NAJBOGATIJA OSOBA NA SVIJETU

Znaš, rano jutros sam, negdje između zadnjih gutljaja prve jutarnje kave i odgovaranja na mailove, u čemu me prekinuo zvuk malih stopala po parketu i raščupana glavica koja se pojavila na vratima dnevnog boravka, shvatila nešto jako važno.

Svakog jutra ondje zastane i protrlja oči prije negoli mi se zaleti u zagrljaj. Podignem je u krilo, ljubim to malo toplo lice i mirišem kosu, udišem nježan miris dječjih snova. I jutros sam, negdje između dva duboka udaha u onom najmekšem i najmirisnijem predjelu iza ušiju,  shvatila nešto jako važno.

Ja sam najbogatija osoba na svijetu.

Iako sam znala da će kroz par minuta to jutro postati užurbano i musavo i plačljivo, da će zimska jakna i nove gumene čizme biti tako poželjna kombinacija, usprkos toplom i sunčanom jutru te da ću opet napraviti nedopustivi propust i servirati doručak u sivoj umjesto u bijeloj zdjelici, što će prouzročiti nevjerojatnu ljutnju i dramu, sjetila sam se svih mama koje su daleko od svoje djece iz bilo kojeg razloga.

Mama koje ustaju puno ranije od svoje djece kako bi stigle na posao. Mama koje leže negdje u bolnici i bore se s tko zna kakvim bolestima i nevoljama. Mama koje su profesionalni vojnici i bude se tisućama kilometara daleko od svoje djece i pitaju se svakog jutra jesu li se njihova djeca naspavala, je li im tijekom noći bilo hladno i je li im ona pidžamica od prošlog rođendana još dobra. A ja? Ja svako jutro između zadnjih gutljaja prve jutarnje kave i odgovaranja na mailove čujem zvuk malih stopala na parketu i raščupana me glavica gleda s vrata dnevnog boravka. Znam je li se noću budila i koliko je zalogaja doručka pojela. Ja sam prvi prizor koji moje dijete ugleda svakog jutra. Prvi osmijeh i prvi zagrljaj. Doista, reci mi. Ima li većeg luksuza od toga, većeg bogatstva, veće privilegije?

I zato sljedeći put kad se požališ da ti netko ne da spavati ili poželiš krevet samo za sebe, s nekoliko pari malih nogu manje, sjeti se mame koja spava na suprotnom kraju svijeta od svojeg djeteta i budi se u drugoj vremenskoj zoni. I shvati.

Ti si najbogatija osoba na svijetu.


LANA

Rođena Zagrepčanka, majka četverogodišnje djevojčice u nestrpljivom iščekivanju novog člana obitelji. Prevoditeljica, pisac, urednica i blogerica zaljubljena u modu, rana jutra, putovanja, kuhanje, dizajn interijera i umjetnost. Zbog suprugove karijere profesionalnog rukometaša često mijenja mjesto bivanja, te je dosad iskusila život u zemljama poput Francuske, Njemačke, Slovenije i Mađarske. Obožava knjige i hranu, trčanje i pilates, instagram i blogove, velike gradove i more, a najviše od svega, život sam po sebi i svoju obitelj.

Instagram:@bisous.fee

Blog: www.bisousfee.com