platnene pelene – jedna od najboljih odluka koju sam donijela

platnene pelene

Platnene pelene se danas s razlogom zovu moderne platnene pelene (MPP) jer nemaju apsolutno nikakve veze s platnenim pelenama kakve su imale naše mame i bake.

Ideja platnenih pelena mi je došla sasvim slučajno dok sam na strogom mirovanju doma u bespućima Instagrama naletjela na objavu ‘Jedna jednokratna pelena treba 800 godina da bi se razgradila’. Vjerojatno mi je zbog trudnoće ta objava ostala u glavi jer sam se smatrala osviještenom građankom koja nosi svoje platnene vrećice, mrežice za voće i sl., a sada ću napraviti hrpu smeća koje će se 800 godina razgrađivati.

Nakon toga uslijedilo je razmišljanje što zapravo ima u jednokratnim pelenama da se toliko dugo razgrađuju što je samo po sebi vuklo misao da ja to definitivno ne želim za svoje dijete. Kada god bih tu svoju ideju izrekla na glas, dobila bih hrpu negativnih komentara.

‘Ma zašto ćeš se patiti s tim, ovako samo baciš u kantu.’
‘To ti nije dobro jer su djeca mokra, posebno ako je curica. Samo ćeš navući mokraćne probleme.’
‘Tako su naše bake radile jer su morale, ti danas ne moraš.’

Ironično, ali svi negativni komentari su uglavnom dolazili od osoba koje ih nikada nisu isprobale, a neke čak ni vidjele. Znala sam samo jednu ženu koja ih je koristila i bila je zadovoljna njima. Fokusirala sam se na to.

Na kraju sam odlučila riskirati. To mi je bila jedna od najboljih odluka koje sam donijela.

Današnje platnene pelene se s razlogom zovu moderne platnene pelene (MPP) jer nemaju apsolutno nikakve veze s platnenim pelenama kakve su imale naše mame i bake.

Prednosti su brojne:

-bebina koža diše, nema znojenja čak ni po ljetnim vrućinama
-jednostavne su za održavanje – perem ih u mašini, a sušim ili na suncu ili u sušilici, nema peglanja
-pelene su uvijek spremne za korištenje
-dugoročno su jeftinije čak i kada ubrojim struju i vodu

Mane (koje meni nisu bile presudne za odluku):

-češće mijenjanje pelena – otprilike na svakih 2-3 sata, posebno dok se ne uhvati ritam obavljanja nužde
-organizacija oko pranja i sušenja – potrebno je vrijeme dok se uhvati pravilni tempo da uvijek imaš spremne pelene
-veći ulog na početku korištenja

Nakon godinu dana svakodnevnog korištenja, tvrdim da je to puno bolja opcija i za bebinu guzu, a ujedno i za okoliš. Niti jednom nismo imali osip, a rijetko nam se događa da pelena nije dobro namještena pa promoči. Koristimo ih bez iznimke, kod kuće i kada idemo nekamo.

Draga mama, ne želim te ovime nagovarati i govoriti što je najbolje za tebe već samo želim da prije nego što poslušaš komentare osoba koje ih ne koriste, poslušaš sebe. Nitko drugi ne treba o tome odlučiti niti itko drugi zna što ti želiš ili ne.

Ako misliš da ti je to previše i da nisi spremna, to je ok.

Dijelim svoje iskustvo jer znam koliko sam ja pitanja imala, a nisam znala nikoga tko ih koristi. To je i razlog zbog kojeg sam se odlučila snimiti video koji će biti dostupan svima na mom IG profilu @mamina.organizacija kako bi mogli dobiti informacije iz prve ruke.

Želim da znaš koje su sve opcije, a ti izabireš onu koja najbolje rezonira s tobom. Iako sam profesionalna organizatorica i dalje sam ‘samo’ mama i upravo iz tog razloga sam odlučila svoj fokus u potpunosti prebaciti na mame jer sam svoje tehnike organizacije najbolje razvila kada sam postala mama i prestala slušati klasične savjete koji su stizali sa svih strana.

Umjesto negativne, pronađi podržavajuću okolinu. Meni je to najviše značilo.

Fotografije: unsplash.com

Tamara Rakitić profesionalna je organizatorica i mama. Planiranjem vremena i organizacijom pomaže majkama da uvedu red u svoju svakodnevicu, a kaos izbace iz glave.