Bake Me By Nina ime je food bloga kojeg već duže vrijeme vjerno pratimo i čije recepte čuvamo za neke posebne prilike, kao što su nedjeljni ručci ili nama neki vrlo dragi datumi. Upravo zato zanimalo nas je tko se to krije iza tih predivnih recepata i fotografija.
tko je Nina?
Nina je mama dvoje djece, supruga i, kako ona sama kaže, u zadnje vrijeme food blogerica. Iako njeno primarno zanimanje nema nikakvu poveznicu s kuhanjem, za sebe voli reći da je kuhar u duši. Dugo godina radila je kao regionalni voditelj prodaje za dva različita brenda te bila u retail-u koji je iznimno dinamičan, ali jako zanimljiv i kreativan. Ta kreativnost i stvaralački duh su nešto što je uvelike definira, tako da je blog bio logičan smjer i nekako je prirodno došao.
kako je nastao blog?
Blog Bake Me By Nina nastao je potpuno spontano prije dvije i pol godine. Nakon rođenja sina Grge Nina je odlučila privremeno pauzirati trenutni posao i posvetiti se djeci. Kćer Kiara tada je kretala u školu, Grgo je bio beba, a suprug na drugom kraju svijeta zbog posla. Taj je period obilježilo i preseljenje u novi stan pa je trebalo postaviti život na neke nove temelje.
pauza u poslovnoj karijeri otvorila je nova vrata
“Iako mi je odluka o pauziranju poslovne karijere bila iznimno teška, osjećala sam da trebam povući ručnu kočnicu. Kako sam više vremena provodila kod kuće, odlučila sam prikupiti recepte svojih baka i one koji su tradicionalno u našoj obitelji već godinama. I tako je sve krenulo. Rodila se ideja da recepte podijelim s drugima. Mislila sam da bi bilo lijepo da su svima dostupni recepti koji su meni dragi. Iako, u tom trenutku nisam znala što je to u stvari food bloger niti da će me ta misao dovesti ovdje gdje sam trenutno kao ni da će mi definirati smjer.”, priča nam Nina.
blog – hobi ili posao?
Iako je blog prvenstveno njen hobi, priznaje da u zadnje vrijeme ima dosta potpisanih ugovora i projekata na kojima radi. “Na blog još uvijek ne želim gledati isključivo kao na posao jer sam ga zamislila kao moj odmak od svakodnevice i jako mi je važno da ga kao takvog i zadržim. Hrvatska je maleno tržište dok je broj blogera u porastu iz dana u dan. Također, česti su upiti za suradnjama, ali one nisu ili su nedovoljno plaćene, što definitivno nije u redu i na to se ne bi trebalo pristajati. No, uz rad i trud se zaista rezultati mogu ostvariti, pa čak i na manjem tržištu kao što je naše te se može lijepo raditi. Treba samo biti ustrajan i postaviti zdrave granice.”
može li svatko biti food bloger?
Koliko god to može tako izvana izgledati, biti food bloger nije nimalo lako. Iza toga stoji puno vremena i truda. “Ne bi vjerovali koliko puno posla stoji iza jedne objave. Prva je ideja, odnosno zamislite što bi željeli napraviti. Ako se ne radi o receptu koji ste već radili, tada ga morate testirati. Ponekad ovo ide glatko, no ponekad vam treba više vremena da dođete do željenog rezultata, npr. ja treći put za redom radim Božićnu tortu za blog. Tek sada sam zadovoljna okusom i izgledom torte. Znači, nakon ideje kreće izrada recepta. Za ovaj korak vam treba od 1 sata do jednog dana, ovisno što radite. Zatim slijedi fotografiranje. Potrebno je osmisliti set (koje podloge koristiti, koji pribor, na što servirati hranu i sl.) te odraditi set fotografija. Za ovaj korak meni treba otprilike sat vremena, no ponekad se zadržim i duže. Onda slijedi obrada fotografija u Lightroomu. Ja ne koristim gotove presete pa se na ovom koraku zadržim kao i na samom fotografiranju. Zatim ide tipkanje recepta za web, objava na društvenim mrežama i na kraju odgovaranje ne upite i komentare. Za jedan recept mi ode cijeli radni rad, ponekad i više.”
ljudi su najveća motivacija
Nina priznaje da su joj njezini pratitelji najveća motivacija. “Oni su od prvog dana moj vjetar u leđa. Posebno me vesele fotografije koje mi šalju. Kada ugledam svoju tortu na proslavi prvog rođendana, Božića i sl. Predivno je vidjeti da ljudi s receptima s bloga stvaraju svoje uspomene.”
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Što se inspiracije tiče tu je, kako sama kaže, old school. “Najviše volim tiskane kuharice i imam ih jako puno. Volim otići na dobre kulinarske radionice, na njima se može mnogo toga naučiti. Ali tu su i Instagram i Pinterest koji su prepuni ideja i predivno stiliziranih fotografija koje mogu poslužiti kao izvrstan alat za kreiranje svoje priče.”
uspjeh ne dolazi preko noći
Kako Nina kaže, svatko može biti food bloger, treba samo krenuti. No za uspjeh je potrebno ipak malo više. “Danas puno blogera nema blog (web stranicu) već sve radi preko Instagrama ili Facebooka. No, ako želite da vaš profil bude prepoznat, treba puno raditi. Pratitelji ne dolaze preko noći, kao ni brojke koje stoje iza profila i bloga. Ja vjerujem da je ključ uspjeha u autentičnosti i stalnom educiranju. Bitno je da kontinuirano ulažete u znanje i da rastete ukorak s vašim profilom. Također, jako je važno da znate što želite od bloga i u kom smjeru ćete ići te da ostanete vjerni sebi, jer to se u konačnici jako vidi i osjeti. Ja sam u početku sve fotografirala mobitelom i koristila staru drvenu dasku kao podlogu. Jedina investicija mi je bila web stranica. S vremenom sam nabavljala opremu i sve potrebno za set. Za uspjeh ne trebate imati stotine podloga niti objektiva, bitnije je koliko jako želite i volite to što radite.”
Ninina najdraža jela
Nina nam je priznala da nema uvijek volje za kuhanjem, pogotovo za pripremanjem ručka u danima kada ima puno obaveza. Obožava tjesteninu i ona joj je „As iz rukava“ za takve dane. “Često imam pripremljen barem jedan pesto ili šalšu. Tjesteninu s dobrim umakom bi mogli jesti 5 dana u tjednu. A ponekad imam volje, pogotovo kada su kolači u pitanju, ali budem preumorna pa odgodim izradu za drugi dan ako mi rokovi to dopuštaju.”
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Osim tjestenine, njezino omiljeno jelo je šalša od pomidora po receptu njene bake. Također, carpaccio od ribe i svekarova buzara. Od slastica posebno mjesto ima Paris Brest, Napoleon torta kao i sva brioche tijesta.
kuhinja puna brašna i ljubavi
I Ninina djeca jako vole pomagati u pripremi jela. Starija kćer Kiara ide maminim stopama i sad već samostalno radi neka jela, kao što su npr. palačinke, fritule i neki biskvitni kolači ja više ne radim. Mlađi sin Grgo voli izrađivati keksiće i dodavati sastojke kod pripreme biskvita ili krema, iako se često dogodi da izmiješa sastojke ili nadoda neki svoj pa stvori mali nered. Uglavnom je kuhinja, kao i u svakoj obitelji, puna brašna!
Kiara i Grgo najviše vole mediteransku hranu koju najčešće i spremaju, a izbirljivi su jedino kod nekih novih jela i začina koja su im strana, kao što je npr. azijska kuhinja. “Kod njih je izbirljivost više kroz određene faze u kojima nešto ne prihvaćaju, pa za par mjeseci to prihvate, a nešto drugo izbace. Nemam poseban trik, nastojim kuhati raznovrsno i ponuditi im zaista različite namirnice. Oko hrane ne radim problem, ako nešto ne žele jesti ne moraju, nikad ih ne silim.”
jestivi adventski vijenac od medenjaka
Nina je za Supermame osmislila jedan poseban božićni recept. Radi se o adventskom vijencu od medenjaka. Cijeli vijenac, osim vrpce je jestiv i što je najbolje, u njegovu izradu može se uključiti cijela obitelj!
Koliko god možete djelovati zahtjevno, zaista nije. Potrebno je samo slijediti korake i prepustiti se izradi. Adventski vijenac je najljepši poklon djedovima i bakama, ali i bližnjima. Možete ga objesiti na zid, držati u vitrini i sl. Keksići će trajati do 14 dana tako da stignete uživati u njemu za vrijeme blagdana.
sastojci
150 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
1 jaje L veličine
115 g meda
1 žličica arome vanilije
400 g glatkog brašna
1 žličica sode bikarbone
1 žličica začina za medenjake
dodatno:
150 g šećera u prahu
2 -3 žlice mlijeka
jestive perlice za ukrašavanje, po želji
traka za adventski vijenac
priprema
tijesto:
- Maslac i šećer izradite mikserom, dodaje im jaje pa povežite smjesu. Sada dodajte med i aromu vanilije.
- U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake pa sve uspite u smjesu s maslacem. Izradite tijesto koje će biti ljepljivo, ali nemojte dodavati više brašna.
- Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na dva sata da se stisne.
- Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, pripremite dva lima za pečenje koje ste obložili papirom za pečenje.
- Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje razvaljajte polovinu tijesta na debljinu od 3 – 4 milimetra.
- Izradite krug od tijesta koristeći se okruglim rezačem za tijesto ili bilo kojim predmetom poput tanjura i sl. Manjim rezačem ili manjim tanjurom izrežite unutarnji krug. Dimenzije možete prilagoditi po želji, moj vijenac ima vanjski promjer od 24 cm, a unutarnji od 18 cm.
- Obruč od tijesta prebacite na pripremljen lim za pečenje pa pecite 9 – 11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene tamniti.
- Preostalo tijesto razvaljajte na jednaku debljinu kao i obruč te utisnite zvjezdice različitih oblika. Zvjezdice pecite 9 – 11 minuta, odnosno dok vam rubovi ne krenu tamniti. Obruč i zvjezdice ohladite na rešetki za hlađenje.
glazura i slaganje:
- Šećer u prahu i mlijeko pomiješajte dok ne dobijete kompaktnu glazuru. Ako vam je rijetka dodajte malo šećera u prahu i obrnuto.
- Glazuru prebacite u dresir vrećicu s nastavkom za pisanje (broj 2) ili u vrećicu bez nastavka kojoj ste napravili malenu rupicu na vrhu.
- Zvjezdice ukrasite po želji. Ja sam koristila i jestive perlice te nisam ukrasila sve zvjezdice. Ukrašene zvjezdice ostavite pola sata kako bi se glazura na njima osušila.
- Obruč postavite na radnu podlogu. Na dno zvjezdice nanesite glazuru (na onaj dio koji će biti na obruču, ne na sve), potom zalijepite zvjezdicu za obruč. Krenite slagati krug od zvjezdica, pazeći da glazuru nanosite na onaj dio na kojem će zvjezdica “sjesti” na obruč ili drugu zvjezdicu. Koristite različite oblike i stavljajte jednu zvjezdicu na drugu kako bi postigli trodimenzionalni izgled, no pazite da ne pretjerate kako vam vijenac ne bi postao težak i kako ne bi puknuo.
- Vrh ostavite slobodan za traku. Kada ste gotovi s postavljanjem zvjezdica, adventski vijenac ostavite pola sata kako bi se glazura osušila.
- Na kraju provucite traku i vijenac postavite na željeno mjesto. Vijenac će ostati svjež do 14 dana.
tips & tricks
Možete raditi više manjih adventskih vijenaca umjesto jednog velikog.
Vaši oblici ne moraju biti zvjezdice, možete koristiti bilo koji blagdanski motiv ili više njih zajedno.
Ako volite šarene vijence tada glazuru možete podijeliti na nekoliko dijelova i svakom nadodati malo jestive boje. Ovako možete ispuniti keksiće različitim bojama.
Ako se bojite da vam vijenac ne pukne, a htjeli bi da je velik i raskošan, tada od kartona izrežite obruč istih dimenzija kao i obruč od medenjaka. Kartonski obruč omotajte prozirnom folijom, na njega postavite obruč od medenjaka pa sve povežite kuhinjskim koncem. Na ovaj način ćete ojačati vijenac te će on i dalje biti jestiv.