovoj eleganciji. Autor je otac četvero djece, a nedavno je izašao i njegov roman “Autumn” u kojem opisuje svijet svojoj tada još nerođenoj kćeri. Još jedan razlog da mamama postane literarni crush!

3.Haruki Murakami: O čemu govorim kad govorim o trčanju  

Murakamija sam čitala na prvim godinama faksa i otpočetka mi se svidjao njegov stil pisanja. No nakon nekoliko pročitanih knjiga,  zaboravila sam na Murakamija sve donedavno dok nisam na policama među suprugovim knjigama pronašla ovaj esejistički roman u kojem autor piše o tome kako je i zašto počeo trčati maratone i kako je zapravo počeo pisati. Autor nas vodi kroz gradove u kojima je sudjelovao na maratonima, no trčanje za Murakamija predstavlja puno više od pukog bavljenja sportom: radi se o pobjeđivanju samog sebe i savladavanju vlastitih  ograničenja. U svom prepoznatljivom stilu Murakami piše o maratonima, glazbi i vlastitim literarnim počecima. Nakon ove knjige poželjet ćete obuti tenisice i spremati se za sljedeći maraton, i naravno, potražiti sljedeću Murakamijevu knjigu.

4.Gabriel Garcia Marquez: Dvanaest hodočasnika 

Nedavno preminuli kolumbijski nobelovac najpoznatiji je po svom djelu Sto godina samoće, no moram priznati da je meni puno draža ova zbirka dvanaest kratkih priča. Marquez je jedan od autora takozvanog magijskog realizma u hispanoamerickoj književnosti i ove su priče pune “magičnih” elemenata u naizgled običnim situacijama. Nakon ovog djela Marquez će vam sigurno postati jedan od omiljenih autora. Nastale iz piščevih razbacanih zapisa, priče su međusobno nepovezane, ali zajedno čine izvrsnu cjelinu i za one koji ga čitaju po prvi put odličan su uvod u Marquezov prepoznatljiv stil.

5.Cees Nooteboom : Skitnje do Santiaga

Santiago de Compostela je gotovo mistično mjesto: jedno od najvažnijih mjesta hodočašća na sjeveru Španjolske svake je godine odredište tisućama ljudi iz različitih razloga: neki hodočaste kao vjernici, a neki su pak na svojevrsnom  putu samootkrivanja. Sam autor nije tipični hodočasnik i djelo je zapravo sastavljeno od autorovih zapisa iz različitih razdoblja: od ranih 80ih pa sve donedavno. Autor je moderni hodočasnik koji na, rekla bih prije svega metaforičkom, putu za Santiago, obilazi gradove i zabačena španjolska sela. Provodeći nas kroz grandiozne ili pak potpuno zaboravljene crkve, sela i gradove priča nam o Španjolskoj na način koji sigurno nećemo pronaći u turističkim vodičima. Autor je inače jedan od najpoznatijih nizozemskih pisaca čija je adresa već dugi niz godina upravo u Španjolskoj. Ovo je knjiga koja će biti prava poslastica za ljubitelje putopisa, Španjolske i povijesti umjetnosti.


MARTINA

Mama desetomjesečne djevojčice Emme, profesorica engleskog i španjolskog jezika i književnosti, sa stalnom adresom u Madridu. Zaljubljena u Emmu, Emminog tatu, putovanja, knjige i kavu.

Blog: booksandemma.wordpress.com

Instagram: baby_and_books