kada će moje dijete konačno prespavati noć?

kada će moje dijete konačno prespavati noć

Kada će moje dijete konačno prespavati noć pitanje je koje muči većinu roditelja.

Biti roditelj jedna je od najzahtjevnijih uloga u našim životima. Biti roditelj danas, kada se svatko od nas osjeća kao da je pod povećalom, kada se susrećemo s mnoštvom kontradiktornih informacija, kada smo, blago rečeno, bombardirani s previše savjeta o svemu, kada stalno nešto „moramo“ i „ne smijemo“, ta zahtjevna uloga roditelja postaje još teža i zahtjevnija.

Društvo nam je nametnulo nerealna očekivanja kada je odgoj djece u pitanju, a pritisak na roditelje, osobito majke, započinje od trenutka rođenja djeteta.

Jedna od roditeljskih muka, s kojom se susrećemo od prvih dana suživota s našom bebom je upravo spavanje. Previše toga „moramo“, a premalo toga „smijemo“.

Razgovarale smo s psihologicom Marinom Ecimović, upravo o spavanju i kako postići da naše bebe prespavaju noć, da se roditelji konačno odmore i barem djelomično napune baterije za sve predstojeće izazove. Marina je i sama majka dvoje djece, a bavi se pružanjem podrške roditeljima.

Odlazak na spavanje trebalo bi biti mirno i prilika za najnježnije trenutke roditelja i bebe, a često je zapravo baš suprotno od toga – roditelji „jedva čekaju“ da dijete zaspe kako bi se mogli posvetiti i sebi i drugim obavezama, a dijete osjeti žurbu i nervozu roditelja, pa to dodatno otežava proces uspavljivanja i konačnog cilja, a to je odmor za dijete i za roditelje.

Marina je tijekom svog višegodišnjeg rada s roditeljima došla do zaključka gdje griješimo, odnosno, kako sama kaže – ne voli koristiti izraz „pogreške“ jer to opet stvara pritisak na roditelje koji su ionako nesigurni u to što rade, pa se fokusira na izraz – što trebamo izbjegavati kako bi pomogli djetetu da bolje spava.

Imamo nerealna očekivanja

Pokušajte se isključiti od općenitih savjeta o tome što bi vaše dijete moralo ili kako bi trebalo spavati. Usmjerite se na to što vaše dijete može, te na ono što jest očekivano i biološki normalno kad je u pitanju njihovo spavanje. Imati realna očekivanja o dječjem spavanju je vrlo važno i oslobađajuće te prevenira pojavu vrlo često prisutnog osjećaja krivnje.

Stalno pokušavate imati spavanje svog djeteta u potpunosti pod svojom kontrolom

Mi nemamo kontrolu nad time kada će nam dijete zaspati niti koliko dugo će odspavati. Nemamo kontrolu nad time koliko sna je potrebno konkretno našem djetetu. To ovisi o njihovom malom tijelu, te nije u našoj moći. Nemamo kontrolu nad temperamentom svog djeteta niti nad njegovim razvojnim stadijima.

Strah od stvaranja loših navika spavanja

Dojenje i nošenje nisu loše navike spavanja! To su najprirodniji alati za uspavljivanje beba i djece. Oni se mogu promijeniti onda kada će doći vrijeme za to. Svaka navika uspavljivanja se može mijenjati jednom kada dođe vrijeme za to. Do tada – uživajte u trenutku, ovdje i sada. Uživajte sada u onome što vam stvara ugodu, a mijenjajte kasnije ono s čim više niste zadovoljni i što je postalo izvorom frustracija.

Slušanje svih drugih umjesto sebe

Majčinski instinkt je najbolji kompas u odgoju. Sve ga imamo u sebi, samo je pitanje koliko si dopuštamo da ga čujemo. Njegovim jačanjem postajemo vođa kakvog naše dijete treba u nama. Osluškujte sebe jer imate sve odgovore unutar sebe. Potražite savjet kada treba, ali sve što čujete ili pročitate  – filtrirajte. Vjerujte sebi kako biste mogli razlučiti između onoga što vam se čini ok i prihvatljivim od onoga što vam izaziva nelagodu. Onaj vaš unutarnji glas će vam uvijek reći jeste li na pravom putu.

Što onda možemo napraviti?

Na nama je da djeci omogućimo idealne uvjete za spavanje. Da ih uspavamo kada im se spava. Da ih ponovno uspavamo, ako se probude nenaspavani. Da budemo njihova sigurnost prilikom uspavljivanja.

Ono nad čime imamo kontrolu je upravo kakav stav ćemo zauzeti prema dječjem spavanju. Djelomično možemo kontrolirati samo način uspavljivanja. Važno je znati što možemo promijeniti, a što s druge strane ne možemo promijeniti. I kada osvijestimo kako puno toga zapravo ne možemo kontrolirati u roditeljstvu, jer smo svoje individue, dok su naši maleni pak svoji, posao roditeljstva postat će jednostavnije. Kako i psihologica Marina ističe, pokušajmo više uživati u svom djetetu, a proces uspavljivanja svesti na nježne trenutke. Jer, u moru svega onoga što bismo trebali napraviti lako se pogubiti i izgubiti iz vidokruga ono najdragocjenije, a to je svoje vlastito dijete.

Sada, kada smo vam dali konstruktivne savjete vezano za spavanje i kako sebi smanjiti očekivanja, javljamo kako je od danas u Lidlu dostupna nova kolekcija pamučnih Lupilu pidžamica za naše klince.

Todlerima je pogotovo važno u kakvoj pidžamici spavaju, a naši dječaci uvijek odabiru dinosaure.

Foto: Pepper Atelier