mama nije samo mama!

Iva Zaimović ispričala nam je sve o svom novom programu podrške ženama koje su izgubile sebe u majčinstvu.

Kad sam postala majka shvatila sam u srž koliko roditeljstvo, ali i samo majčinstvo nije crno – bijelo. Koliko je toga utkano u nas i koliko se gradimo uz, ponajprije svoju, djecu. Ono što me na početku tištilo je ono o čemu želim pisati dalje, educirati žene da je s njima sve u redu (barem da će biti kad prorade ono što ih muči), da ne moraju sve same, da sam se i ja osjećala kao da nestaje dio mene, a putem sam naučila da zapravo rastu drugi komadići mene, da promjena ne znači nužno nešto loše.

Na početku majčinstva i dalje sam se osjećala kao stara ja, ali ipak s nekom nadogradnjom. Onaj osjećaj kad se ne brineš samo o sebi nego je tu uz tebe malo biće koje je potpuno ovisno o tebi. Pogled na tu malu pikulicu te ispunjava toplinom i ljubavlju, ali u isto vrijeme te i užasava jer počinješ shvaćati da je to to, nema nazad. Slijevale su mi se razne misli koje su dolazile iz onih starih uvjerenja, pitanja kako ću ja to, hoću li moći brinuti o bebi, hoću li znati što moram napraviti iako znam puno toga.

Jednostavno me preplavio taj osjećaj da sam možda krivo krenula, da osjećam krive emocije, da nisam dovoljno dobra, da me majčinstvo trebalo u potpunosti ispuniti i da bi sve druge moje želje trebale stati po strani. A onda me pogleda ona i sve padne u vodu, sve moje obrane, sve moje sumnje. Znam da sam donijela dobru odluku i da sad samo moram sve uskladiti. Majčinstvo i staru sebe u novu sebe.

No, to baš i nije tako jednostavno. Dobro je kad imamo podršku, kad se možemo nekome otvoriti, a da nas ne osudi (skoro pa uvijek bude prisutan strah da će nas osuditi zbog uvjerenja da nismo dobre majke ako se 100% ne posvetimo djetetu – a to uvjerenje je prisutno i kod velikog broja ljudi oko nas, pa vjerujemo da je taj strah utemeljen).

Zašto sam si ja predbacivala krivnju?

Volim čitati, pisati, pomagati drugima, a sve je to palo u drugi plan i ja sam se osjećala izgubljeno i ispunjavao me osjećaj krivnje ako sam posegnula za knjigom dok je beba spavala, ako sam odlučila napisati neki tekst dok bake čuvaju bebu. Taj osjećaj se produbljivao jer su me neki obasuli svojim uvjerenjima da ne mogu raditi sve što želim, da je sad beba na prvom mjestu.

To me potaknulo na razmišljanje jesam li ja stvarno grozna mama jer i dalje mislim na sebe, svoje ciljeve i želje. Shvatila sam da sam to i dalje ja i ako ja nisam dobro, ako sam nezadovoljna, ako su moje potrebe nezadovoljene, ni beba neće biti dobro. Beba će imati nezadovoljnu, nervoznu, frustriranu mamu. Neće biti dobro ni mom suprugu jer iz mojeg nezadovoljstva sobom proizlaze najčešće ponašanja koja ranjavaju naš odnos – konflikti zbog stvari koje mi uopće nisu ni bitne, kritiziranja, prigovaranja, otpuhivanja i odmahivanja.

Sve je to tako kolalo u meni i iskristaliziralo mi se: “Mama nije samo mama”. 

Znam da ima žena koje se osjećaju kao što sam se ja osjećala, što se krive ili se boje reći da su sebi i dalje važne, da su im njihove želje i potrebe i dalje važne, koje žele raditi na odnosu s partnerom iako imaju bebu.

Što želim raditi s majkama? 

– Osnažiti ih da povjeruju da je u redu imati svoje interese, vrijeme za sebe kad neće raditi nešto za kućanstvo ili djecu nego isključivo ono što ih ispunjava, da njihov život nije završio kad su rodile, da dijete može biti teret ili vjetar u leđa, a da o tome same odlučuju. Sama sam se borila da dođem do toga jer sam osjećala da je to toliko važno, da ne želim život kakav mi drugi žele skrojiti. To je u mojim rukama, bez ili s djecom.

– Bez jasnih osobnih granica i regulacije vlastitih emocija ne znamo ta znanja prenijeti na djecu pa često dolazi do sukoba između dječjih želja i onoga što roditelji smatraju neprimjerenim ili jednostavno iz nekog razloga ne žele da djeca nešto rade. Pomažem majkama da otkriju gdje su njihove granice, zašto, kako da ih postave i kako da se nose s njima nakon što ih dijete ne poštuje. Bez toga ne možemo jasno izraziti da nam i zašto nam treba vrijeme za sebe, što za nas uopće znači briga o sebi i kako je želimo prakticirati.

– Majkama koje su izgubile sebe u majčinstvu, kojima nedostaje onaj stari identitet, koje nedostaju same sebi želim pomoći da se ponovo pronađu radeći s njima na njihovom samopoštovanju i slici o sebi kako bi, kad sklope oči, u srcu osjetile da su u miru same sa sobom, da vjeruju u sebe i da s povjerenjem osluškuju sebe. Tu ćemo raditi i na organizaciji, odnosno kako uskladiti obiteljske potrebe i majčine ciljeve i želje.

–   U cijeloj toj priči je važan i naš odnos s partnerom jer nije isto imaju li majke supruga koji je ravnopravan u roditeljstvu i sudjeluje u brizi za dijete/djecu ili ne. Tu radim jednu specifičnu priču koja u svojoj osnovi pomaže da majke budu zadovoljnije svim svojim odnosima, ali ponajviše odnosom sa partnerom.

Kako ću to raditi? 

Od rujna ću periodično raditi grupnu, ali i individualnu podršku majkama koje su se prepoznale u ovoj priči, majkama koje žele raditi na sebi, naučiti nešto novo i dobiti podršku od mene i drugih žena koje se osjećaju slično. Obožavam grupni rad jer nevjerojatno je to koliko dobro odabrana grupa žena može pružiti podrške, osjećaj pripadanja i ono najvažnije – tuđe iskustvo, percepciju i osjećaj da nismo same.

Jedan dio materijala će biti sniman u audio formatu jer znam da je mnogim majkama važno da sadržaj mogu poslušati i kad ne mogu biti uživo, a dio će biti online uživo što bi značilo da glavninu i onaj najvažniji dio programa radimo isključivo uživo – jednom tjedno po 90 minuta.

Meni najvažnije za reći je da će svaka grupa imati drugačiji program ovisno o točno njihovim očekivanjima i temama koje su im u tom trenu u fokusu. Na taj način garantiram u potpunosti prilagođen program određenoj skupini žena. Uz to, program je bazično temeljen na provedenom istraživanja na 150 ispitanica.

Program “Mama nije samo mama” traje ukupno 7 intenzivnih  tjedana uz mogućnost nastavka na drugu razinu programa podrške.

Ako si se prepoznala – tebe trebam! 

U kolovozu kreće besplatan pilot program – 4 susreta po 90 minuta – u kojem ćemo se online susresti i raditi skraćeni oblik programa, no to ne znači da će grupa biti zakinuta za nešto jer sve žene će dobiti priliku uključiti se u plaćeni dio programa po završetku besplatnog i to po posebnoj cijeni.

Sve želimo odgojiti svoju djecu u dobre, samosvjesne ljude koji imaju samopoštovanja i samopouzdanja, a da pritom ne izgubimo sebe na tom putu majčinstva. Vjerujem da je ključno prihvatiti da nismo više one stare koje smo bile prije djece, ali i da smo to još uvijek mi, sa svojim potrebama, željama i ciljevima koji ne moraju nestati.

Tvoj život ne mora stati zato jer imaš dijete.

Ako želiš znati više ili se prijaviti za sudjelovanje potpuno besplatno, javi mi se na e-mail iva@zaimovic.com.hr ili u DM @mamanijesamomama.

Fotografija: Andrea Kovač