kako izbjeći gomilanje (prljavog) rublja?

Ivana Šušković, profesionalna organizatorica prostora i vlasnica poznatog profila @idemo_redom otkrila nam je kako stati na kraj hrpama (prljavog) rublja i kakvu ulogu tu igra dobar odabir perilice za rublje.

Vjerojatno će se većina vas složiti kako je pranje (prljavog) rublja među jednom od najiscrpnijih i najdosadnijih svakodnevnih obaveza.  Jednostavno, od toga ne možeš pobjeći – ono je uvijek tu. I baš kad se konačno uhvatiš toga i sve privedeš kraju, cijeli proces počinje ispočetka. Da je dobra organizacija od velike pomoći u takvim situacijama to već svatko zna, no između svih obaveza, privatnih i poslovnih, ponekad ju je teško uklopiti u kaotičnu svakodnevicu. To sve dovodi do nagomilavanja „hrpa“ i stresa. Ivana Šušković, profesionalna je organizatorica prostora, koju smo već imale priliku u nekoliko navrata predstaviti na portalu. Osim toga, majka je dvoje djece, i vrlo dobro zna s kojim se problemima roditelji najčešće susreću kad je organizacija svakodnevnog prostora u pitanju. S nama je podijelila par korisnih savjeta za organiziranje (prljavog) rublja.

Ivana, znaš i sama kako je san svake majke vidjeti dno košare za prljavo rublje. To se vrlo rijetko događa, a i kad se dogodi – traje vrlo kratko. Je li moguće smanjiti hrpe koje se neprekidno nagomilavaju?

Zar postoji dno košare za rublje? Mislila sam da je samo mit.

Moguće je smanjiti hrpe uvodeći rutinu pranja rublja svaki, odnosno svaki drugi dan. Zvuči teže nego što jest, no kad shvatimo koliko je jednostavnije svaki drugi dan odvojiti 15-ak minuta vremena za posložiti malu količinu rublja, nećemo si više dopustiti da se skupi gomila pa da moramo odvojiti cijeli dan na pranje i slaganje. To je nešto što je meni potpuno promijenilo pogled na ovaj, većini omraženi zadatak – uz popodnevnu kavu uglavnom slažem rublje i ne osjećam ga više kao ogromni zadatak za koji moram odvajati neko posebno vrijeme.

Koliko dobra organiziranost može pomoći u svemu tome? Otkud krenuti? Imaš li neke svoje posebne trikove?

Uvijek slušamo da je dobra organizacija pola obavljenog posla. To zaista i jest tako, ona vam dopušta i ‘lijene’ i kaotične dane, a da se ipak cijeli sustav ne uruši. Dobro je rutinirati sve što možemo – perilicu rublja uvijek palimo u određeno doba dana, slaganje rublja povežemo s nekom ugodnom radnjom (npr. slušanje podcasta, gledanje serije…). Važno je pronaći rutinu koja će odgovarati vašoj obitelji – meni je npr. odgoda paljenja perilice izvrsna stvar jer dok se ujutro ustanem, rublje je već oprano i spremno za sušenje. Isplati se dobro proučiti mogućnosti perilice i koristiti brze programe za malu količinu odjeće – ako su se djeca zamazala od glave do pete, operite to odmah na kratkom programu, ne ostavljajte da se nakupi hrpa!

Je li bolje držati sav prljavi veš u jednoj košari ili ga ipak držati odvojeno?

Uvijek je dobro odvajati rublje u dvije (ako ima mjesta i u tri) posebne košare. Tu štedimo na vremenu za sortiranje – dio posla je već odrađen ‘u hodu’, bez ikakvog truda. Sve su to sitnice koje, kad se zbroje, utječu na motivaciju i u konačnici, na rasterećenje oko poslova s rubljem. Ovdje moram napomenuti da obavezno uključite ukućane i delegirate zadatke s obzirom na dob (ovdje mislim na djecu, pretpostavljam da je partnerova dob adekvatna da može izvršiti sve poslove vezano za rublje) – djeca mogu vrlo brzo naučiti odvajati svijetlo od tamnog rublja, mogu slagati jednostavnije komade odjeće, a svoju odjeću uvijek mogu spremiti u ormar.

Koje su po tebi najčešće greške koje većina nas radi?

Puno toga ostavljamo za kasnije. Premoreni od silnih dnevnih obaveza, odgađamo pranje rublja za vikende, a i mrlje koje uočimo na odjeći često ostavljamo da čekaju kad dođe red za pranje, umjesto da ih tretiramo odmah. Često zaboravljamo da i perilicu rublja povremeno treba očistiti.

Koliko perilica za rublje može pomoći kod  organizacije kad su hrpe u pitanju?

Jako puno, perilica je jedan od glavnih faktora, oko nje se sve vrti. Ona mora imati dovoljno velik kapacitet bubnja da možete oprati veću količinu odjednom – na taj način štedite i vrijeme i energiju. Novije perilice imaju pametne senzore koji procjenjuju težinu i količinu zaprljanosti i u skladu s tim preporučuju program. To jako olakšava stvar ako ste početnik, međutim, još uvijek morate znati jeste li stavili pamuk ili sintetiku i jeste li odvojili šareno rublje od bijeloga.

Imaš li neke svoje omiljene programe na perilici koji ti spašavaju svakodnevicu?

Apsolutno, već spomenuti ‘Delay end, odnosno timer ili podešavanje perilice da završi u točno određeno vrijeme je nešto što jako olakšava svakodnevnu brigu oko rublja. LG perilica ima i pametnu kontrolu ThinQ preko mobilnog telefona, pa je mogu uključiti i s posla da me dočeka čisto rublje kad dođem doma.

Njega vodenom parom mi je pravo otkriće jer ne samo što se na taj način ukloni 99,9 posto alergena već je njega parom svojevrsno pretpranje odjeće, samo još učinkovitije – para otvori pore na odjeći i pripremi mrlje tako da se one lakše uklone u ciklusu pranja koji slijedi. Izvrsna stvar za mame!

Da bi izašli na kraj s hrpama rublja, važno je ponekad oprati i manje odjeće koja nije tako jako zaprljana – odmah, u brzom ciklusu pranja. Zato je TurboWash 39 izvrsna opcija jer u samo 39 min (dok pripremim ručak) završi ciklus. Praktički da nisam ni primijetila da radi.

Ivana, sad kad si nam otkrila koliko je važna perilica prilikom organizacije prljavog rublja, možeš li nam reći koliki utjecaj ima povremeno raščišćavanje suvišne odjeće na sve ovo?

Jako velik. Gomilamo jako puno odjeće jer nam je puno dostupnija nego nekada, a to se sve odražava i na prepunim košarama za veš. Treba realno sagledati koliko nam je odjeće zaista dovoljno i ne trošiti vrijeme, novac i energiju na suvišne stvari.

Ako ste primijetili da teško izlazite na kraj s prljavim rubljem, provjerite nisu li vam možda ormari pretrpani!

Ivana Šušković, profesionalna organizatorica prostora

U suradnji s LG-em

Fotografije: Pepper Atelier