6 trikova za organiziranje dječje sobe

Organizacija dječje sobe se možda na prvu čini jednostavna, ali svakako je dobro primijeniti ovih par korisnih savjeta koje nam donosi Petra Petrovčić @organizirajtese

S obzirom da smo nedavno uredili dječju sobu, ovaj sam put s vama željela podijeliti nekoliko trikova za njezinu organizaciju. Za one koji ne znaju, dragi i ja smo se nakon skoro pa deset godina iz Zagreba preselili u rodni kraj gdje polako, ali sigurno (ha, ha, ha) uređujemo kuću u kojoj je on odrastao. Ova je prostorija dosta vremena bila moja “soba srama” (čitajte: mjesto za koje ne biste htjeli da ga vide gosti). U nju smo “trpali” sve i svašta, no sada je to slatka organizirana sobica u kojoj će Sofi, nadamo se, uživati.

Prilikom organizacije ove sobe vodila sam se idejom da joj gotovo sve bude dostupno (pogotovo igračke i knjige). Dostupnošću ovih stvari potiče se dječja samostalnost, ali ih ujedno i učite kako brinuti o stvarima – ono što ne koriste, moraju vratiti na svoje mjesto.

Evo onda nekoliko konkretnih savjeta:

  1. Igračke sam organizirala u plastične kutije, a u svakoj je jedna vrsta igračaka (npr. pribor za crtanje, pribor za igranje plastelinom, puzzle i slagalice i sl.). Uz ovakav način organizacije dijete igračke može vrlo lako koristiti i pospremiti. Savjet plus: igračke s mnogo dijelova (npr. puzzle) možete pospremiti u plastične omotnice ili zip-lock vrećice. Najgore mi je kada krenemo slagati neku slagalicu, a onda nedostaje pola dijelova. 🙁

  1. Knjige stoje na tzv. letvama za fotografije i slike. Ovaj mi se način odlaganja knjiga čini jako funkcionalnim jer su joj sve knjige na dohvat ruke, a ujedno služe i kao dekoracija. Ako imate više knjiga, dio možete spremiti pa ih onda rotirati na policama.

  1. Njezine radove i materijale za učenje organizirala sam pomoću dva registratora. U jednom su materijali koje možemo ponovno koristiti, a u drugom su radovi koje želim sačuvati. U taj drugi fascikl spremam sve radove pa ih onda s vremena na vrijeme pregledam i recikliram one koje ne želim zadržati.

  1. Odjeću smo, umjesto klasičnog ormara, spremili u kutije pa na police. Ovo možda nije rješenje za svakoga, ali nama trenutno odgovara. Ispod polica smo naopako “zašarafili” držače za police koji onda zapravo služe kao držači vješalica. Ako imate klasični ormar, vi ovaj hack možete iskoristiti za vješanje kombinacija za npr. vrtić. Držač i vješalicu stavite tako da je dijete može dosegnuti pa na nju objesite odjeću koju će dijete u tom tjednu nositi u vrtić.

  1. Osim što sam odjeću složila u kutije, složila sam je i vertikalno. Tako odmah vidim svu raspoloživu odjeću, a zauzima i puno manje mjesta nego slaganje na hrpice.

  1. Iako sam uglavnom protivnik gomilanja nepotrebnih stvari i smišljanja raznoraznih spremišta kako bismo mogli što bolje organizirati stvari koje ionako ne koristimo, u malom prostoru svaki centimetar spremišta ipak dobro dođe. Zato smo prostor ispod kreveta iskoristili za odlaganje drugog seta posteljine i igračaka kojima se više ne igra, a želimo ih sačuvati za budućeg bracu ili seku.

I to je u principu to! Nadam se da vas je ovaj tekst inspirirao na promišljanje organizacije u sobama vaše djece i da ste možda dobili nekoliko dobrih ideja. Koji su vaši trikovi za bolju organizaciju dječje sobe?

Veselim se vašim komentarima.

Do idućeg puta,

vaša Petra P.