Čiri-biri bajka – kreativna hrvatska igra u kojoj djeca postaju maštoviti pripovjedači

Čiri-biri bajka je kreativna hrvatska društvena igra u kojoj smišljate i pričate vlastite bajke. Pa ako ste se ikada poželjeli naći u nekoj bajci, uz ovu igru koja sadržava sve elemente jedne bajke to i možete.

Osim što je zabavna, Čiri-biri bajka je i odličan alat u radu s djecom. Pomaže im u govorno-jezičnom razvoju i izražavanju općenito, te ih potiče na kreativnost i maštanje. Igra je dobila i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja pa ju tako i mnoge škole i ostale obrazovne institucije koriste u svom radu. Osmišljena je tako da djeca uz nju rastu pa ima više razina igranja za različite dobne skupine.

kako je nastala Čiri-biri bajka?

Autorici igre Slavici Farkaš Šimeg velika inspiracija i poticaj bila je njena 11 godina mlađa sestra za koju je uvijek tražila sadržaj i materijale za kvalitetno provođenje vremena. Željela je napraviti igru koja neće biti samo za zabavu i koja će pružati alternativu prekovremenom provođenju vremena pred ekranima, a istovremeno potaknuti odrasle da aktivno sudjeluju u dječjem razvoju i odrastanju.

Ideja je bila napraviti nešto interaktivno, što će pomagati djeci u razvoju, a istovremeno biti zabavno i zanimljivo. S druge strane, željela je odraslima dati gotov alat za igru i rad s djecom. Tu je želju spojila s ljubavi prema bajkama koje su nekada ljudi prepričavali sjedeći oko vatre. Tražila je medij koji bi danas imao istu funkciju, te je tako nastala ideja o društvenoj igri koja nas danas okuplja oko stola, kao nekoć oko vatre.

Slavica je stručne smjernice potražila na Učiteljskom fakultetu kako bi igra bila prilagođena potrebama djece, a kompletnu igru je sama osmislila, dizajnirala i ilustrirala. Danas igru Čiri-biri bajka koriste mnogi stručnjaci iz područja dječjeg razvoja – logopedi, dječji terapeuti, pedagozi, psiholozi, učitelji i knjižničari.

prednosti igre Čiri-biri bajka

Čiri-biri bajka kod djece razvija maštu i kreativnost, jer djeca imaju apsolutnu slobodu u smišljanju svoje priče. Nema pogrešnih odgovora i kroje bajku kakvu baš oni žele. Ilustracije u igri pune su raznih detalja koji motiviraju djecu i daju im razne ideje. Ono što Čiri-biri bajka kod djece potiče je divirgentno razmišljanje, odnosno razmišljanje “izvan okvira” koje je jako važno razvijati kroz djetetovo odrastanje počevši od najranije dobi.

Prije svega, igra pruža alternativu prekovremenom provođenju vremena pred ekranima i potiče na zajedničko druženje. Nije natjecateljska nego kooperativna pa na taj način djeca uče kako međusobnom suradnjom stići do željenog cilja. Također, kako kroz igru igrači zajedno pripovijedaju bajku, djeca uče saslušati i prihvatiti tuđe ideje te se na njih nadovezati. Nadalje, naravno potiče maštu i kreativnost, te govorno-jezični razvoj i izražavanje općenito.

terapija pričom

Kroz igranje igre Čiri-biri bajka, djeca moraju sama smišljati i pričati vlastitu bajku ili priču nadovezujući se jedni na druge, što potiče verbalnu komunikaciju i olakšava stručnim djelatnicima rad s djecom koja imaju poteškoća u izražavanju, koncentraciji, tvorbi smislenih rečenica, pisanju sastavaka i razumijevanju lektire. Ukoliko se dogodi neka situacija koja djeci nije jasna, ili se u razredu pojavi neki problem kao što je npr. vršnjačko nasilje, igra može poslužiti kao alat kroz koji će se ispričati priča o tome kako zlostavljanje u bilo kojem obliku nije prihvatljivo. Također, djeci se na zabavniji i kreativniji način može objasniti neko gradivo ili štivo iz lektire, što ujedno potiče djecu da zavole čitanje. Povratne informacije od pedagoga i psihologa pokazuju da djeca kroz priču često znaju nesvjesno ispričati i nešto što ih muči, pa stoga ovu igru koriste i za takozvanu terapiju pričom.

prednosti društvenih igara kod djece

Društvene igre su općenito odličan način za provođenje zajedničkog kvalitetnog vremena. Današnja djeca su okružena tehnologijom i ekranima koji su zapravo jednosmjerna komunikacija, a brze promjene slika i videa loše utječu na njihovu pažnju i koncentraciju. Isto tako, zbog prevelike konzumacije ekrana sve manje i manje ih zanima bilo što drugo, te im aktivna igra prestaje biti zanimljiva. Odrasli također često zaborave koliko je važno posvetiti se djeci svaki dan. Često smo i umorni zbog ovog užurbanog tempa života kojim danas živimo, ali ne smijemo zaboraviti da je djeci potrebna naša pažnja. Kako bismo drugačije uopće primijetili da ih nešto muči? Ako nemate ideja kako se igrati s djecom, društvene igre su uvijek super izbor, jer tokom igre komunicirate i aktivno se družite. Da bismo razumjeli djecu, ali i oni nas, moramo govoriti jezikom koji oni najbolje razumiju, a to je igra.

zašto odabrati igru Čiri-biri bajka?

U moru igračaka koje djeci vrlo brzo dosade, Čiri-biri bajka se ističe po tome što vas u toj čarobnoj kutiji čeka uvijek nova bajka!

Osmišljena je kako bi imala pregršt zanimljivih elemenata koji zadržavaju pažnju djece i potiču ih na druženje i zajedničko stvaranje. A time što ima više razina igranja može se prilagoditi djetetovom uzrastu te s vremenom možete dodavati još elemenata kako bi igru učinili još zanimljivijom.

Uz Čiri-biri bajku djeca će postati pravi maštoviti pripovjedači putujući kroz brojne pustolovine, a usput će razviti ljubav prema knjizi i čitanju. Ovo je igra koju djeca neće prerasti, nego će uz nju rasti.

Više informacija o igri Čiri-biri bajka potraži OVDJE.