što zapravo ekrani rade mentalnom zdravlju naše djece?

ekrani i djeca

Ekrani i djeca – koje su dugoročne posljedice na njihovo mentalno zdravlje?

Nebrojeno puta smo pričale o djeci i ekranima, opravdavale današnje doba kao takvo, digitalno i prepuno tehnologije koja se rapidno razvija. Trenutkom kada je došao prvi lockdown, nekako smo se svi zaustavili i počeli promišljati. Otvorili se i okrenuli prirodi i svemu što ona nudi. Ali, vrijeme nas toliko gazi da se tih par mjeseci sjećamo kao u magli. Jer tempo je nemilosrdan, rokovi su tu i život ide dalje. Ali, u čitavom procesu gdje smo se prilagodili teškim uvjetima za rad i školovanje, ne stižemo podignuti pogled prema našoj djeci. Naša djeca ostala su prikovana uz ekrane, što zbog zabave, što zbog nedostatka komunikacije i želje za društvom, što zbog edukacije i školovanja. Samo, podižu li naša djeca pogled prema vani i koje su posljedice spuštenih pogleda?

Zadaćnica „pogled kroz moj prozor“

Sjećate li se kada smo kao djeca u školi iz hrvatskog jezika imali zadatak napisati zadaćnicu na temu „pogled s mog prozora“? Promatrali smo, gledali smo i maštali. Sada zamislimo da isti zadatak dobiju naša djeca? Što bi oni napisali kakav je njihov pogled s prozora? Bi li uopće znali napisati detalje s ulice? Boje lišća, ima li cvijeća, sleti li koja ptičica na prozor? Duboko se nadam kako bi znali…

Danas, većina djece uglavnom provodi vrijeme u zatvorenom prostoru, a veliki dio dana provode zureći u zaslone mobilnih uređaja. Ne kritiziramo, već konstatiramo kako je uistinu tako, iz već spomenutih razloga uvodnog paragrafa. Novo istraživanje tvrtke VELUX o ljudskom kontaktu s prirodom SPUŠTENI POGLEDI 2021. pokazalo je kako današnja djeca imaju daleko manje dodira s prirodom nego prijašnje generacije, a dugotrajan boravak u zatvorenom prostoru s pogledom prikovanim uz zaslon utječe na djetetovo zdravlje.

Koji su benefiti boravka u prirodi?

Boravak u prirodi smanjuje agresiju, simptome poremećaja hiperaktivnosti i nedostatka pozornosti, jača imunosni sustav djece, povećava pozitivno socijalno ponašanje u djece. Trebamo boravak na otvorenom doživljavati ne samo na način da nam prođe vrijeme, nego i kao mjesto na kojem se razvijaju vještine međusobnog pomaganja i suradnje. Samo promatranje prirode kroz prozor može smanjiti stres i regulirati otkucaje srca. Sigurne smo da u trenucima uzrujanosti i stresa i same odete prošetati jer upravo taj boravak na svježem zraku i u hodu, smanjuje napetost i pomaže i nemirnom umu da se smiri.

Prosječna odrasla osoba provede 34 godine zureći u zaslon

Jedna od posljedica provođenja vremena nad ekranima je degeneracija vrata uzrokovana lošim držanjem pri stalnom savijanju vrata kad se koristimo telefonima i prijenosnim računalima, neprestano ih provjeravajući, čak i u slobodno vrijeme. Ovaj se sindrom katkad naziva „Pogrbljeni vrat“. Sindrom pogrbljenog vrata može uzrokovati bolove u mišićima leđa ili bočne strane vrata, ramena i katkad donjeg dijela leđa. Pogađa čak i tinejdžere i malu djecu. Neki od nas provedu gotovo 5000 sati na godinu zureći u zaslone: telefone, prijenosna računala, televizore, uređaje za igre ili čitače e-knjiga. To znači da prosječna odrasla osoba provede 34 godine zureći u zaslon.

Sindrom manjka kontakta s prirodom

Ima djece koja nemaju nikakvog doticaja s prirodom. Sindrom manjka kontakta s prirodom izraz je koji je ustanovio Richard Louv, autor knjige „Posljednje dijete šume“. Riječ je o fenomenu dječjega gubljenja doticaja s prirodom i problema u ponašanju koji nastaju zbog nedovoljnog boravka na otvorenom, kao što su: poteškoće s koncentracijom, hiperaktivnost, gubitak tjelesne kondicije, civilizacijske bolesti (pretilost, dijabetes itd.), pa čak i kratkovidnost. Problem nedostatka kontakta s prirodom češće navode ispitanici iz Hrvatske koji imaju djecu, posebice roditelji starije djece u dobi između 15 i 18 godina (79 %).

Kakvo je bilo naše djetinjstvo?

Prisjetimo se koliko smo vremena provodili vani, koliko smo žurili s obavljanjem obaveza kako bismo čim prije izašli na ulicu i družili se s vršnjacima. S druge strane, parkići i dalje jesu puni djece, međutim adolescenti se sve više okreću samo ekranima i tehnologiji i uistinu gube kontakt s prirodom. Kako to promijeniti? Možemo li učiniti da priroda postane zanimljivija? Svakako da možemo učenjem djece od malih nogu, ali posebno treba ostati uporan kada djeca ulaze u pubertet i mijenjaju se njihovi interesi i fokusi. Moramo ostati uporni jer sve više djece je ovisno o tehnologiji. Međutim, kako ćemo postići interes naše djece za provođenjem vremena na otvorenom, ako i sami ne podižemo pogled s ekrana? Mi smo uzor našoj djeci, vlastitim primjerom moramo pokazati što nudi kontakt s prirodom i zašto je ona važna u svakodnevnom životu.

Kako pronaći ravnotežu?

Obzirom da se ne možemo jednostavno odvojiti od tehnologije, nužno je pronaći ravnotežu. Osnovni i zapravo najvažniji čimbenik ponovnog uspostavljanja kontakta s prirodom jest pristup svjetlu i svježem zraku te pogled na otvoreni prostor. Zato kod kuće treba stvoriti posebno mjesto na kojem ćemo promatrati prirodu, bilo u tišini i samoći, bilo u dijalogu s našom djecom. Treba osigurati trenutke kada ćemo provoditi vrijeme zajedno i uklopiti te trenutke s prirodom.

Doticaj sa zemljom

Kada pričamo o mentalnom zdravlju, doticaj sa zemljom jedan je od terapeutskih trenutaka kojima pomažemo svojem umu da se odmori. Kada smo zadnji put bili u doticaju sa zemljom? Neovisno živimo li u stanovima ili kući, doticaj sa zemljom ostvariv je, samo treba malo poticaja. Uzgajanje biljaka, gledanje kako rastu, zajednička sadnja, to sve pruža djeci radost, zadovoljstvo i uspomenu, poput one kada smo mi, u školskim klupama, pisali zadaćnice o pogledu kroz prozor.

VELUX grupacija osigurava bolje životne uvjete puštajući dnevnu svjetlost i svježi zrak u naše domove kroz krovne prozore. Njihovo izvješće „SPUŠTENI POGLEDI 2021.” pripremljeno je na temelju studije CAWI koju je provela istraživačka agencija Kantar u rujnu 2021. Istraživanje se odnosi na stanovništvo osam srednjoeuropskih zemalja – Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Slovenije i pruža podatke o načinu života današnjih Europljana. Ovo istraživanje upućuje na neslaganja između civilizacijskih navika i potrebe za zajedništvom s prirodom.

Više informacija pročitajte na: SPUŠTENI POGLEDI.

VELUX proizvodni program uključuje krovne prozore i modularne svjetlosne otvore, ukrasne rolete, proizvode za zaštitu od sunca i žaluzine, kao i rješenja za instalacije i pametne kuće. Ovi proizvodi pomažu osigurati zdravo okružje za rad i učenje, igru i zadovoljstvo u zatvorenom.

Fotografije: VELUX PHOTO