Sigurno ste u posljednje vrijeme barem jednom na instagramu ili nekom kulinarskom blogu vidjeli ovu tortu i doista se može reći da je vrlo fotogenična i atraktivna. Iako naizgled djeluje kao jedna od slastica za čiju su vam izradu potrebne zavidne kulinarske vještine, to doista nije tako. Kako smo je sestra i ja nedavno radile mami za 60. rođendan, odlučila sam naš provjereni recept te neke trikove podijeliti s vama, jer je torta doista zgodna za sve uzraste i prigode: godišnjice braka, dječje rođendane, djevojačke zabave ili baby showere.
Za izradu biskvita jedne brojke ili slova, bit će vam potreban pleh veličine 30×40 cm.
Sastojci za biskvit:
-360 g višenamjenskog brašna
-prašak za pecivo
-malo soli
-150 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
-60 ml ulja
-200 g šećera
-2 žličice ekstrakta vanilije
-4 jaja
-160 g čvrstog jogurta
-80 ml mlijeka
Sastojci za kremu (količina dovoljna za jedno slovo ili brojku, a recept je preuzet s bloga Torta, pinjur, pjat):
-3 žumanjka
-0,5 l mlijeka
-120 g šećera
-30 g glatkog brašna
-30 g škrobnog brašna (gustina)
-45 g maslaca sobne temperature
-pola štapića vanilije
-125 g mascarponea
-200 g vrhnja za šlag
Izrada:
- Mikserom izmiješajte maslac, šećer, ulje, mlijeko, vaniliju i jogurt, a zatim toj smjesi dodajte jedno po jedno jaje te na kraju brašno, prašak za pecivo i sol.
- Smjesu podijelite na dva dijela (mi smo zbog preciznosti za ovo koristile vagu, jer je iznimno važno da oba biskvita budu jednake debljine).
- Pecite jednu, zatim drugu polovicu biskvita 10 minuta na 180 stupnjeva.
- Nakon što su biskviti pečeni, krenite s izradom kreme.
- Zagrijavajte mlijeko s vanilijom (sastružite prethodno sjemenke vanilije u mlijeko) da bude jako vruće. Ne treba zakuhati.
- Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte im brašno i škrobno brašno, a zatim polovicu vrućeg mlijeka (prethodno izvadite mahunu vanilije iz njega) neprestano miješajući. Na ovaj način temperiramo žumanjke.
- Nakon što smo izmješali mlijeko i žumanjke da budu bez grudica, vraćamo smjesu u preostalo vruće mlijeko, i dalje miješajući. Sve vraćamo na vatru i zagrijavamo dok se krema ne zgusne i dok ne kuha cca 2-3 minute. Skinite s vatre i dodajte maslac u vruću kremu.
- Vruću kremu prebacimo u drugu posudu i prekrijemo prozirnom folijom tik uz površinu kreme. Ostavimo da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- U ohlađenu kremu umiješamo mascarpone (mikserom) i tučeno vrhnje za šlag (špatulom) te je podijelimo na dva jednaka dijela (jedan za donji biskvit, jedan za gornji).
- Kad ste spremni za slaganje torte, obavezno prvo izrežite željeno slovo ili brojku iz debljeg papira ili kartona – bit će vam lakše izrezati oblik iz biskvita.
- Napunite vrećicu jednom polovicom kreme te formirajte male tuljce pazeći da budu jednake veličine. Predlažem da prvo ispunite rub brojke ili slova, jer će se on vidjeti, a u sredini ostavite mjesta za voće. Mi smo koristile jabuke i ananas koje smo izrezale na komadiće jednake veličine.
- Na to polozite gornji biskvit te na isti način formirajte tuljce od kreme pazeći da ispunite cijelu površinu te da tuljci budu jednake veličine.
Napomene:
- Vrlo je važno da si za ovu tortu uzmete dovoljno vremena, jer ona iziskuje preciznost u količinama, vremenu pečenja i slaganju.
- Odaberite voće koje vam odgovara ili ga možete nabaviti. Bobičasto voće se izvrsno slaže s ovom kremom, no kako rujan nije idealno vrijeme za to, mi smo koristile banane i ananas, a dobra opcija bio bi i kivi ili marelice. U nekim receptima se ne koristi voće, no ono ovoj torti daje nevjerojatan okus i soč
- Ukrasiti tortu možete na bezbroj načina, ovisno o prigodi, spolu i uzrastu. Mi smo koristile zelene hortenzije iz vrta i pastelno ružičaste makarone. Bilo kakvo cvijeće ili voće poput polovica jagoda ili borovnica sjajna su dekoracija, a za djecu bomboni, čokoladice ili omiljene figurice. Mogućnosti je bezbroj!
LANA
Rođena Zagrepčanka, majka četverogodišnje djevojčice u nestrpljivom iščekivanju novog člana obitelji. Prevoditeljica, pisac, urednica i blogerica zaljubljena u modu, rana jutra, putovanja, kuhanje, dizajn interijera i umjetnost. Zbog suprugove karijere profesionalnog rukometaša često mijenja mjesto bivanja, te je dosad iskusila život u zemljama poput Francuske, Njemačke, Slovenije i Mađarske. Obožava knjige i hranu, trčanje i pilates, instagram i blogove, velike gradove i more, a najviše od svega, život sam po sebi i svoju obitelj.
Instagram:@bisous.fee
Blog: www.bisousfee.com