ideje za diy adventske kalendare

U našem domu božićno je vrijeme doista od velike važnosti. Posvećujemo mnogo pažnje raznim ukrasima, lampicama, figuricama, a sve volimo zaokružiti toplim čajem uz keksiće, fritule ili vafle. Djeci je jako važno usaditi vrijednost tradicije i običaja unutar obitelji, objasniti im važnost slavljenja Božića, ukrašavanja doma, pričanje priča i provođenje vremena s obitelji uz adventski vjenčić, svjećice ili šetnju divno okićenim gradom. No od kada imamo naša dva dječaka, ne postoji ništa ljepše od pripreme adventskog kalendara samo za njih. Tako ćemo ove godine, već treću godinu zaredom, napraviti svoj adventski kalendar pun knjiga i adventski kalendar ideja za svaki dan prosinca jer nema ničeg ljepšeg od iščekivanja, iščekivanja Božića, Isusovog rođenja, zajedničkog slavlja i odbrojavanja dana kroz advent. Zašto onda ne bismo napravili nešto drugačije? Nešto posebno? Nešto čega će se naša djeca sjećati čitav život i ponijeti jednog dana iste običaje i vrijednosti u svoje obitelj i veliki svijet.

adventski kalendar pun knjiga

Ideja koja me vodila prilikom osmišljavanja ovog kalendara je naime ta da adventski kalendar ne mora biti ni pun slatkiša kojih je ionako pun prosinac, ne moraju biti unutar njega niti nove novcate knjige ili igračke netom stigle iz trgovine ili knjižare, to mogu biti knjige kojima ćemo potaknuti još čitanja, još zajedničkih obiteljskih trenutaka, još promišljanja o pročitanim slikovnicama na način da im samo damo malo „novog ruha“, malo šarenog papira i pod nazivom adventskog kalendara one dobivaju potpuno novi smisao.

Za ovaj vam kalendar treba samo mnogo dobre volje, obilazak knjižnice ili odlazak na internetsku stranicu knjižnice koju obično posjećujete. Nama su to Knjižnice grada Zagreba, koje imaju odličan online katalog i sve knjige, slikovnice i priručnike koje sam poželjela umotati u šarene omote, pronašla sam preko njihovog kataloga i samo otišla osobno po njih u knjižnicu. Ovim kalendarom ne potiče se samo čitanje kod djece, već i pobuđivanje svjesnosti o tome kako iščekivanje ne mora uvijek biti uz slatkiše i kupovne kalendare. Djeca na ovaj način uče vrijednost onoga što roditelj pripremi samo za njih, osjećaju se posebno i sretno i svaki dan s nestrpljenjem otvaraju slikovnicu umotanu u šareni božićni omot s datumom mjeseca prosinca i jedva čekaju vidjeti što se unutar omota skriva. Nemojte brinuti ako ne nađete dovoljan broj božićnih slikovnica u vašim knjižnicama, umotati možete i knjige koje imate kod kuće s različitim temama, razgovarajte s djecom prilikom otvaranja paketića o tome što misle koja se knjiga unutra nalazi. Ako je knjiga deblja, je li to neka enciklopedija? Ako je tanja, je li to neka kratka priča, tko bi u njoj mogao biti glavni lik? Kod djece na ovakav način učimo njegovati zahvalnost, zahvalnost za ono što već kod kuće imamo, a možda dugo nismo čitali pa će nam biti veliko iznenađenje opet prolistati i pročitati možda zaboravljene knjige ili važnost knjiga koje smo posudili i moramo biti jako pažljivi prema njima kako bi ih i druga djeca mogla ponovno čitati.

Sve što vam je potrebno je sljedeće:

1. Odaberite omiljene naslove (24 naslova), koristite online kataloge, svoje slikovnice koje imate kod kuće ili neke nove.
2. Umotajte slikovnice u šarene papire.
3. Napišite ili isprintajte brojeve od 1 do 24 te ih stavite na svaki paketić.
4. Napravite omiljeni čaj ili božićni punč, otvorite svake večeri prije spavanja paketić, ušuškajte se pod toplu dekicu i svaku večer čitajte i razgovarajte o pročitanom. Vaša će djeca na ovaj način dobiti još više vremena sa svojim roditeljima, družiti se s njima i pamtiti dugo ovakve trenutke.

Naši prijedlozi za naslove u adventskom kalendaru:
Božićni dar, Mato Lovrak (Mozaik knjiga)
Božićna kaša, S. Nordquist (Planet Zoe)
Orašar, prema priči E.T.A. Hoffmanna (Mozaik knjiga)
Pahuljaste priče za božićno jutro (Naša djeca)
Priča o sv. Nikoli, A. Schneider (Forum)
Anđelčić Rafael: božićna priča, A. Mola (Forum)
S puno ljubavi za Božić: zbirka božićnih priča, C. Leeson, J. Hubery, J. Skyes, A. Mangon (Lusion)
Tri anđela i prvi Božić; J. Langreuter (Forum)
Za Božić sam sigurno doma, H. Hobbie (Algoritam)
Pripovijest o mišu koji nije imao sanjke, K. Lepp (Ibis grafika)
Isusu za rođendan, M. Tica (Naklada Jurčić)
Tri kralja, S. Tomić (Karista)
Samo da bude snijega, H. Hobbie (Algoritam)
Božićna tišina, V. Anić (Školska knjiga)
Božićni snjegović, E. Peroci (Mozaik knjiga)
Findusov Božić, S. Nordquist (Planet Zoe)
Teta Mraz, E. Primavera (Algoritam)
Božić pauka Mreška, S. Tomić (Kašmir promet)
Božićni san male Ane, D. Totić (Studio DIM d.o.o.)
Istinita priča o djedu Mrazu, A. Spicher, Algoritam
Božićno drvce, Naša djeca
Djed Mraz darove nosi, Sanja Pilić, Mozaik knjiga
Pismo djedu Mrazu, Ned Taylor, Naša djeca
Sasvim običan Božić obitelji Snijeg, Stella Gurney, Kašmir Promet

adventski kalendar pun ideja

Ovakvu ideju možete iskoristiti kao ideju za svaki mjesec u godini, no kroz advent kada je iščekivanje najveće, kada s nestrpljenjem čekamo Badnjak i kićenje jelke, darove, polnoćku i obiteljski božićni ručak, vrijedi osmisliti nešto ovako posebno kako biste s radošću iščekivali svaki novi dan i sa svojim najdražima iskoristiti svaki dan adventa u potpunosti.


Za ovakav kalendar potrebno vam je:
• Bijeli papir za ispisivanje aktivnosti i ideja za svaki dan kroz mjesec prosinac
• Papir za umatanje ili šareni kolaži na koji ćete lijepiti papiriće s aktivnostima i idejama
• Prigodne naljepnice ili šarene samoljepive trake za ukrašavanje
• Špagica na koju ćete malenim kvačicama staviti papiriće koje otvarate svakog dana ovisno o datumu

Naše ideje za adventski kalendar pun ideja:

1. prosinca: Božićni listić – bojanka (slika sveta tri kralja; slika snjegovića, slika malenog Isusa u štalici)
2. prosinca: Recept za božićne zvjezdice s pekmezom (dan za pečenje kolačića)
3. prosinca: Ulaznica za božićno kazalište (drvene figurice svete obitelji, malo kockica, malo kartona, prvo glume roditelji pa zatim djeca, smišljamo predstavu zajedno)
4. prosinca: Izrada božićnih ukrasa (zvjezdice i borići od špatula)
5. prosinca: Recept za božićni čaj/punč: Skuhajte zajedno čaj i razgovarajte o proteklom danu/tjednu za obiteljskim stolom
6. prosinca: Ulaznica za božićni disko (Pustite božićnu glazbu i zaplešite zajedno)
7. prosinca: Izrada božićnih čestitki za obitelj i prijatelje (čestitke od različitih krpica i tkanina)
8. prosinca: Pripremi igračke kojima se više ne igraš za djecu koja nemaju igračaka (poklon za jedan od domova za nezbrinutu djecu)
9. prosinca: Izađite u zimsku šetnju
10. prosinca: Otiđite s mamom i tatom u crkvu i zahvalite se za sve divno u ovoj godini
11. prosinca: Napiši pismo Malom Isusu
12. prosinca: Izradi dar ili nacrtaj nešto za svoje tete u vrtiću
13. prosinca: Provedi večer u pidžami igrajući s roditeljima društvene igre
14. prosinca: Pripremi Isusu štalicu za njegovo rođenje (neka roditelji nabave malo slame, figurice životinja, komad drveta…)
15. prosinca: Saznajte kako se u drugim zemljama svijeta slavi Božić pa pričajte o tome za obiteljskim stolom
16. prosinca: Upalite svjećicu za obiteljskim stolom i zahvalite za sve lijepo, donesite i instrumente pa pjevajte zajedno božićne pjesmice
17. prosinca: Ulaznica za božićno kino (Neka mama i tata izaberu crtani film i pogledajte ga zajedno uz kokice)
18. prosinca: Izradite sami ukrasi papir za poklone (Kupite jednostavni smeđi/reciklirani papir za umotavanje poklona i neka djeca crtaju božićne motive, dobit ćete jedinstveni božićni poklon i omot)
19. prosinca: Izradite božićne pahuljice od papira
20. prosinca: Recept za božićne kolačiće
21. prosinca: Izradi ukrase za božićno drvce (Npr. od papirića za muffine)
22. prosinca: Izradi još ukrasa za djeda i baku
23. prosinca: Božić se bliži, pomogni roditeljima oko ukrašavanja kuće
24. prosinca: Danas je Badnjak, uživajte u kićenju jelke, postavljanju jaslica… Neka vam je sretan i blagoslovljen Božić!

Nadamo se da vam se naše ideje sviđaju i da ćete ih ponijeti ovog Božića i u svoje domove, a još ideja možete pronaći i na mome blogu www.mirtinidani.com i na mome Instagram profilu mirtini_dani.
Želimo Vam sretne i blagoslovljene blagdane te sretan i blagoslovljen Božić!

Foto: unsplash.com, privatna arhiva

ukrasite božićne kekse ovom royal icing glazurom – SUPERMAME

Mirta Combaj Ujlaki, majka je, supruga i nastavnica njemačkog jezika. Vodi obiteljski blog i Instagram profil pod nazivom @mirtini_dani na kojem skuplja sve divne trenutke zajedničkog obiteljskog života, uključujući čitanje slikovnica, izlete, pokuse, crtanje, bojanje i diy projektiće. Najviše voli zajedničke obiteljske trenutke kroz koje svojoj djeci želi prenijeti osjećaj važnosti zajedništva, zahvalnosti za svaki trenutak, važnost druženja kroz igru, čitanje i obiteljske aktivnosti koje će im zauvijek ostati u sjećanju.