korisni savjeti za putovanje s bebom

Odmah da se ogradim –  nikoga ne nagovaram da putuje s bebom. Ja želim i moram, jer stalno trebam promjenu sredine i rutine.  I volim kad odlutamo negdje gdje smo sami, jer se tako najbolje sretnemo kao obitelj. Vjerojatno je najpametniji savjet  – povedite baku ili dadilju da vam pomognu oko svega, ali ovaj  tekst dolje ne odnosi se na to i prenosi vam moje iskustvo letenja i lutanja s malom bebom (komada jedan), sa hodačima nemam iskustva.

Moja curica ima 9 mjeseci i kada je imala nešto više od mjesec dana otputovali smo na more. Nakon toga smo se još malo smucale po Regiji, pobjegle u toplije krajeve tijekom zime, istraživale svjetske kuhinje po Londonu i redovito izletujemo. Spremamo se na ludo ljeto.

O putovanjima se najbolje uči po putu, odnosno iz vlastitog iskustva. Kad postanete mama najčešće dvije rečenice koje čujete su „To je faza, proći će“ i „Svaka beba je za sebe“ pa tako je valjda i svako putovanje jedinstveno kao što je i beba, a ja dijelim s vama svoje, u nadi da će mi karma poslati nova, još zabavnija i veselija lutanja.

ODABERITE DESTINACIJU S KOJOM STE VI KOMFORNI.

Stil putovanja ćete svakako morati malo prilagoditi bebaću, pa su onda veliki gradovi i kulture gdje su djeca sastavni dio društvenog života (na primjer Skandinavija, Njemačka, a osobno sam svjedočila da je to i London) super izbor, naročito ako je riječ o velikim gradovima koji imaju potrebnu infrastrukturu koja vam omogućava jednostavno dojenje, prematanje i svašta nešto drugo na zahtjev vašeg mezimca… S druge strane gradovi koji žive noću (poput Barcelone), road-tripovi koji podrazumijevaju sate provedene u autu, ili trčanje između turističkih atrakcija i čekanje u redovima, destinacije koje imaju nešto drugačije sanitarne standarde, žestoke klime i manjak infrastrukture… možda se ne pokažu kao najbolja ideja ili budu frustrirajući za vas ili još gore za bebu (znači, opet za vas).

Iako sam sanjarila o tropskim otocima i Meksiku, najdalje što sam se zaputila sa svojom (tada petomjesečnom) bebom je Dubai. Poznajem one koji su se sa bebama upuštali u ozbiljne avanture ali i one kojima se Opatija čini kao nesavladiva destinacija – to ovisi samo o vama. Osobno, za prvo dalje putovanje sam birala po ključu  – vremenski uvjeti mi odgovaraju ( u prvom mjesecu tamo je 25 stupnjeva ), vremenska mi zona neće od djeteta napraviti sovicu koja noću partija a danju spava,  postoji direktan let, urbano je i poznajem ljude na destinaciji koji će mi pomoći da, ukoliko bude potrebno, dođem do pedijatra i slično.

SUZDRŽITE SE OD NOŠENJA NEPOTREBNE PRTLJAGE. Proučite prometnu regulativu te način na koji ćete se transportirati do destinacije i po istoj kako biste donijeli odluku je li vam potrebna auto-sjedalica. Ako ćete se kretati metroom /vlakom  beba će vam biti u kolicima pa vam je ovaj komad prtljage nepotreban. Provjerite ima li destinacija uber ili neki drugi taxi prijevoz s baby-sjedalicama?  Nerijetko i sam hotel za svoje goste može to osigurati, kao i krevetić i slično. Osim toga, beba će preživjeti i bez svog ručnika, posteljine i najdražih sedamnaest igračaka. Ionako ćete putovati natovareni kao da se selite, probajte zadržati malo razuma.

OSIGURAJTE NEOPHODNO (SAMO) ZA PRVO VRIJEME. Ponesite od doma „malo mira“ kako odmah po dolasku na destinaciju ne biste išli u shopping centar. Ako je beba počela jesti krutu hranu, razmislite je li potrebno da joj nosite kašice ili ih možete kupiti tamo ili pripremiti obroke na mjestu gdje ste odsjeli. Mi smo se ujutro solidno snalazili s namirnicama koje poslužuju za vrijeme hotelskog doručka, ali sam bila na mukama da pronađem gotove kašice sa sastojcima koje je ona već jela, jer druga tržišta mogu imati dosta različitu ponudu od našeg. Tumačenje deklaracije na arapskom ili mađarskom jeziku bi moglo biti dosta neuspješno ako kao ja ne znate niti osnovne riječi. Ako ste pak jedna od onih mama koja bebu ne hrani kupovnim kašicama biti ćete na većim mukama. Odaberite za bebu kvalitetnu prirodnu mineralnu vodu i ojačajte joj trbuščić probioticima.  Ukoliko vaša beba nema nekih specifičnih potreba, pelene možete kupiti bilo gdje…zaista zauzimaju previše mjesta. Takozvana „zlu ne trebalo“ mala putna ljekarna i usisivač za nos s vlastitim mehanizmom mogli bi vas spasiti stresa.

NAJLAKŠE JE PREŽIVJETI VRIJEME NA AERODROMU S BEBOM U KOLICIMA. Iako neke mame putuju sa manjom, putnom verzijom, ja sam vjerna mojim uobičajenim 3u1 kolicima u kojima sam sigurna da ima dovoljno mjesta, da ona u njima udobno spava i da je zaštićena od vjetra, hladnoće, kiše i ostalih zala ovog svijeta. Kolica se transportiraju besplatno preko većine aviokompanija. Kada letim sama, tada ih prenosim u originalnoj torbi (možete ih i obaviti zaštitnom folijom) i chekiram uglavnom sa prtljagom uz oznaku „Lomljivo“. Bebu nosim u nosiljci nakon toga. Ali ako ih ima tko složiti u torbu neposredno prije ulaska u avion (za to tate između ostalog služe), malena će biti u kolicima do posljednjeg trenutka, a meni to daje šansu da poharam duty free shop. Postoje i kišobran kolica od kojih neka gotovo da stanu u džep pa ih sami ubacite u avion. Osim toga,  kolica možete i posuditi na nekim aerodromima, što vam mogu ponuditi i neki hoteli.

UŽIVAJTE U POSEBNOM TRETMANU. Sve što vam tijekom putovanja ponude preko reda – prihvatite! Ako je moguće, tražite sjedala s više mjesta. U avion uđite prvi. Kada sam letjela sama, zamolila sam stjuardesu da mi pridrži bebu dok sve nisam složila tako da mi bude pri ruci. Ako ste s nekim – neka to napravi za vas, ali čim posložite svoju ručnu prtljagu i priručne sitnice izađite „na čisto“. Ukrcavanje putnika može dosta dugo trajati i beba će se sasvim sigurno unervoziti, tako da ja najčešće ostanem ispred aviona ili ispred pilotske kabine i sa Sofi poželim svima dobrodošlicu na let zajedno sa osobljem, i tek u zadnjem trenutku sjednem na svoje sjedalo. Beba vam je prilikom polijetanja u krilu, pojasom privezana za vaš pojas i najizazovnije ju je tada držati mirnom.

KAKO PREŽIVJETI LET? Pri polijetanju /slijetanju nastojite hraniti bebu ili joj barem dati dudu jer je to jako važno radi izjednačavanja tlaka u malim ušima.

Pripremite dovoljno igračaka, snackova i sitnica kojima ćete moći zabavljati bebu tijekom leta. Ako budete imali sreće da spava, na duljim letovima ponudit će vam kolijevku (za bebe do 80 cm duljine). Ako je riječ o većem avionu, moći ćete malo i prošetati. Imajte sa sobom presvlaku ako zagusti, a predlažem vam i rezervnu majicu za vas.

Vjerojatno ćete imati poriv da sve u okolici prebrišete dezinfekcijskim maramicama ali najbolje je da se pomirite s tim da će beba polizati svoj pojas, sjedalo i svašta još nešto iz vaših najgorih košmara. Utješite sebe da si je ojačala imunitet i nemojte se nervirati.

I možda najvažnije  – nemojte se uzrujavati i neprestano ispričavati ako beba plače i (hajmo to reći blago) onemogućava ostalim putnicima ugodan let. Ni vama se ne ispričavaju oni koji hrču, neugodno mirišu, mljackaju i slično, a osuđeni ste ponekad sjediti na 20 cm od njih ako kao ja letite ekonomskom klasom. Aktivirajte šarm i/ili protočne uši za negodovanje.

DOBRO SE PROVEDITE I PUNO SE SMIJTE. Otišli ste na odmor radi toga. Stresnih situacija, gužvi, i Kineza koji hodaju kao muhe bez glave i sudaraju se s vama bilo bi i bez bebe kao suputnika. Stvarajte uspomene, i ne zaboravite da djeca na osmijeh reagiraju osmijehom, a i fotke će vam biti ljepše ukoliko se iskreno smijete i zabavljate.

 

Sretan put!


JELENA

Mama sam jedne ptičice koja se trudi biti njena supermama. Beograđanka u Zagrebu, koju ne drži mjesto. Vojnik filozofije #samoljubav i (poluuspješni) utjerivač pravde. Feministica koja se veseli svijetu punom neustrašivih djevojčica i nježnih dječaka. Marketingašica i radoznalac koji voli stalno učiti i kopati po ljudskoj psihi. Zapravo sam prekomplicirana i vječno na duljem i težem putu, valjda zato i uživam u svoj kompleksnosti života mame koja je odlučila da će joj se s bebom život promijeniti samo na bolje.

IG: @ja.sam.vam.tu