majke ne doje iz različitih razloga – vrijeme je da ih prestanemo osuđivati!

Dojenje je najzdravija opcija, ali nije jedina.

U pet godina napravile smo ogromnu količinu motivirajućih tekstova i kampanja koje potiču majke da budu uporne i ustrajne, jer uistinu vjerujemo kako je dojenje najbolji odabir, ali pritom zanemarujemo one koje to više ne mogu ili ne žele. Dojenje je posebno iskustvo. Poseban je osjećaj gledati kako naša mala beba raste, napreduje i razvija se hraneći se mlijekom koje je žensko tijelo stvorilo. Kakva je to snaga prirode, kolika je to povezanost i divan osjećaj. Samo, nije svako iskustvo dojenja divno i povezujuće. Nekada trud i volja nisu dovoljni, a osjećaj da nismo dovoljne, uzrokuje potpuno mentalno potonuće majke.

Što kada dojenje jednostavno ne ide?

Mnoge majke doje svoju djecu do godinu dana ili više. Ipak, postoje one majke koje iz različitih razloga odluče prijeći na adaptirano mlijeko prije djetetovog prvog rođendana. Razlozi mogu biti svakakvi, od bolesti, nepodržavajuće okoline, povratka na posao, postporođajne depresije, manjka edukacije do osobnih razloga koji se nikog drugog ne tiču.

Moje iskustvo bilo je takvo da sam dojila svoje prvo dijete 2 godine. Uživala sam u tome, neovisno o tome što su počeci bili bolni i naporni. Uspjela sam ih prevladati, uz podršku okoline, uz empatiju i razumijevanje, što je najvažniji preduvjet za dojenje. Svoje drugo dijete dojila sam 8 mjeseci. Potpuno drugačije iskustvo od prvog. Nakon jako puno uloženog truda, boljih, ali i lošijih faza, odlučila sam prestati nakon 8 mjeseci. Razvila sam dermatitis na bradavicama što je mojem djetetu svaki put kada bi jelo izazivalo nagon na povraćanje, a meni nanovo puknuće bradavica i krvarenja. I tek tada sam shvatila kako se osjećaju brojne mame kojima „ne ide“, koje „nisu uspjele“. Trebalo je vremena da sama sebi objasnim i prihvatim kako sam dala svoj maksimum i kako mojoj bebi tada treba stabilna i zdrava mama, a hraniti ga mogu i sa drugim odabirom.“, Sonja Švajhler

„Kako hraniš svoje dijete“ uvijek je tema koja zapali društvene mreže, forume i Facebook grupe, a na meti oštrih i osuđujućih komentara su najčešće majke koje ne doje ili koje su nakon nekog vremena iz osobnih razloga prešle na adaptirano mlijeko.

Ovim tekstom želimo dati podršku svim majkama:

-koje su doživjele osudu zbog načina na koji hrane svoje dijete

– koje su iz bilo kojeg razloga odlučile prestati dojiti svoje dijete

– koje osjećaju grižnju savjesti jer nisu mogle dojiti svoje dijete

– koje skrivaju da ne doje jer se boje tuđih komentara i osude

– koje nemaju podršku bližnjih i svoje okoline

Na kraju dana najvažnije je da si ti smirena, a beba nahranjena.

Dojenje je najzdravija opcija, ali nije jedina

O benefitima dojenja pisale smo bezbroj puta i pisat ćemo i dalje. Svakako bismo preporučile, ukoliko majka i beba to žele i mogu, ekskluzivno dojenje prvih 6 mjeseci. Dojenje je najzdravija opcija, ali nije jedina. Prije nego što se odlučite prijeći na adaptirano mlijeko informirajte se o svim mogućim kombinacijama s bebinim pedijatrom. Pri tome nemojte zaboraviti da postoje različite kombinacije hranjenja bebe od dojenja, izdajanja, kombinacije dojenja i adaptiranog mlijeka do potpunog prelaska na adaptirano mlijeko.

Aptamil Pronutra 2 – zdrava opcija za tvoje dijete

adaptirano mlijeko

Aptamil® Pronutra 2 prikladan je za dojenčad nakon navršenih šest mjeseci kao nastavak nakon dojenja, te ujedinjuje posebnu mješavinu hranjivih sastojaka s inovativnim Lactofidus procesom proizvodnje. Sadrži vitamine C i D i tvari koji su potrebne za normalnu funkciju imunosnog sustava te prebiotska vlakna. Također, sadrži biljna ulja bez palminog ulja.

Aptamil® Pronutra 2 adaptirano je mlijeko koje će vašem djetetu dati hranjive tvari potrebne za zdrav rast i razvoj.

I za kraj, zapamti, bez obzira na koji način odlučiš hraniti svoje dijete, mama – radiš odličan posao!

 

U suradnji s Aptamilom

 

naši prvi zajednički dani – moja priča o porodu, boravku u bolnici i dojenju – SUPERMAME