ekološki uzgojena hrana kao alternativa hrani iz konvencionalnog uzgoja

ekološki uzgojena hrana

Ana Jelekovac Jurkin osoba je iza profila @nutri.ma.ma. Ana je magistra nutricionizma i majka trogodišnjaka koji joj je pomogao shvatiti koji je njen poziv. Školovanjem na Oh Baby School of Holistic Nutrition postala je certificirana savjetnica za dohranu, a danas se bavi edukacijom, podrškom i inspiriranjem roditelja koji su krenuli u avanturu zvanu dohrana. Za Supermame piše o dobrobiti i prednosti ekološki uzgojenog voća i povrća.

Za svoju djecu i sebe uvijek želimo najbolje. S obzirom na to da hrana koju jedemo znatno utječe na naše zdravlje, sve više raste svijest o tome koliko je bitno koju hranu biramo za svoju obitelj. K tome, zadnjih par godina je sve popularnija ekološki uzgojena hrana. No, još uvijek se vode velike debate o tome koliko kupnja takve hrane ima benefita na zdravlje.

Ekološki uzgojeno voće i povrće koje možete kupiti u dućanu svakako nije voće i povrće iz bakinog vrta, no danas sve više malih proizvođača omogućuje nešto bliže tome, a to je pristup namirnicama koje su svježe, lokalne, sezonske i ekološki uzgojene.

U ovom članku pokušat ću iznijeti sve ono što nam je znanost potvrdila zadnjih par godina, kao i posljedice koje su još uvijek nejasne, kako bi mogli donijeti informiranu odluku o tome što je najbolje za vas i vašu obitelj.

Pesticidi

Upotreba pesticida je svakako promijenila svijet u kojem živimo i omogućila puno drugačiji i efikasniji način uzgoja hrane. Generalno stajalište EFSA-e (Europska agencija za sigurnost hrane) je da pesticidi nemaju negativan učinak na zdravlje ako ih unosimo ispod preporučenih doza te da je mogućnost da budemo izloženi količinama pesticida koji bi bili štetni za zdravlje veoma niska. No, sve je više istraživanja na tu temu i sve je više onih koja potvrđuju povezanost konzumiranja ekološki uzgojene hrane i pozitivnog utjecaja na zdravlje.

Organska hrana

FAO (UN-ova Organizacija za hranu i agrikulturu) definira organsku agrikulturu kao holistički sistem proizvodnje hrane koji promovira održivost agrosistema, bioraznolikost, biološke cikluse i biološku aktivnost tla. Pri proizvodnji takve hrane zabranjeno je korištenje sintetskih tvari u uzgoju, korištenje hormonalne terapije, ionizirajućeg zračenja te GMO (genetski modificiranih organizama).

Utjecaj na zdravlje

Iako postoji veliki otpor prema GMO hrani, znanstveni konsenzus je da je ona sigurna za prehranu ljudi i da ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Što se tiče lokalne, sezonski i ekološki uzgojene hrane, takva je često i svježija, zrelija i nutritivno bogatija od one uzgojene na većoj udaljenosti i transportirane u naše krajeve.

I na kraju, razlikuje li se nutritivni sastav ekološki uzgojene hrane od one uzgojene na konvencionalan način?

Ne, ne razlikuje po sastavu makronutrijenata (proteini, ugljikohidrati i masti), no razlikuje se većoj količini antioksidanasa. Isto tako, ekološki uzgojena hrana ima veće količine omega-3 masnoća (mliječni proizvodi) te bolji profil masnih kiselina kod mesa. Isto tako, takva hrana sadrži manje količine teških metala, gnojiva i pesticida.

Ako pričamo o zdravstvenim benefitima, meta analiza (istraživanje koje analizira prethodna istraživanja na tu temu) iz 2020. potvrdila je povezanost konzumacije ekološki uzgojene hrane sa smanjenom mogućnosti za neplodnost, urođenim anomalijama beba, razvojem alergija, razvojem infekcija srednjeg uha kod djece, pre-eklampsijom, metaboličkim sindromom, visokim BMI (body mass index) i ne-hodgkinovim limfomom. Isto tako, nedavno istraživanje povezalo je povezanost izloženosti pesticidima i pojave hematoloških malignih bolesti, pogotovo kod djece, što je potvrdilo i francusko istraživanje rađeno na velikom broju populacije gdje je utvrđena povezanost konzumacije ekološki uzgojene hrane i značajno smanjenog rizika za razvoj raka.

Činjenica je da su mlađa djeca osjetljivija na djelovanje raznih onečišćivača i kemikalija, uključujući pesticide. Djeca su u fazi intenzivnog rasta i razvoja, što čini kritični period gdje izloženost ovakvim tvarima može imati negativan efekt. Isto tako, djeca konzumiraju veće količine hrane i vode po jedinici svoje mase u usporedbi s odraslim ljudima, što svakako povećava izloženost, a isto tako imaju drugačiji sistem za metaboliziranje i izbacivanje štetnih tvari iz organizma. Uz to, smatra se da dječji nervni sistem prolazi fazu intenzivnog razvoja prvih šest godina života, pri čemu je puno osjetljiviji na djelovanje nekih toksičnih tvari.

Osim pozitivnog utjecaja na ljudsko zdravlje, ekološki uzgojena hrana bi mogla imati i pozitivan utjecaj na okoliš i na dobrobit životinja.

Koja je preporuka?

Ako ste u mogućnosti, birajte hranu koja je ekološki uzgojena, lokalna, svježa i sezonska.

No, moramo uzeti u obzir da je nekad takva hrana teže dostupna i skuplja.

Isto tako, treba imati na umu da ne sadrži sve voće i povrće iste količine pesticida. EWG (Radna grupa za okoliš) je izvijestio da je moguće smanjiti količinu pesticida za 80% ako samo ono povrće koje se najviše tretira zamijenimo onim organskim i ekološki uzgojenim. Na području Europe najviše se tretiraju jagode, špinat, kelj, nektarine, jabuke, kruške, maline, grožđe, breskve i trešnje.

EFSA je provela analizu količine ostataka pesticida u nekom voću i povrću. Najveće prekoračenje zabilježeno je kod jabuka i paradajza. A najveća učestalost višestrukih ostataka pesticida imali su sljedeće namirnice: ogrozd, hmelj, grejp, ribizl, kupine, grožđe, maline i jagode. Povrće koje ima najmanje ostataka pesticida u Europi su banana, avokado, mango, papaja i ananas.

S obzirom na to da ovakvi podaci često dovode do smanjenja konzumacije povrća i voća iz straha, upitno je koliko je to korisno, s obzirom na dokazan pozitivan efekt ovih namirnica na zdravlje.

Ako kupujete voće i povrće iz konvencionalnog uzgoja, postoje način da smanjite količinu ostataka pesticida. Prije svega, svakako dobro operite i obrišite namirnicu, a i guljenje voća i povrća može znatno pridonijeti smanjenju količine pesticida. Uz to, neke vrste pesticida mogu se ukloniti namakanjem u vodi pomiješanoj sa sodom bikarbonom.

Zaključak

U ovom trenutku nemamo konačnu odluku o tome koliko je konzumacija ekološki uzgojene hrane dobra za ljudsko zdravlje, no činjenica je da je sve više istraživanja koja to potvrđuju.

Ako ste u prilici, birajte hranu koja je ekološki uzgojena, svježa, sezonska i lokalna. Ako niste, pokušajte bar dio namirnica birati iz tih izvora, a za ostali dio namirnica upotrijebiti sve navedene metode.

Zašto su Supermame odabrale Gruntek?

Kao majke, uvijek brinemo o namirnicama koje naša djeca konzumiraju, želimo im usaditi zdrave navike, brinemo o njihovom i našem zdravlju.  Živimo u vremenu gdje nam je sve dostupno, no u moru raznih informacija i dostupnih proizvoda ponekad se vrlo lako izgubiti. Želimo pružiti našoj djeci najbolje, ali otkuda krenuti? Kad su voće i povrće u pitanju oduvijek smo maštale o tome kako bi bilo lijepo imati svoj komadić zemlje gdje bi mogle posaditi voće i povrće koje želimo i biti sigurne u ono što donosimo na stol. Ipak, realnost je malo drugačija. Većina nas živi u gradovima, ubrzanim tempom koji ne ostavlja puno slobodnog vremena za neke druge aktivnosti, a vrtlarenje zahtjeva vrijeme, a i znanje.

Zato je tu Gruntek, mala zelena oaza pored Čazme. Sama činjenica da možemo imati vlastiti vrt i povrće iz eko uzgoja, odlučiti koje povrće želimo posaditi, a da se o sadnji i berbi brine netko drugi, nas je oduševila. Tko ne bi htio da mu svaki tjedan dostave svježe povrće iz vlastitog vrta direktno na vrata?

Osim toga, Gruntek je i puno više od samog vrta. Već maštamo o proljetnim danima, roštiljanju, druženju s obitelji, slavljenju rođendana i vrtlarenju s klincima. Jer osim opcije dostave povrća na vrata, postoji i opcija samostalne berbe. Sigurne smo u to da će naši klinci napokon s guštom pojesti povrće koje su sami ubrali.

“Vrtlarenje ima dokazani terapeutski efekt na odrasle i na djecu, a k tome, upoznavanje hrane u njegovom izvornom obliku, proučavanje gdje raste, kako raste i samo sudjelovanje u tom procesu može kod djece imati ogroman učinak na to kako će se prema toj namirnici odnositi na tanjuru i koliko će biti zainteresirani za to da ju dotaknu ili probaju”, objasnila nam je Ana.

Na ovom linku možeš potražiti više informacija o Grunteku i odabrati svoj vrt!

Fotografije: Gruntek

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Supermame (@supermame.hr)