recept za sretan brak – postoji li?

Postoji li sretan brak ili je to samo naša percepcija nečega što su nam od malih nogu servirali u bajkama, pričajući kako su glavni protagonisti živjeli zajedno i sretno do kraja svojih života. Malo po malo, od djevojčica, odrasle smo u žene i počele osjećati život na svojoj koži. Sa svakom ljubavlju s kojom smo se susrele, od one prve, osnovnoškolske, platonske, od one dramatične srednjoškolske, pa sve do one ozbiljnije koja lagano vodi do ulaska u tu bajku koju nam serviraju od malih nogu kada konačno iščekuješ taj početak našeg sretnog „do kraja života“, mijenjala se i naša percepcija te ljubavi i svega što jedna ljubav zahtjeva od dvoje ljudi.

Samo, život nije bajka, život su posao, kredit, obaveze, računi, nedostatak vremena, a osim toga život smo i nas dvoje, a s vremenom u taj naš odnos polako dolaze i novi životi.

Jer, ljubav je opojna, stvara te ovisnim, toliko je snažna da je sasvim logičan slijed da želimo i plod te silne ljubavi. Dio koji nam bajke ne kažu je zapravo sve ono što se traži od nas da živimo sretno do kraja života. Osim toga, nitko nam ne kaže kako je poimanje sreće različito za različite individue. I nitko ti ne kaže kako su Snjeguljica i Princ Šarmantni morali komunicirati, stvarati kompromise i žrtvovati neke svoje aspiracije da bi živjeli sretno do kraja života.

Evo nas, u našem sretnom ostatku života i malo po malo, u brak se ušulja dosada, stres, brige, kronični nedostatak vremena. I sada postavljamo pitanje, postoji li recept za sretan i uspješan brak?

  1. Brak nije konstantno sretna zajednica

Ovo je prva zabluda s kojom se susrećemo, odnosno koju nam serviraju kao stvarnost. Brak je divna zajednica, ali daleko je od toga da je konstantno sretna zajednica. Osobito nam je iskrivljena slika braka na samom početku, kada još traje uzbuđenje. U trenutku kada prestanemo idealizirati brak kao izvor eliksira i sreće, stvari će pomalo sjest na svoje mjesto. Kao i sve u životu, brak je prepun uspona i padova. Svakako je važno konstantno ići prema tome da budemo sretni u toj zajednici, ali sreća u braku polazi od nas samih. Nikako si ne bismo smjeli dozvoliti staviti svoju sreću kao zadatak našeg partnera. I upravo zato da bi brak većinom bio sretna zajednica, ne smijemo zaboraviti iduću važnu stavku. A to je komunikacija.

  1. Za uspješan brak potrebno je komunicirati

Kako očekujemo da će se potencijalni problemi riješiti ukoliko ne komuniciramo iskreno i jasno? Bez komunikacije, nema prostora za napredak u zajednici dvoje ljudi. Ne možemo očekivati da partner zna što nam smeta ili što želimo, ako mu same to ne kažemo. Koliko god bismo htjele da nam se nekada čitaju misli, budimo realne, muškarci u većini slučajeva, nemaju takvu supermoć. Dakle, odvojite vrijeme za sebe i razgovarajte o svemu. To je način da se međusobno čujete i pokušate prijeći sve životne prepreke. Otvoreno, iskreno i s puno tolerancije. Sasvim je normalno da je i svađa dio braka, samo pritom komunicirajte ipak s dozom međusobnog poštovanja. Nekada se izgovorene riječi ne mogu povući, a ostavljaju dubok trag.

  1. Mali znakovi pažnje su od velikog značenja

E sad već dolazimo do dijela koji je poprilično jednostavan, a od velike je važnosti. Mali znakovi pažnje. Valentinovo je pred vratima, uzmite taj dan kao primjer kako bismo inače trebali kroz ostalih 364 dana u godini povremeno razmisliti kako uljepšati dan drugoj polovici. Hoće li to biti poruka na jastuku? Hoće li to biti buket cvijeća? Omiljen ručak ili pivo?

Sada već imate priliku nabaviti odlične gadgete za iznenaditi partnera. Uzmete kekse sreće i ostavljajte povremeno na raznim mjestima. Garantiramo da ćete izmamiti osmijeh na lice svog partnera. Pereci u obliku srca, koliko god ta srca djelovala kao da su na steroidima, sigurne smo da ćete nasmijati svojeg partnera. Nije stvar u velikim poklonima, već u tim sitnim znakovima pažnje.

  1. Seks je važan dio za uspješan brak, prioritizirajte ga

Osim komunikacije, seks je izrazito važan dio braka. Često se dogodi, osobito nakon što u brak dođu djeca, da se odnos partnera drastično promijeni. Fizički kontakt jako je važan za emocionalno stanje našeg partnera, ali i nas samih. Koliko god nemamo vremena, koliko god smo umorne, nezadovoljne svojim izgledom, ovo je stavka oko koje se vrijedi potruditi. To se ne odnosi samo na nas, već i na naše partnere. Uzajamno poštovanje i nastojanje ispunjenja želja i potreba onog drugog korak je prema uspješnom braku. Pa tako, zašto ne kupiti lijep komad donjeg veša i iznenaditi partnera, a sigurne smo da ćete iznenaditi i same sebe kada se prisjetite kako smo se nekada osjećale. Opojno, ženstveno i privlačno. Vjerujte nam, to je osjećaj koji se može vratiti i nakon što postanemo mame. Samo sebi moramo dati priliku.

  1. Kako pronaći vremena za partnerski odnos nakon što u brak uđu djeca?

Postavite granice. Pod time mislimo na to da vi, kao partneri imate svoj prostor u stanu. Najjednostavnija varijanta je spavaća soba. Neka vaša spavaća soba, ostane samo za vas. U trenutku kada u bračni krevet uđu djeca, vrlo je teško pronaći vremena i prostora za partnere. Ne moramo sada razgovarati samo o fizičkom aspektu partnerskog odnosa, nego i komunikacija. Mora postojati prostor gdje razgovarate jedno s drugim. Ova stavka je jako teška za postići i ovisi o mentalnom stanju roditelja. Ne samo o mentalnom stanju, već i o logistici oko djece. Ukoliko možete, odvojite vrijeme za sebe, odvedite djecu kod prijatelja ili baka, a vi odvojite vrijeme za sebe. Ako je to pak nemoguća misija, tim više jer smo realne oko uvjeta pandemije u kojima živimo već duže vremena, onda je prvi zadatak da svoju djecu iselite iz vaše spavaće sobe.

  1. Smijte se zajedno

Neka vaša komunikacija ne bude rezervirana samo za razgovor o onome što nas smeta, što očekujemo, već neka dobar dio te komunikacije bude i smijeh. Glupirajte se zajedno. A u komunikaciji svakako prestanite isticati tko je umorniji. Apsolutno je uvijek mama umornija. Šalu na stranu, uistinu je važno prestati se natjecati i fokusirati se na sebe i jedno na drugo. A iz toga bismo zaključile i posljednju stavku.

  1. Uzmite vrijeme samo za sebe, kao pojedinca

Self-care je važan za mentalno zdravlje roditelja. Odvojite to vrijeme za sebe. Ako nemate logistiku pomoći drugih članova obitelji, oslonite se jedno na drugo i uskočite da onaj drugi predahne.

Sve ove korake možete uspješno izvesti, uz malo truda, a sitne znakove pažnje možete pribaviti već od ovog tjedna u svim Lidl trgovinama.

Članak nastao u suradnji : Lidl Hrvatska

Fotografije: Pepper Atelier

valentinovo prije vs. valentinovo poslije djece – SUPERMAME