ZAŠTO NAM JE SCANDI STIL ZA DJEČJE SOBICE TOLIKO PRIVLAČAN?

Dogodilo se i meni. Beba je na putu, napokon trenutak gdje (u mom slučaju) dio spavaće sobe pretvaram u kutak za bebu. Internet je prepun tih usklađenih sobica, bajkovitih kolijevki sa slatkim bijelo-sivim dekicama, tek koja naznaka svijetlo plave ili nježne zelene da dolazi dječak. Zamišljam kako ispod bijelog baldahina sa zvjezdicama u slamnatoj košari spava moje novorođenče… Svaki pogled na neku scandi dječju sobicu je – osjećaj mira. Naravno, Zara Home je na tom putu bila neizostavna postaja za kupovinu svih dodataka koji će upotpuniti moju bajku u glavi.

Zašto je to tako?

Skandinavske zemlje imaju jako malo sunčanih dana, i zato je njihovo uređenje interijera prilagođeno danima bez sunca. Puno staklenih otvora, svjetli podovi, bijeli zidovi, što više prirodnog drveta i ponešto crnih detalja za kontrast. Tek nedavno su se počele pojavljivati „boje“. Stavila sam pod navodnike, jer neki smatraju da to i nisu boje, već nježni i pastelni tonovi osnovnih boja.

Što čini Scandi stil posebnim?

U dizajnu interijera to nazivamo neutralima. Posebno je što svi neutrali pašu jedni s drugima, tako da nema pogreške da nešto neće pasati. Zato možete kombinirati i plavu, i zelenu, i žutu sve dok su u spektru neutrala. Kada tome nadodamo prirodnu boju drveta i bijele zidove, pun pogodak! Rijetko se u Hrvatskoj odlučujemo za kompletno uređenje stana u Scandi stilu, (o tome ću prisati u jednom drugom članku) i zato je soba za novorođenče/dječja soba idealna prilika za imati dio stana uređen u tom stilu.

Osobno, nemam ništa protiv toga.

Ako mamu uveseljava da taj kraći period bude sve u neutralnim tonovima, neka tako bude. Ubrzo će ta mala beba prerasti svaku bijelu dekicu sa sivim slonićem, a slamnatu košaru ćete pretvoriti u košaru za šarene igračke. Zato mislim da je čak i ispravno krenuti sa neutralnim uređenjem, jer je kasnije puno lakše nadodati koji žuti zid, plavu posteljinu i šarene crteže kada imate dobru osnovu. Pametno je kupovati namještaj koji će rasti sa djetetom. Kupovina „odrasle“ komode je odlična investicija. U početku na njoj možete držati sve osnovne stvari za prematanje i higijenu bebe, a kad poraste se lako pretvori u dječju veselu komodu promjenom ručkica ili tapetom/naljepnicom sa omiljenom bojom vaše male velike osobe sa karakterom.

Sa Pablovih godinu i pol je to izgledalo ovako:

Danas, malo drugačije 🙂

Izvor fotografija: www.pinterest.com, www.homedit.com, www.zarahome.com, osobni album autorice


MALENA

Moje ime je Malena Jurčević. Od kad sam bila malena maštala sam da „crtam kuće kada narastem“ i to mi se ostvarilo. Tokom studija arhitekture sam se odlučila usmjeriti obrazovanje na dizajn interijera. Još na studiju sam počela i raditi u struci, sve to zato jer sam se žurila raditi ono što volim. Ostvarila mi se i želja da postanem mlada mama, tako da danas još nemam 30 a imam petogodišnjeg sina Pabla. Pablo! Također kreativac, pun mašte i svaki dan u drugoj fazi. Zanima ga s v e (a i mene) tako da je za 5. rođendan dobio mikroskop i makete planeta. Obožavam putovanja, ali mi je jednako lijepo vratiti se doma u moj Zagreb. O manama i vrlinama: nekome sam previše emotivna, nekome previše u mašti, a samoj sebi nekada sa previše ideja.. Najsretnija što sam mama!