Helena Vugec Fabek ruši sve predrasude o ženama u poljoprivredi

Helena Vugec Fabek, žena, majka i poljoprivrednica, vlasnica je OPG-a Vugec, koji se osim ostalog bavi i proizvodnjom prvoklasnog bučinog ulja.

Da se poljoprivredom u Hrvatskoj nije lako baviti znaju i ptičice na grani. Ali kad se poljoprivrede uhvati žena – tada možete očekivati fantastičan, hrabar proizvod. Jer upravo je takva i protagonistica ove naše priče.

Helena Vugec Fabek je prije svega mama dječaka Brune, dječaka koji majčin posao obožava i
vjerujemo da će jednog dana biti pravi gazda i nasljednik ove farme. Helena je već treća generacija poljoprivrednika u ovoj obitelji iz Donje Pušće kraj Zaprešića koja se bavi tovljenjem teladi. A prije osam godina krenuli su i s proizvodnjom buča i prvoklasnog bučina ulja.

Ideju o bučinom ulju dala je sestra Barbara, a Helena ju je pretvorila u proizvod koji je prepoznat od strane kupaca, ali i stručnjaka. Pa je tako njeno ulje osvojilo srebrnu medalju na Međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe-Adria u kategoriji djevičanskih bučinih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom, a Helena je bila i finalistica izbora za najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika. Ali kako sama kaže – sve te nagrade i priznanja ne znače joj toliko kao podrška sina, supruga Nikole i oca Darka.

Darko, kao pravi gazda i dalje brine o svojoj farmi, ali one najvažnije odluke donosi Helena. Priznaju, ona je ta koja drži sva četiri ćoška kuće.

Ova supermama i superžena za sebe ne nalazi mnogo vremena. Niti jedan njen radni dan nije isti, a o slobodnom vremenu- kako sama kaže – može samo sanjati. Jer farmu ne možeš zaključati i uzeti slobodan dan. Na porodiljnom je bila deset dana, a na bolovanju samo jedan dan – kada je Bruno operirao krajnike. A period teljenja krava je uvijek posebno stresan jer za vrijeme teljenja mora biti prisutna. Bilo jutro ili večer.

Biti poljoprivrednik je teško, ali ima svoje lijepe strane. A te lijepe strane su ono što Helenu tjera dalje.

Kako Helena nije jedna obična žena pokazuje i činjenica da nije stala samo na ulju nego je u svoju ponudu uvela prvi slatki namaz s bučom i delikatesne praline s bučinim sjemenkama. Njihove buče su neprskane, za vrijeme suše polje zalijevaju vodom iz obližnjeg potoka, a plijeve ih kada god je to moguće. Nakon berbe koštice polažu na traku gdje strojno odvajaju sve one koje su na neki način oštećene ili s znakovima truleži. Tako da u finalni proizvod dospijevaju samo najbolje koštice.

Otpada u uzgoju buče nema mnogo jer nakon što izvade koštice na polju ostane dijelovi buče koji služe kao zelena gnojidba, a nakon prešanja ulja ostaje brašno koje je izvrsna hrana za njihove kravice.

Ljekovita svojstva bučinog ulja prepoznata su od davnina, a osim što jača imunološki sustav i stimulira rad bubrega, odlično djeluje na vid i pospješuje pamćenje.

Sadrži ugljikohidrate, minerale, bjelančevine, ali i nezasićene masne kiseline te omega-6 i omega-9 kiselinu. Ulje obiluje željezom, manganom, magnezijem, bakrom, cinkom i selenom te vitaminima C, E, D, K i B.

Praline od buče posebno su ukusne jer osim belgijske čokolade i paste od buče sadrže i druge razne kombinacije okusa kao što su – malina, chilli, menta, naranča, cimet…

A namaz od buče svakako preporučujem za isprobati! Bijela čokolada u kombinaciji s bučom je namaz kraj kojeg bi se mogli sakriti svi poznati slatki namazi.

Ipak, najzdravije je bučino ulje u prirodnom obliku tj. kad se njime začini salata, kao preljev za juhu od buče ili kako Helena najviše voli, kao izvrstan preljev za sladoled od vanilije.

Ovu divnu priču o marljivoj i predanoj superženi i njenoj obitelji želim završiti s jednom mišlju i porukom. Kupnjom domaćih proizvoda podržavate velike snove jedne male obitelji.

Zamislite kako bi lijepo bilo da hrvatski proizvodi redovito nalaze svoje mjesto na našim stolovima. Koliko bi hrabrih poljoprivrednika tada bilo. A tek hrabrih poljoprivrednica. Tek tada je samo nebo granica.

Helenine proizvode možete naručiti preko Facebook stranice OPG Vugec ili putem Instagrama.

Foto: Pepper Atelier