melazma – kako ublažiti tamne mrlje na licu u trudnoći i nakon nje?

melazma

Melazma je vrlo čest kožni problem koji se javlja u obliku tamnih mrlja na licu, a vrlo često pojavljuje se upravo u trudnoći zbog utjecaja ženskih spolnih hormona.

Koliko pažnje obraćamo na njegu kože, koliko nam je važna estetika, ali ponajviše koliko nam je važno zdravlje, zna svaka od nas. Današnja tema su tamne mrlje koje se često znaju pojaviti na licu, pogotovo za vrijeme trudnoće. Niti jedna od nas ne može reći kako je takve mrlje ne smetaju. O čemu se radi i kako si pomoći, odgovorila nam je supermama i liječnica Dora Madiraca Glasović, specijalistica dermatovenerologije u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Što je zapravo melazma? Melazma je stečeni oblik hiperpigmentacije koji se često javlja u žena. Karakterizirana je pojavom svijetlo do tamnosmeđih oštro ograničenih mrlja u središnjem dijelu lica, najčešće simetrično na obrazima, čelu, nadusnici i bradi.

Je li melazma isto što i hiperpigmentacija? Melazma je vrsta hiperpigmentacije koja nastaje radi pojačanog stvaranja smeđeg pigmenta (melanina) u pigmetnim stanicama (melanocitima). Hiperpigmentacija je širi pojam, tamne mrlje na koži mogu nastati zbog brojnih uzroka, npr. fotostarenja kože, nakon upale, kod nekih sistemskih bolesti, pri uzimanju nekih lijekova.

Što je uzrokuje? Točan uzrok melazme je nepoznat, najčešće nastaje zbog utjecaja ženskih spolnih hormona, npr. u trudnoći, pri uzimanju oralnih kontraceptiva ili zamjenske hormonske terapije. Izlaganje suncu ima važnu ulogu u nastanku i pogoršanju postojećih promjena. Također, genetska predispozicija, uzimanje nekih lijekova, blaga disfunkcija jajnika i određena kozmetika mogu uzrokovati pojavu melazme.

Kako se riješiti hiperpigmentacije? Postoje brojni pripravci i modaliteti terapije tamnih mrlja, najčešće se koriste kreme za izbjeljivanje na bazi hidrokinona, azelaična kiselina, derivati vitamina A, kemijski peelinzi, laserski tretmani.

Postoji li uopće lijek za melazmu? Melazmu je teško liječiti zbog njene sklonosti recidiviranju, potrebno je svakodnevno koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom (SPF50+)

Zašto žene uglavnom dobiju melazmu za vrijeme trudnoće? U trudnoći dolazi do porasta koncentracije ženskih spolnih hormona koji su, uz sunčeve zrake i genetiku, zaslužni za pojačano stvaranje tamnog pigmenta melanina.

Može li se preventivno njegom spriječiti melazma? Melazma se može prevenirati korištenjem krema za zaštitu od sunca sa visokim zaštitnim faktorom.

Ducray Melascreen UV SPF50+ fotozaštitni 2u1 tretman: uz vrlo visoku zaštitu SPF50+ pruža i korekciju hiperpigmentacija i svih znakova fotostarenja.

Može li se hiperpigmentacija riješiti kremama s aktivnim sastojcima poput retinola ili kiseline? Kreme za izbjeljivanje s navedenim aktivnim sastojcima koriste se za liječenje melazme, uz konzultaciju sa dermatologom.

Smije li se retinol koristiti drugdje protiv pigmentacija, a ne samo na licu, nakon dojenja? Pripravci s retinolom, ovisno o jakosti, mogu izazvati iritaciju, ljuštenje, crvenilo i suhoću te se ne preporučuju za korištenje na osjetljivim dijelovima kože.

Može li se melazma ukloniti tretmanima i koji bi tretmani bili najučinkovitiji? Uklanjanje melazme vrši se laserskim tretmanima, kemijskim pilinzima, mikrodermoabrazijom, intenzivnim pulsnim svjetlom. Ponekad invazivni zahvati mogu uzrokovati neželjene pojave u smislu postupalnih hiper ili hipopigmentacija.

Mogu li trudnice i dojilje ići na tretmane za melazmu? Tijekom trudnoće i dojenja ne preporučamo tretmane za uklanjanje melazme, već prevenciju korištenjem fotoprotekcije. Pripravci za izbjeljivanje koji sadrže azelaičnu ili glikolnu kiselinu sigurni su za korištenje tijekom trudnoće i dojenja.

Postoji li razlika u liječenju melazme na licu i ostalim dijelovima tijela? Melazma se rijetko javlja na drugim dijelovima tijela, npr. podlakticama, u liječenju se koriste jednaki lokalni preparati i tretmani.

Kako njegovati lice s melazmom? U njezi lica s melazmom preporučamo korištenje pripravaka s visokim zaštitnim faktorom za prevenciju, te onih koji sadrže aktivne tvari poput glikolne, azelaične kiseline, retinola za korekciju postojećih mrlja.

Tu je učinkovito rješenje Ducray Melascreen Depigmentant intenzivna njega, visoko koncentrirana formula azelaične i glikolne kiseline koja korigira i posvjetljuje lokalizirane hiperpigmentacije.

S čime mazati lice u ljetnim mjesecima i može li to utjecati na melazmu? Fotoprotekcija je najvažnija u prevenciji melazme, stoga je nužno tijekom cijele godine koristiti kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Utječe li prehrana na melazmu, odnosno možemo li promjenom prehrambenih navika utjecati na melazmu? Ne postoji određena namirnica ili oblik prehrane koji bi spriječio nastanak ili smanjio postojeće tamne mrlje, no uravnotežena prehrana bitna je za zdravlje cijelog organizma, pa tako i kože.

Postoji li lijek tj. efektivan način konačnog uklanjanja melazme? Uklanjanje melazme često je dugotrajno i zahtijeva kombiniranje različitih tretmana i lokalnih pripravaka kako bi se postigao zadovoljavajući učinak. No, recidivi su mogući, pogotovo ukoliko se ne koristi adekvatna fotozaštita.

Ducray Melascreen snažno oružje u borbi protiv tamnih mrlja na licu