5 najčešćih mitova o izdajanju

izdajanje

Dojenje je tema o kojoj se na svu sreću sve više i više priča, sve se više razbijaju mitovi vezani uz dojenje te današnje majke imaju na raspolaganju veliku količinu informacija i savjeta koje mogu primijeniti kako bi ostvarile uspješno dojenje. Majčino mlijeko donosi puno benefita za razvoj bebe, osobito u prvim mjesecima života, a izdajanje je odličan način za sve one majke koje možda nisu u mogućnosti hraniti svoju bebu na dojku. Razlozi mogu biti svakakvi, od prijevremeno rođene djece koja nisu u stanju dugo sisati dojku, oštećenih bradavica, eventualne razdvojenosti između majke i djeteta (povratak na posao), upale dojke ili da bi samo potaknuli proizvodnju mlijeka.

U ovom članku donosimo par mitova koji se vežu uz izdajanje.

 

  1. Izdajanje je bolno i teško

Kao i kod dojenja, koje na prvu može biti malo teže i neugodno, tako je ponekad i kod izdajanja potrebno vrijeme da se naviknemo te nađemo položaj i tehniku koja nam odgovara. Ukoliko i nakon nekog vremena i dalje osjećate bolove pri izdajanju najčešće je to pokazatelj da onda nešto ne radite kako treba ili možda koristite izdajalicu koja vama ne odgovara. Pri kupovini izdajalice svakako obratite pozornost na one koje će vam osigurati veću učinkovitost.

Patentirani jastučići za masažu ručne pumpe za izdajanje Philips AVENT svijaju se prema unutra i prema van oponašajući pokrete bebe kada sisa, što za cilj ima poticanje brzog i prirodnog otpuštanja mlijeka. Vakuum s blagim usisavanjem oponaša bebino sisanje i potiče ravnomjeran protok mlijeka koji zahtijeva manje pumpanja. Klinički je dokazano da izdaja više mlijeka od dvostruke bolničke električne pumpe za izdajanje.

 

  1. Žene s manjim grudima ne mogu izdojiti puno mlijeka

Svakako bi se moglo reći da je ovo jedan od češćih mitova kad su dojenje i izdajanje u pitanju, kao i onaj da žene s velikim grudima imaju velike količine mlijeka. Veličina vaših grudi nema veze s količinom mlijeka koju vaše tijelo može proizvesti. Hormoni, ponuda i potražnja je ono što stimulira produkciju mlijeka. Veće grudi samo imaju više masnog tkiva, a ne više mliječnih žlijezda. Isto tako može se dogoditi da, bez obzira na veličinu vaših grudi, ne izdojite onoliko mlijeka koliko ste očekivali. To također ne znači da nemate dovoljno mlijeka. Zapamtite – proizvodite onoliko mlijeka koliko je vašoj bebi potrebno. Količina izdojenog mlijeka također može ovisiti i o izdajalici koju koristite. Vrlo često je slučaj da majke ne znaju pravilno koristiti ručnu izdajalicu, pa u tom slučaju električna svakako daje bolje rezultate te će vam pomoći da izdajanje bude ugodnije i bez stresa, što također može utjecati na količinu mlijeka. Također, jedan od načina kako možete povećati količinu mlijeka je upravo – izdajanje.

Izdojite više mlijeka u kraćem roku uz pomoć Philips Avent električne izdajalice s jastučićem koji stimulira dojku da izdaja mlijeko poput bebe. Besprijekorno se prebacuje iz načina rada stimulacije u način rada izdajanja, a primjenjuje upravo pravu količinu pritiska stimulacije bradavica i sile usisa za maksimalni protok mlijeka. Silikonski se jastučić nježno savija te prilagođava bradavici – jedna veličina pristaje svima. Philips Avent električna izdajalica nudi 8 postavki za stimulaciju i 16 postavki za izdajanje za personalizirano iskustvo.

 

  1. Pohranjeno majčino mlijeko nije dobro kao svježe majčino mlijeko

Kad je pohrana mlijeka u pitanju, potrebno je znati nekoliko pravila i poštivati mjere opreza kako slučajno ne bi došlo do kontaminacija i kako bi pohranjeno mlijeko zaista ostalo svježe. Za najbolje rezultate prilikom skladištenja izdojenog mlijeka razmislite o korištenju steriliziranog stakla, boca bez BPA ili vrećica za pohranu izdojenog mlijeka koje su prethodno sterilizirane. Izdojeno mlijeko stavite izravno u frižider ili hladnjak, jer predugo držanje na sobnoj temperaturi može biti opasno. Svaku porciju označite datumom dana kada je mlijeko izdojeno. Izdojeno mlijeko može stajati na sobnoj temperaturi oko 4 sata, u frižideru do 8 dana, a u dubokom zamrzivaču 6 mjeseci.

 

  1. Izdajanje može promijeniti oblik grudi

Samo izdajanje nije krivac zašto ženske grudi promjene veličinu ili oblik. Za to su krivi hormoni (različiti nivoi estrogena i progesterona) koji se mijenjaju tokom trudnoće i dojenja. Veliku ulogu također igraju genetika i nagla promjena tjelesne težine. Kod tek malog postotka žena će se grudi vratiti u prijašnje stanje.

Philips Avent prsna sisaljka s bočicom
  1. Izdajanjem se ne može ostvariti povezanost s bebom kao prilikom dojenja

Iako je dojenje posebna veza između majke i djeteta, postoji i puno drugih načina na koji se majka i beba mogu povezati. Kontakt „koža na kožu“ jedan je od izvrsnih ili kako ga mnogi nazivaju „čarobnih“ trenutaka koji omogućuje da se beba od prvog dana osjeća mirno i sigurno. Majke koje iz nekog razloga hrane svoje dijete na bočicu često prakticiraju upravo ovu metodu.

Philips Avent električna izdajalica i prsna sisaljka s bočicom

Sadržaj nastao u suradnji s Philips Avent.

Fotografije: Pepper Atelier

Supermama: Mirna Strikinac Šarić