vodič kroz interaktivne slikovnice za djecu

interaktivne slikovnice

Interaktivne slikovnice za djecu su dobro uložen novac jer će djeci dugo biti zanimljive

Često se u glavama roditelja knjige vezuje uz školu, obveze i stariju djecu. No, svaki put kad me pitaju kad smo počeli čitati, veselo tvrdim da je to bilo u trbuhu. Osim što sam se u vrijeme trudnoće ja smirivala čitanjem, svom sam dječaku čitala rimovane bajke uz milovanje trbuha dok je on bio u njemu. Vrlo smo brzo po rođenju nabavili mekane slikovnice koje su se mogle žvakati prilikom čitanja. Zabavno!

S vremenom su nam slikovnice postale ono što gledamo, a ne što diramo. Djeca prolaze kroz intenzivan motorički razvoj u dobi kad im čitamo slikovnice i često ne mogu niti žele mirno gledati i sjediti. Zato sam i osmislila pričaonice na kojima se djeca kreću i sudjeluju u pričama. Ipak, postoje i slikovnice koje su interaktivne i pozivaju vas na sudjelovanje te sam za vas prikupila nekoliko zabavnih naslova. Radi se o kartonkama koje često imaju i svoje starije sestre – opširnije klasične slikovnice istog naslova.

Ovakve slikovnice su dobro uložen novac jer će djeci dugo biti zanimljive. Uzmete li ih sami u ruke, vidjet ćete da će i vas pozvati da otvorite sve prozorčiće i pogledate iza njihovih skrivenih vratašca.

Prvi interaktivni naslovi

Počet ćemo s glazbenim slikovnicama i onima koje razvijaju motoriku jer se prstićem prati udubljenje na stranicama. Izdavač Naša djeca pripremio je naslove „Slijedi me: Put putujem“ te niz glazbenih slikovnica od kojih izdvajamo „Vau!“. U njima nabrajamo i imenujemo osnovne predmete te pratimo priču uz jednostavne ilustracije i kontraste.

Izdavač Profil izdao je naslov „Gusjenicu prati, boje ćeš znati“ u kojoj se kombinira praćenje prstićem po udubinama i otvaranje prozorčića uz ritmične i kratke zabavne tekstove. Postoji i slična verzija u kojoj puž uči brojeve, a izdavač Školska knjiga ima tri naslova u kolekciji u kojoj je „Učimo životinje“. U toj se slikovnici imenuju najrazličitije životinje uz karticu koja se izvlači i time nudi mogućnost provjeravanja naših odgovora. Ova će slikovnica biti zanimljiva i mlađim školarcima jer navodi najrazličitije životinje koje žive u vodi, pustinji ili bakinom dvorištu.

Moja omiljena kolekcija za najmlađe su Priče iz Žirove šume jer su među prvim interaktivnim naslovima lijepe književnosti koje smo imali. Jedna od najpoznatijih svjetskih spisateljica za najmlađe, Julija Donaldson, potpisuje tekst priče. Simpatični likovi ponavljaju neke aktivnosti uz nove situacije koje im se pojavljuju te uz iznenađenje otvaramo prozor kako bismo vidjeli tko se ili što uplelo u priču. Meni je najdraži iz biblioteke  – „Poštar medo“, a uskoro iz Ibis grafike stiže i jedan novi zimski nastavak.

Priče za velike u formatu za najmanje

Mnogi uspješni naslovi u zadnje vrijeme pronalaze svoje kartonske interaktivne blizance koji su nam se svidjeli na prvu. Rado čitamo i opširnije varijante, ali nam je drago poigrati se i istražiti sve što nam se nudi u novoj verziji iste priče.

Najpoznatija svjetska slikovnica za najmlađe je „Grubzon“ već spomenute J. Donaldson. Upravo je taj naslov dobio čak dvije varijante interaktivne slikovnice za najmlađe. Ibis grafika prvo je izdala „Grubzon: Dodirni me, osjeti me“ u kojoj možete isprobati Grubzonova hrapava koljena, njegov meki crni jezik i još štošta osmišljeno na kreativan način različitim teksturama i materijalima. Ovakva taktilna slikovnica bit će odlična i za djecu s poteškoćama, ali i najmlađe koji vole različite teksture koje stimuliraju razvoj.

Isti izdavač je nedavno izdao „Gdje li je Zog?“ i „Gdje li je Prutimir?“ po uzoru na likove poznatih i rado čitanih slikovnica J. Donaldson o čovječuljku iz drveta i zmaju. U tim je slikovnicama umjesto kartona za skrivanje – filc. Odlična novina za čitanje s najmlađima koji vole mekane podatne materijale i rado će se i sami sakriti iza njih dok budu u potrazi kroz klasičnu igru skrivača i otkrivanja.

Naslovi koji će i vama biti jako zanimljivi zbog brojnih skrivenih prozorčića i mehanizama za pokretanje su: „Mjesta ima na metli svima“  i „ Grubzon: Knjiga gurni, povuci i odmakni“ J. Donaldson, A. Schefflera u izdanju Ibis grafike te „Pettson i Findus: Auto s pedalam“ S. Nordqvista u izdanju Planeta Zoe. U ovim slikovnicama pratimo vrlo šaljive likove.

Findus je mačak koji je svoje ime dobio po kutiji graška u kojoj je došao starčiću Pettsonu te s njim upada u različite nevolje seoskog života. Vješto oblikovana priča puna topline i šašavosti ima i svoju verziju u kojoj susjedove krave lete nebom kako bi vidjele što ova dvojica smišljaju pri sastavljanju trkaćeg autića za mačka. U prvom naslovu se na metli jedne dobre vještice žele voziti sve životinje, ali na nesreću, ima ih previše pa metla pukne i oni padnu u blato. Upravo takvi uspijevaju se obraniti od velikog čudovišta koje njih blatnjave doživljava kao strašne pojave pa priča dobiva obrat.

Ovdje su samo neki od interaktivnih naslova koje imamo u svojoj kućnoj biblioteci i rado ih čitamo. Većinu njih možete pronaći i u lokalnim knjižnicama, ali i u zanimljivim akcijskim prodajama. Ti će se naslovi čitati često i rado. Njih će dijete moći čitati samo. Odličan su suputnik na putovanju, u čekaonicama i trgovinama. Jedini je problem što će ih „posuđivati“ stariji brat ili sestra kako bi se s njima poigrao.

Veselimo se svim budućim ovakvim naslovima i drago nam je da su nakladnici prepoznali potrebu za čitanjem od najranije dobi te ponudili slikovnice koje su zanimljive i poticajne i u motoričkom smislu. Ovim naslovima neće moći odoljeti veliki i mali.

dječje slikovnice za najčarobnije godišnje doba – SUPERMAME

Foto: unsplash.com, privatna arhiva