beba vođa dohrane – što, kako i zašto?

Beba vođa dohrane iliti baby-led weaning popularna je metoda dohrane djece za koju se odlučuje sve više roditelja.

Marcela

Još u trudnoći počela sam maštati kakav će biti moj sin. Hoće li biti gurman kao njegovi mama i tata ili će biti izbirljivi klinac o kakvima često slušam od poznanika.

I dok je tek imao nekih četiri mjeseca počela sam razmišljati o tome kako trebam napraviti zalihe domaćih namirnica za njegove kašice.

I onda se dogodio trenutak preobraćenja kada sam kod Nastasje vidjela nešto u što sam se zaljubila na prvu – beba vođa dohrane!  A ja u škrinji i dalje imam punu ladicu cikle.

Nastasja

beba vođa dohrane ili baby lead weaning

Glavne značajke ove metode su da bebu ne hranimo kašicama, već joj pripremamo hranu i namirnice tako da ju sama drži i jede ručicama, a kasnije priborom za jelo. Još jedna glavna značajka je da prepustimo njoj kada je spremna za početak dohrane. Metoda podržava ne davanje prve dohrane prije navršenih 6 mjeseci života, a nekad i kasnije, ovisno je li beba spremna za takav korak. Na nama je da im ponudimo prilagođene namirnice. Vrlo je bitno da dijete samostalno i uspravno sjedi za vrijeme hranjenja, stoga je i to još jedan faktor početka, pa bi trebalo pričekati kada se posjedne ili ga držati u krilu dok joj druga odrasla osoba servira hranu.

Marcela

Odlučila sam da je to ono što želim za Erika. Uopće nisam brinula kako će reagirati okolina, nego sam sam samo odbrojavala dane do tih navršenih 6 mjeseci da napokon krenemo. Zapravo, znala sam da će biti jedinstveno iskustvo jer je Erik već neko vrijeme pokazivao interes za hranom dok je čeznutljivo gledao nas kako jedemo.

Iako, priznajem, nisam pretjerani ljubitelj knjiga i čitanja – što i nije za pohvalu – u knjižnici sam posudila knjigu BEBA VOĐA DOHRANE autorice Gill Rapley.

Čitajući knjigu cijela ova metoda je sa svakom stranicom dobivala na smislu sve više i više. Odmah sam se pridružila brojnim Facebook grupama, zapratila inspirativne blogove, Instagram profile i stavila Nastasju na speed dial.

Nastasja

Ljudi možda krivo percipiraju pojam “vođa” u ovoj metodi, pa većina misli kako beba sama odlučuje što će jesti, odnosno da to komandira, da tako kažemo. Zapravo, beba je vođa svojeg teka i vođa je svoje spremnosti za prestanak dojenja ili pijenja adaptiranog mlijeka. Metoda se temelji na principu apsolutnog povjerenja u dijete i njegove odabire pri hranjenju, od količine, pa na kraju do toga što mu se toga dana jede ili ne jede.

Ako se dijete samostalno posjelo i ima bočnu obranu, posjednemo ga u hranilicu i serviramo hranu koju smo prethodno prilagodili veličinom i mekoćom. Najbolje je početi sa sezonskim voćem i povrćem koje smo oprali i narezali na veće komade kako bi dijete moglo primiti u ručicu hranu koja viri dovoljno izvan da ju jede, a dovoljno je dugačka da ju uhvati. Isto tako ne smije biti prekuhano, jer ju pri prvom hvatu previše izgnječi i na taj način im uskraćujemo da promotre namirnicu u njenom izvornom obliku.

Pitate se koliko dijete zaista pojede, a koliko hrane završi okolo i zapravo je bacamo?

Ako ste netko poput mene tko nije gadljiv onda se ništa ne baca jer to s poda pojede roditelj. U metodi svakako ima dosta bacanja na pod jer se bebe na taj način igraju i istražuju. Ima na internetu puno savjeta kako da se pod zaštiti pa se većina bačene hrane slobodno može ponovo vratiti i pojesti. Ono što je bitno je da se djetetu ne zatrpava pladanj ili tanjur s hranom, jer onda postoji i veća mogućnost za većim neredom. I kada primijetite da dijete namjerno baca na pod, zaustavite ga pri tome da stekne naviku ne bacanja, te da se odnosi prema hrani s poštovanjem.

Prednost metode je što dijete jede ono što i roditelj. Što je ne samo prednost za bebu, već i samog roditelja koji na taj način priprema bolju i zdraviju hranu za sebe. Do prve godine života, a neki kažu i do godine i pol, ne preporuča se soliti djeci hranu, stoga u pripremanju obroka prije začina izdvojite za bebu, a sebi nastavite po želji. I dalje jedete isti obrok, samo manje slan 🙂 Osobno za početak ne bih stavljala više od 2-3 komada hrane na pladanj, stoga na taj način dozirajte količinu. Beba se onda puno više posveti tome što ima ponuđeno, a nije zbunjeno natrpanim.

Muž i ja smo veliki gurmani i od početka trudnoće sam razmišljala što ćemo i kako kada krene dohrana. Svakako sam bila za opciju da svu hranu pripremam isključivo sama i od svježih namirnica, a onda sam jednom prilikom naletjela na članak o baby led weaningu. Na prvu mi je zvučalo potpuno nevjerojatno i čudno, pa sam posudila knjigu nakon koje mi nije bilo jasno zašto kašice uopće postoje.

Šalu na stranu, podržavam sve metode prehrane dok god je hrana svježa i napravljena s ljubavlju, ali nekako mi se činilo logično za nas da svojoj bebi dajemo svu mogućnost da se sama nauči jesti i da na taj način više razmišlja što hrana zapravo jest.

Utječe li ova metoda dohrane na kasnije prehrambene navike djeteta?

Vjerujem da utječe, ali nama je ovo “tek” drugo dijete koje jede po metodi beba vođa dohrane, tako da ćete me to morati pitati za otprilike 10ak godina, ali po svim istraživanjima upravo je to najveća prednost metode – bolje prehrambene navike u odrasloj dobi. Dijete je vođa svojeg apetita i kapaciteta želuca od prvog dana i ne natrpava se hranom kao što bi to možda bilo za vrijeme kašica. Ovdje ima veću kontrolu nad količinom hrane koju pojede i zna kada mu je dovoljno. Kod kašica se povremeno dogodi još koja žlica ekstra za mamu, baku, tatu, itd.

Ukoliko vam se sviđa ova metoda od srca preporučam da se naoružate strpljenjem, jer iako metoda donosi vrlo zahvalne i korisne stvari pri stvaranju djetetovog pojma o hrani i hranjenju, oni se u tom učenju puno igraju i stvaraju nered, stoga nabavite cerade za pod, majice kojih vam neće biti žao i ružne bodije za bebe koje će koristiti samo za hranjenje. Osim toga, uživajte u pogledu na vaše dijete koje će vam iz dana u dan pokazivati za što je sve sposobno i koliko puno nauče kada im se za to pruži prilika.

Marcela

Iza nas je punih mjesec dana papanja. Nećemo se lagati, bilo je boljih dana, bilo je lošijih dana. Bilo je nerazumijevanja okoline, čak i od strane obitelji, ali niti to nas nije omelo.

Sa svakim novim obrokom događaju se novi momenti, nove vještine, nove reakcije.

Svaki dan je novi izazov. Isto tako svaki dan ponos je sve veći, i ponos i oduševljenje koje osjećam kada gledam kako Erik jede SAM!

Određena doza straha od potencijalnog gušenja je prisutna u počecima pa zato pratim svaki njegov zalogaj i imam potpuno povjerenje u njega.

Iako je tek napunio 7 mjeseci, moglo bi se reći da ima hrane koju voli više, a koju manje. Citrusi ga za sad nisu oduševili, ali pečeni batat, svježi sir ili kruh umočen u juhu ili jogurt među omiljenima su. Pogotovo je slatko kada s guštom mljacka i ispušta zvukove nalik na mmmmmm.

Puno je mama oko mene koje su u strahu od ove metode. No sve što trebate imati je povjerenja u svoje dijete i sve će biti ok.

Odaberete li ovu metodu dohrane za vašu bebu, svakako prije početka pročitajte knjigu i shvatit ćete kako je ovo puno više od samo metode.

Ovo je jedna životna škola i jedno poučno, ali i zabavno poglavlje u putovanju zvanom odrastanje.

Nastasja

prednosti “bvd” metode:

  1. Vježbanje motorike, poticanje svih osjetila, vježbanje koordinacije
  2. Stvaranje dobrih prehrambenih navika već u startu – dijete ima kontrolu nad svojim apetitom i staje kada je puno, a ne jede onoliko koliko mi mislimo da bi trebalo (bitna navika za odraslu dob)
  3. Ima potpuni doživljaj hrane i namirnica – različite teksture, boje, oblici, mirisi i zasebni okusi
  4. Zajednički obroci – dijete gleda u ostale ukućane kako jedu i prilagođava se obiteljskim navikama, ne izdvaja se od ostalih (dijete se ne hrani nego ono gleda i mamu i ostale članove obitelji kako jedu skupa s njim)
  5. Široka paleta okusa i poticanje okusnih pupoljaka rezultira manjem odbijanju hrane i izbirljivosti
  6. Štednja na vremenu i financijama, jer se kuha jedno jelo koje svi jedu (tu se prvenstveno misli na one obitelji koje kupuju kašice i gotovu hranu, to mi nismo, ali gledajući u budućnost, smanjuje se mogućnost za dobivanje izbirljivog djeteta, pa tako i kuhanja više jela odjednom ) + svi jedu sve, pa se na taj način potiče da se i ostatak obitelji bolje hrani
  7. I za kraj, budući da je obrok i kultura prehrane jedna od najbitnijih segmenata čovjekova života, zasigurno se na ovaj način stvaraju čvršći obiteljski odnosi i radost uz zajedničke obroke.

 

VAŽNO!

No, sve gore navedeno može se postići i bez BVD-a. Ovo je samo još jedan način. Ipak smo bitni mi koji provodimo ‘metode’. Naša smirenost, staloženost i navike.