kako stvoriti siguran dom i zaštiti svoju obitelj od koronavirusa?

Na izmaku smo ove čudne 2020. na početku koje niti u snu nismo mogli zamisliti da će cijeli svijet zahvatiti pandemija koronavirusa. Godina je to koja je bila, i još je uvijek, izazovna za mnoge. Godina koju su obilježile neke nove brige i strahovi, posebice briga za egzistencijom i za zdravljem naše obitelji. Naučili smo držati socijalnu distancu, manje se grliti, manje se družiti. Maske za lice i sredstva za dezinfekciju ruku postale su neizostavan dio svakog našeg izlaska iz kuće. Osim što se brinemo kao i uvijek za zdravlje naše djece, i sve one sezonske bakterije i viruse, sada još učimo kako ih zaštiti od tog zločestog koronavirusa.

Zaštiti sebe i svoju obitelj postao je imperativ ove 2020. godine.

Istraživanja su pokazala kako se virus SARS-CoV-2 prenosi s osobe na osobu preko malih kapljica iz nosa i ustiju koje se dalje šire kad se oboljela osoba zakašlje ili kada izdahne. Iste te kapljice potom padnu na predmete i površine oko osobe, preko kojih se zdrava osoba može zaraziti. Bakterijama i virusima dovoljna su samo 4 sata da prijeđu s ruku na 50% površina. 80% infektivnih bolesti prenosi se upravo na taj način.

Tu se postavlja pitanje – koliko smo zapravo sigurni u našim domovima i što možemo napraviti po tom pitanju?

čišćenje doma ili dezinficiranje – znate li razliku?

Za početak važno je znati razliku između ove dvije stvari. Razlika između čišćenja i dezinfekcije je u tome što čišćenje fizički uklanja klice, prljavštinu i prašinu s površina i predmeta dok dezinfekcija uništava i ubija neželjene mikroorganizme. Za sprječavanje širenja opasnih bolesti kao što je COVID-19, dezinfekcija je najučinkovitija opcija. Na taj se način virusi i klice potpuno ubijaju i uklanjaju. Za razliku od čišćenja gdje će topla voda i sapun biti dovoljni, kad se radi o dezinficiranju potrebno je koristiti proizvode koji su namijenjeni upravo za tu svrhu.

U nastavku teksta donosimo par savjeta kako dezinficirati dom na dnevnoj i tjednoj bazi kako bi se zaštitili od koronavirusa. Ovo je također izričito važno ako u domu imamo osobu oboljelu od Covida19.

dnevna rutina za dezinfekciju doma

u kuhinji

Jeste li znali da je kuhinja prostorija u kojoj ima najviše bakterija i najpodložnija je za uzgoj klica, više nego u kupaonicama. Sudoper i daske za rezanje mogu imati više bakterija nego WC školjka.

– očistite i dezinficirajte radne ploče, sudoper, ručke ormarića i ručke kuhinjskih aparata + daske za rezanje.
– koristite posuđe koje možete oprati na visokim temperaturama
– zamijenite kuhinjske krpe svaki dan
– očistite odmah mrlje od hrane kako ne bi sakupljale još više prljavštine i bakterija
– svakodnevno ispraznite kantu za smeće te ju poprskajte dezinfekcijskim sredstvom
– očistite i dezinficirajte hranilice za bebe te mjesto gdje jedu veća djeca

u kupaonici

– očistite i dezinficirajte slavine i ručkice na ormarićima
– ispraznite koš za smeće i svakodnevno ga dezinficirajte
– dezinficirajte wc školjku i ručku za vodu dezinficijensom ili dezinfekcijskim maramicama.
– često mijenjajte ručnike i perite odjeću kako biste spriječili rast klica i bakterija

tjedna rutina za dezinfekciju doma

u kuhinji

– operite sito od kuhinjskog sudopera u perilici posuđa
– operite i dezinficirajte pećnicu
– čistite i dezinficirajte kuhinjske sudopere

pandemija koronavirusa

u kupaonici

– operite držač četkice za zube i četkice za zube te ih dezinficirajte
– očistite i dezinficirajte kadu i tuš, uključujući vrata tuša i ručke, iz razloga što su vlažni predijeli posebno pogodni za razvoj bakterija.
-ako imate zavjesu za tuširanje koja je periva, bacite je u perilicu.

pandemija koronavirusa

dezinfekcija ostalih prostorija u domu

– posteljinu perite na temperaturama višim od 40°C (nemojte tresti previše pokrivače i plahte prije pranja kako biste smanjili širenje prašine i klica)
– usisavajte češće tepihe i dezinficirajte podove
– dezinficirajte tipkovnice i miševe, prekidače za svjetlo, mobitele, daljinske upravljače i kvake

Jednom kad postaneš majka tvoja životna misija svodi se na dvije stvari. Pružiti djetetu sretno djetinjstvo i zaštiti ga. To je ono što radimo od prvog dana. Brinemo se da im pružimo krov nad glavom, topli obrok, i siguran dom. Siguran dom ne znači samo dom ispunjen ljubavlju i toplinom, siguran dom znači i čist dom. Dom bez mikroba.

pandemija koronavirusa

Naša nedavna anketa pokazala je kako roditelji gotovo nikad ili vrlo rijetko peru i dezinficiraju dječje igračke. Upravo zato istražile smo koliko često moramo prati i dezinficirati igračke i kako.

koliko često prati dječje igračke?

Kad je dijete zdravo pranje i dezinficiranje igračaka uveliko ovisi i o tome koliko se dijete igra s određenom igračkom. Tijekom i nakon bolesti potrebno je to činiti svaki dan, osobito za one igračke koje dijete često stavlja u usta.

plastične igračke i igračke za kupanje

Ako se dijete igra s njima svaki dan, trebale bi se čistiti na tjednoj bazi. To su igračke koje se vrlo lako čiste i dezinficiraju. Većinu njih možete staviti u perilicu za suđe ili prebrisati s vlažnim maramicama za dezinfekciju.

plišanci

Plišane igračke najbolje je prati na tjednoj bazi, najbolje u perilici za rublje na temperaturi iznad 60 °C. Ukoliko se igračka ne smije prati na višim temperaturama, stavite je u plastičnu vrećicu i u zamrzivač na 12 sati te nakon toga operite u perilici za rublje. Naravno, nećete to raditi sa svakim plišancem, ali barem s onim s kojim se dijete najčešće igra ili spava.

električne igračke

Prebrisati ih na tjednoj bazi s vlažnim maramicama za dezinfekciju. Ako je dijete bolesno onda to napraviti svaki dan.

igračke za bebe

Bebe sve stavljaju u usta, tako i svoje najdraže igračke. Prebrišite ih svaki dan vlažnim maramicama za dezinfekciju.

pandemija koronavirusa

koja sredstva za dezinfekciju odabrati?

Danas je tržište više nego ikad zatrpano proizvodima za dezinfekciju i u moru na oko sličnih proizvoda pitanje je kako odabrati one prave. Nažalost, nisu svi proizvodi jednako učinkoviti kad su virusi i bakterije u pitanju i nije svejedno koje dezinficijense kupujete. Birajte one koji 99,9% ubijaju bakterije i viruse, te ujedno štite i vašu obitelj.

Odnedavno su na hrvatskom tržištu dostupni proizvodi jednog od najboljih i najvećih svjetskih brendova u području dezinfekcije. Dettol je brand prepoznatljiv po svojoj dugogodišnjoj tradiciji koja vuče korijene još iz 1933. godine, a njihovi proizvodi odigrali su veliku ulogu u sprječavanju infekcija kod poroda i pomogli smanjiti smrtnost kod novorođenčadi. I danas, 80 godina nakon, misija Dettola je prije svega zaštita obitelji i onih najranjivijih. Dettol proizvodi učinkovito ubijaju 99,9 % bakterija i virusa kao što su E. Coli, Salmonella, MRSA, Rotavirus, H1N1 virus gripe uključujući i virus koji uzrokuje Covid 19. Provedene studije su pokazale da su Dettol sprejevi i maramice učinkoviti u inaktivaciji SARS-CoV-2 unutar pet minuta. Također uklanjaju 90% alergena, ne sadrže izbjeljivače, bez mirisa su i stoga sigurni za uporabu na površinama za pripremu hrane.

Dettol sprej i vlažne maramice za dezinfekciju površina osigurat će vam svakodnevno čist i siguran dom, i zaštiti vas baš onako kao što i vi štitite vaše najmanje.

Dettol – štiti kao mama.