ŠTO SAM NAUČILA OD MARIE KONDO?

Vjerujem da je većina vas čula za kraljicu raščišćavanja Marie Kondo (ako niste, Kondo je autorica knjige „Čarolija pospremanja koja će vam promijeniti život“ i odnedavno kreatorica Netflixove serije „Tidying up with Marie Kondo“).

Njezinu sam knjigu pročitala prije nekoliko godina i neke od savjeta gotovo odmah primijenila u praksi. A budući da ih koristim i dalje, znači skoro četiri godine kasnije, mislim da su vrijedni spomena.

 

  1. “Budi li radost?”

Ovo njezino “Does it spark joy?” ili hrvatski „Budi li radost?“ bio mi je “Aha moment” i skoro je instantno rezoniralo sa mnom. Na netu možete naći pregršt pitanja koje si možete postaviti kad raščišćavate (npr. „Da sad ovo vidim u dućanu bih li ponovno kupila?“, „Jesam li ovo nosila zadnjih 6 mjeseci?“ itd.), ali ovo pitanje po meni sve obuhvaća. Znam da je čudno prihvatiti da vas, ne znam, veseli gulilica za krumpir, ali ako malo bolje razmislite, ima smisla. Gulilica vam pomaže da krumpir ogulite brže što znači da imate više vremena za druge stvari. Potpuno banalan primjer, ali ne veseli vas nešto samo zato jer je lijepo nego i funkcionalno. I ako budemo iskrene, kod raščišćavanja točno znate što biste željele zadržati (to je ono što budi radost), a što baciti, samo što se onda tu najčešće uplete krivnja (ili zbog sentimentalnih ili “ovoćemijednomtrebati” ili financijskih razloga). Zato drugi put, kad raščišćavate, pokušajte ne razmišljati nego osjećati. I ovdje uopće neću spominjati nebuloze kako nas npr. može usrećiti račun za struju (smiješni su mi ti citati, da ne pomislite da nemam smisla za humor, ha ha ha), ali ima i onih koji to Kondo ozbiljno zamjeraju. Kao što sam na početku napisala, ne budi radost u nama samo ono što je lijepo, nego i funkcionalno, a valjda ste i dovoljno odrasli da shvatite da vam račun za struju treba (naravno, ne onaj iz 2000.; mislim da taj možete slobodno reciklirati). 😂

 

  1. Raščišćavam prema kategoriji

Više se ne sjećam, ali čini mi se da sam prije čitanja njezine knjige, stvari ipak nekako raščišćavala prema lokaciji. Kao, sad ću raščistiti dnevnu pa spavaću i tako redom. Iako ovo ima smisla jer stvari za određenu namjenu držite u jednom prostoru (ne držite valjda šampon za kosu u dnevnoj sobi?), ipak se zbog različitih stilova života i prostora u kojem živimo stvari iz iste kategorije znaju naći na više lokacija u stanu/kući. Npr. odjeća vam je vrlo vjerojatno spremljena u spavaćoj, možda u dnevnoj, ali je sigurno ima i u hodniku (npr. jakne). Ako raščišćavate prema lokaciji, veća je šansa da ćete nešto duplo ostaviti. Dok sve prikupite i donesete na jedno mjesto, tek onda možete vidjeti količinu svega što imate. I 100 % sam sigurna da ćete se šokirati. Izazivam vas da ovaj tjedan to napravite sa svojom odjećom. Nemojte reći da vas nisam upozorila. 😁

 

  1. Raščišćavam sama, tj. „ne dam da netko pregledava ono što sam bacila“

Ovo će možda nekima zvučati malo grubo ili dramatično, ali sjećam se da sam se odmah prepoznala u ovim redovima kad sam čitala knjigu. Naime, uvijek kad bih nešto kao klinka maknula iz svoje dječje/mladenačke sobe, mama bi to pregledala. Jest da je u jednu ruku imala pravo jer ipak sam još bila dijete, ali gotovo uvijek bi našla nešto što će, kao, jednom trebati. I pogađate, nikad nije. Samo je sebi dodatno zatrpala ormar stvarima koje ničemu ne služe. Ne govorim vam sad da trebate svojoj djeci dopustiti da pobacaju pola sobe, ha ha ha, ali dajte im da sami odluče što im treba, a što ne. A tako i vi – ne dajte da netko za vama pregledava stvari (osim ako sigurno znate da imate stvari koje bi se toj osobi mogle svidjeti). Spasit ćete se mnogih neugodnih situacija, a nećete doći u napast ostaviti stvari za koje ste već jednom odlučile da vam ne trebaju.

 

  1. Organizatori koje koristim nisu fensi

Iako naravno koristim i organizatore koji su posebno dizajnirani za određenu svrhu, koristim i organizatore koje imam kod kuće, npr. kutije u kojima su bile cipele, čokoladice i sl. Dakle, nemojte misliti da vam je za organiziranje potrebno mnogo novca, dapače, sve svoje stvari funkcionalno možete organizirati gotovo besplatno, samo pogledajte okolo. Ovo je jedan od razloga zašto mi se svidjela filozofija Marie Kondo, jednostavna je i pristupačna.

  1. Dio odjeće slažem vertikalno

Rastvarate ladicu u ormaru, a unutra kaos? Poznata situacija? Jedan od „potpisa“ Marie Kondo je svakako i vertikalno slaganje odjeće. Iako mi se čini (dapače, gotovo sam 100 % sigurna) da sam taj način slaganje odjeće vidjela i prije, ipak je postao popularan s njezinom knjigom. Na više sam mjesta spominjala da ne slažem svu odjeću prema njezinoj metodi, nego samo dio – dječju odjeću, odjeću za „po doma“ i potkošulje. Razlog za to je praktične prirode, u ormaru nemamo ladice nego samo police. Ovu odjeću koju sam spomenula poslažem u košarice, ali mi se iskreno ne da svu moguću odjeću tako spremati (inače se odjeća tako može složiti i na police, ali mi to ne izgleda lijepo). Ovakav način slaganja odjeće odličan je za preglednost jer točno vidite gdje vam je koji komad, a manja je vjerojatnost da će vam se sve srušiti kao kod slaganja na hrpice. No, ponekad vam je „stari“ način slaganja odjeće praktičniji i nema ništa loše u tome. I sama Kondo kaže da sustav koji vam odgovara ne treba mijenjati.

Ovih trikova ima još, ali izdvojila sam one meni najdraže. A vi? Što mislite o KonMari metodi? Koristite li je u praksi? Ako da, kako vam se sviđa?

Do idućeg puta,

vaša Petra P.


PETRA P.

Mama jedne tvrdoglave djevojčice, supruga i autorica bloga “Organizirajte se“. Zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna… Svojom kombinacijom imena, prezimena i adrese često ljude baca u smijeh. Nakon studija i života u Zagrebu, vratila se sa suprugom u rodni kraj gdje polako, ali sigurno renoviraju kuću, prepiru se oko vraćanja stvari na svoje mjesto, ratuju s familijom oko čuvanja stvari za kasnije i uživaju u seoskoj idili. Kad odraste želi biti profesionalna organizatorica.
Facebook: Organizirajte se
Instagram: @organizirajtese