kako složiti modnu kapsulu za klince?

Stojite pred ormarom vašeg djeteta i pitate se zašto, pobogu, ima više odjeće od vas? Poznato? Mnogi se roditelji kad-tad nađu u situaciji da samo premještaju odjeću s jedne hrpe na drugu, a pola tih odjevnih predmeta je dijete preraslo, a nije ni stiglo nositi.

Koje je onda rješenje?

„Capsule wardrobe“ iliti modna kaspula. Ne znam koliko je vas čulo za ovaj pojam, ako tu i tamo pratite modne ili pak blogove koji pišu o minimalizmu, onda možda i jeste. Wikipedia kaže da je ovaj termin još 1970-ih skovala Susie Faux, vlasnica jednog butika, a popularizirala ga je modna dizajnerica Donna Karan 1980-ih. U današnje je vrijeme opet dobio na značenju, npr. pojavom bloga kao što je Be More With Less (Project 33).

 

Što je zapravo modna kapsula? 

Daklem, ovaj pojam podrazumijeva manju kolekciju odjeće koja se može kombinirati na različite načine. Mijenja se svake sezone (jer preko ljeta, recimo, ne treba kaput, ali trebaju sandale) i uključuje hlače, majice, haljine, jakne i cipele (znači, bez donjeg rublja, odjeće za po doma i spavanje). Neke blogerice spominju 33 odjevna predmeta po sezoni, a neke 37 (mada po meni taj broj i nije tako važan dokle god imate dovoljno odjeće za svaku priliku koju zahtijeva stil života vaše obitelji).

 

E, sad, osim što je modna kapsula namijenjena odraslima, bez problema ju možete složiti i za svoje klince!

Što će uopće mojem djetetu modna kaspula?

Iz istog razloga iz kojeg je slažu i neki odrasli! Prvi i osnovni razlog je puno manje odjeće, što za sobom povlači uštedu prostora, ali i novca. Jest da se u današnje vrijeme dječja odjeća može kupiti vrlo povoljno, ali ako ju dijete ni neće stići nositi, onda je to, prema mom mišljenju, bačen novac, bez obzira na to koliko je neka haljinica baš slatka i fora. Isto tako, manje pametno odabranih komada odjeće znači i jednostavnije kombiniranje (i vama i djetetu) što znači i manje vremena utrošenog na odijevanje.

Kako složiti modnu kapsulu?

1. Krenite od odjeće koju dijete već ima.
Nemojte bezglavo krenuti u šoping, nego prvo pogledajte što se sve od odjeće koju dijete ima može iskoristiti. Moja je klinka recimo veliku većinu odjeće za ovo ljeto dobila (ne sada, već tijekom godine), a nekoliko komada koji su joj prošle godine bili mrvicu preveliki sada joj taman pristaju).

2. U obzir uzmite godine vašeg djeteta i stil života vaše obitelji.
Nije isto ima li dijete godinu ili 5 godina, ide li u jaslice/vrtić ili je kod kuće, često s njim putujete, živite u gradu, na selu, u kući, stanu itd. Sofijina je kapsula prilično kežual (ako se ova riječ može upotrijebiti i za dječju odjeću, ha ha ha), a uključuje odjeću za po doma, park, šetnje i slične prilike te nekoliko svečanijih događaja.

3. Odaberite nekoliko boja koje će činiti djetetovu modnu kapsulu. Puno je jednostavnije složiti modnu kaspulu kad ograničite boje (ne u smislu da sva odjeća bude crna ili bijela, nego da odaberete nekoliko boja koja ćete onda moći kombinirati). Meni je ovaj put bilo nešto teže odabrati paletu boja jer je Sofi većinu robe dobila, ali suzila sam izbor na rozu, plavu i neku plavkasto-zelenkastu.

4. Razmislite o vašim navikama vezanim za pranje rublja (perete li rublje svaki dan ili jednom u tjednu) pa napravite popis odjeće za koju mislite da bi bila dovoljna vašem djetetu.
Ja recimo njezino rublje perem jednom tjedno pa sam pokušala obuhvatiti dovoljan broj komada odjeće koji će joj trajati tjedan dana. Nema neke posebne formule za određivanje broja, kao što sam napisala, sve ovisi o vašim navikama. I da, ja ju kompletno presvlačim jedino ako se smoči, ali npr., zbog jedne joj mrljice neću presvlačiti majicu. Što se tiče izdrživosti materijala, čak i super povoljna odjeća iz trgovačkih lanaca izdrži ovaj tempo. Većina odjeće koju sam uključila u prošlu modnu kapsulu (koju je zapravo nosila kroz jesen, zimu i proljeće) je i dalje u odličnom stanju (izuzev one koju je slučajno ofarbala ili poderala). Možda tek par komada neću sačuvati za seku (znači, odjeću će još nositi i drugo dijete).

5. Kupite odjeću koja nedostaje i osmislite sustav organizacije.
Kad ste razjasnili kojom odjećom raspolažete i za što vam sve treba, kupite ono što još nedostaje. Možda dijete ima troje hlačice, ali ne i majice koje bi mu odgovarale. Proučite ponudu trgovina koje drže dječju odjeću pa tek onda krenite u šoping. Isto tako, odjeću je radi lakše preglednosti potrebno i organizirati. Meni se za dječju odjeću najboljom pokazala KonMari metoda slaganja, a više o samoj organizaciji možete pročitati ovdje.

Savjet +

Odjeća koju uključite u modnu kapsulu nije „zapisana u kamenu“. Ako primijetite da vam treba više (ili manje) odjeće, slobodno prilagođavajte broj sve dok neće odgovarati i vama i vašem djetetu (dok god tu odjeću dijete zbilja nosi).

Kako onda izgleda ljetna modna kaspula jedne trogodišnjakinje?
Moram priznati da se pri slaganju kapsule uopće nisam zamarala brojevima (31, 32, 33 ili 35 komada, sasvim je svejedno) nego time da kroz tjedan dana ima dosta odjeće.

Njezina ljetna kapsula tako onda sadrži:
– 1 traper jaknu

– 2 majice dugih rukava

– 2 tajice

– 7 majica kratkih rukava

– 8 hlačica

– 3 haljine (od toga 1 svečanija)

– 2 kombinezona

– 1 kupaći kostim

– 1 patike

– 1 sandale

– 1 svečanije cipelice

Ovo na fotkama nije sva odjeća, fotkala sam usred tjedna dok je pola robe bilo prljavo (da ne bi bilo zabune). I da, nisam spomenula gore kod odabira boja, kad kupujete odjeću pokušajte hlačice kupiti jednobojne, a majicu šarenu ili obrnuto – na taj ćete način dobiti „više prostora“ za kombiniranje.

I to je u principu to! U tekstu sam nastojala dati i odgovore na vaša pitanja koja ste mi postavili na Instagramu pa se nadam da sam svima odgovorila. Ako imate još kakvih pitanja, slobodno pitajte.

 

Čitamo se.

Do idućeg puta,

vaša Petra P.

 

PETRA Supermama i zaljubljenica u organiziranje, planere, TO DO liste, lejbel mejkere, uredski pribor, čišćenje i raščišćavanje, minimalizam, jednostavne dekoracije i uređenje prostora s malim budžetom. Odgovorna, tiha, uvijek spremna pomoći, nespretna, pedantna.