vagina nakon poroda: što očekivati?

Dr. med. Lana Leko, specijalist ginekologije i opstetricije i akupunkturolog iz poliklinike Pintarić objasnila nam je što se sve događa s vaginom nakon poroda.

Kako pišemo članke o različitim promjenama u i na ženinom tijelu u različitim godinama i fazama života, tako mi se nekako čini da preskačemo one vezane za postporođajno doba.

Smatram da trebamo pričati o njima i objasniti ih, kako bi ih, kad se s njima susretnemo, mogli razumjeti i lakše prihvatiti. Sve je to ipak naše tijelo i priroda je napravila te promjene s razlogom.

Trudnoća porod dijete, gdje je tu tijelo? Negdje između glave i savršenog osjećaja majčinstva, da podnese taj uzbudljivi rollercoaster emocija.

Moramo znati da bi razumjeli.

Postpartum, postporođajno doba, babinje ili “četvrto tromjesečje” je period od šest do osam tjedana poslije porođaja. Prema američkim smjernicama čak i dvanaest tjedana. Tada se događaju hormonske, fizičke i psihološke promjene u ženinom tijelu koje su povezane s porođajem. Danas ćemo pričati o fizičkim promjenama pomoću kojih se žensko tijelo vraća na izgled prije same trudnoće.

Involucija maternice

Vraćanje maternice u veličinu koja je bila prije trudnoće počinje već nakon porođaja posteljice. Rodilja će iskusiti kontrakcije kao slabije trudove kojima je zadatak izbaciti preostalu sluz i krv iz maternice te vratiti maternicu u prvotnu veličinu i položaj.

Kontrakcije će se pojačavati uz dojenje jer prolaktin koji se luči iz hipofize u mozgu i potiče stvaranje majčinog mlijeka također izaziva kontrakcije u maternici. Kontrakcije će također suziti i krvne žile maternice kako ne bi došlo do prevelikog gubitka krvi kod rodilje.

Stavljanjem djeteta na prsa već u rađaonici, osim psihološkog povezivanja majke i djeteta, radimo i na prevenciji obilnijeg krvarenja stimulirajući taj ciklus bebinom stimulacijom bradavice.

Suhoća rodnice

Suhoća rodnice izrazito je neugodan osjećaj. Neke žene osjećaju i peckanje ili laganu bol u rodnici, a simptomi su izraženiji ukoliko je došlo do laceracija (razdora) u području rodnice i perineuma za vrijeme poroda.

To se događa zbog naglog pada estrogena poslije poroda i to će iskusiti sve rodilje odmah nakon poroda, bez obzira doje li ili ne. Ukoliko ne doje – suhoća će vremenski kraće trajati jer će se prije uspostaviti normalna razina estrogena i menstruacijski ciklus kod žene.

Suhoća rodnice kod mnogih će žena uzrokovati i dispareuniju, odnosno bol pri spolnim odnosima. Hormonski status u postporođajno doba naprosto je sličan hormonskom statusu žena u postmenopauzi, tako da je suhoća rodnice u te dvije faze života normalna pojava.

Kako liječiti?

Kremama i uljima koje vlaže rodnicu, te redovitim korištenjem lubrikanata pri spolnim odnosima. Kreme za rodnicu mogu sadržavati hijaluronsku kiselinu koja jednako kao i u kremama i serumima za lice svojim djelovanjem utječe na bolju hidratizaciju.

Neki prirodni pripravci poput aloe vere ili kokosovog ulja također mogu olakšati ovaj neugodan simptom. Ukoliko ne pomaže ništa od navedenog, mogu se koristiti i vaginalne kreme s niskom dozom estrogena u sebi koju će propisati ginekolog.

Šavovi

Bilo da se radi o laceraciji rodnice, rupturi perineuma (razdoru i sluznice i kože) ili epiziotomiji, žene će imati šavove poslije vaginalnog poroda.

Perineum ili međica je anatomski dio tijela između rodnice i anusa i to je mjesto gdje se šavovi najčešće nalaze. Šavovi koji se koriste za zbrinjavanje ovih rana se razgrađuju sami tako da žena ne mora dolaziti na vađenje šavova. Ove laceracije će zasigurno boljeti, zatezati, otežavati sjedenje, mokrenje i defekaciju.

Simptomi će ovisiti o dubini i veličini rane ali i o ženinom kolagenu, načinu na koji će njeno tijelo zacjeljivati kao i pragu podnošenja boli.

Većina žena doživjeti će neku vrstu laceracije ili razdora perineuma i na otpusnom pismu će pisati točna dijagnoza o kakvoj se opstetričkoj (porodničkoj) ozljedi radi.

Ono što je dobro je da će to proći i zacijeliti, a na tome putu moramo objasniti neke korake i kako si možete pomoći.

Rana kada cijeli može izazivati zatezanje i svrbež koje si možete olakšati analgeticima.

Higijena tog područja izrazito je bitna i preporučljivo je prati ranu samo vodom i čistim ručnikom te dobro obrisati kako bi rana cijelila na suhom mjestu. U prvoj fazi cijeljenja nije potrebno ranu mazati kremama ili gelovima za cijeljenje. Kupke mogu olakšati simptome kao i laksativi.

Kod ozljeda koje sežu prema ili čak do anusa izrazito je bitno omekšavati stolicu raznim pripravcima kako ne bi došlo do dodatnog napinjana u tom dijelu.

Razlozi za hitno javljanje svom ginekologu su bol u području ozljede koja se pojačava, crvenilo, gnojna sekrecija ili razdvajanje šavova.

Ožiljak

Nakon što navedene rane zacijele ostaviti će neku vrstu ožiljka. Ožiljak će ovisiti o vrsti ozljede, načinu šivanja, ali i količini kolagena kod žene i načinu na koji zarasta njeno tkivo.

Ukoliko je ožiljak “pregrub”, bolan i izaziva osjećaj neugodnog zatezanja, pričajte sa svojim ginekologom kako bi se pronašao adekvatan način rješavanja.

Osim malog kirurškog zahvata pomoću kojeg se ožiljak može rekonstruirati, danas postoje i jednostavnija rješenja poput vaginalnog lasera ili injekcija.

Vaginalni iscjedak

Postporođajni iscjedak i krvarenje naziva se lohije. To je normalna pojava poslije poroda. Imaju ga sve rodilje bez obzira jesu li rodile vaginalno ili carskim rezom, no najčešće su manje ukoliko je žena rodila carskim rezom.

Kako vrijeme od porođaja odmiče tako se izgled lohija mijenja. One se latinski nazivaju prema boji koja prevladava – Lochia rubra (crvena/smeđa prvih nekoliko dana, često uz poneki ugrušak), Lochia serosa (rozo/smeđa boja koja traje 2-3 tjedna) i na kraju Lochia alba (žuto/bijela boja). Vrijeme trajanja lohija i količina individualna je od rodilje do rodilje ali uglavnom u periodu od 6 do 8 tjedana prestaju. Ovaj iscjedak nije sličan menstruaciji, često se lohije javljaju jedan dan obilno, drugi oskudno i tako nepravilno dalje.

Razlog za brigu je kada lohije sadržavaju veću količinu svježe krvi, imaju neugodan miris ili ne prestaju u navedenom periodu nego se pojačavaju kako vrijeme odmiče. Tada se morate javiti ginekologu radi pregleda i eventualne terapije.

Menstruacija

Menstruaciju većina rodilja u ovom postporođajnom periodu neće imati. Kada će se ona pojaviti nakon porođaja prvenstveno ovisi o dojenju, ali i nekim genetskim, hormonskim i još nepoznatim faktorima. Ukoliko rodilja isključivo doji, hormonski je status sličan menopauzi i sam menstruacijski ciklus je “blokiran”. Rijetke su iznimke, ali postoje, kada rodilja koja isključivo doji ranije dobije menstruaciju. Ukoliko žena ne doji menstruacija će se javiti ranije. Menstrualno krvarenje često je drugačije nego što je bilo prije trudnoće te će ciklusu zasigurno trebati nekoliko mjeseci da se izregulira.

Mišići zdjelice/bježanje mokraće

Rodnica je šira poslije vaginalnog poroda i mišići dna zdjelice su relaksirani što je posljedica prolaska djeteta. Češće je i bježanje mokraće pogotovo pri stanjima u kojima se povećava intraabdominalni tlak kao što su kihanje i kašljanje.

Skoro svaka žena iskusi poslije vaginalnog poroda barem jednom pri skakanju, podizanju djeteta, smijanju ili kihanju bježanje mokraće.

No to sve nije ireverzibilno i nepopravljivo stanje.

Mišići dna zdjelice čine potporu maternici, mokraćnom mjehuru i debelom crijevu. Moramo ih s posebnom pažnjom vježbati kako bi ih ponovno aktivirali i vratili u prvotno stanje. Arnold Kegel opisao je te vježbe još davne 1948. godine i dalje su nam osnovne i najčešće upotrebljavane vježbe za mišiće zdjeličnog dna.

Također vježbanjem pilatesa ili yoge često ih izvodimo jer se nalaze među standarnim vježbama.

Time ćemo učvrstiti mišićno dno, poboljšati naš spolni život, smanjiti a često i potpuno izliječiti bježanje mokraće i psihički biti puno zadovoljniji oporavkom svog tijela poslije poroda.

Potrebno ih je dobro proučiti i uvesti ih u našu novu postporođajnu rutinu.

Također vježbanjem pilatesa ili yoge često ih izvodimo jer se nalaze među standarnim vježbama.

Time ćemo učvrstiti mišićno dno, poboljšati naš spolni život, smanjiti a često i potpuno izliječiti bježanje mokraće i psihički biti puno zadovoljniji oporavkom svog tijela poslije poroda.

Carski rez

Carski rez operativni je način završetka trudnoće, odnosno porođaja djeteta. Suprotno od imena, često nije “carski” no jednako tako često je i jedini način na koji (zbog majčinih ili djetetovih indikacija) žena može roditi.

Rana od carskog reza na trbuhu jednako se tretira kao i druge – potrebno je da je suha i čista kako bi pravilno zarastala, a o veličini i obliku ožiljka osim same metode šivanja ponajviše ovisi kolagen i način na koji inače zarastaju rane kod određene žene. Temperatura, gnoj, crvenilo i bol u području rane znakovi su zbog kojih se morate odmah javiti ginekologu.

Što se događa s rodnicom kod žena koje su rodile carskim rezom?

Za početak ovisi je li žena bila u vaginalnom porodu, koliko dugo i koliko je vodeća čest djeteta (glavica najčešće) bila nisko u zdjelici i time oslabila mišiće dna zdjelice. Nadalje, krvarenje i iscjedak poslije poroda (lohije) nalaze se i kod rodilja koje nisu rodile vaginalno.

Suhoća rodnice poslije poroda isto je tako jednaka kod ovih rodilja te ovisi ponajviše o dojenju, tj. posljedičnoj količini estrogena u tijelu žene.

Sama vagina također će biti nešto promijenjena u odnosu prije trudnoće. Iako dijete nije prošlo vaginalnim kanalom i time oslabilo mišiće i proširilo rodnicu, zbog pojačane prokrvljenosti u trudnoći ona se mijenja. Svaka žena to iskusi na neki drugi način, a savjet je isti za sve – Kegelove vježbe i prihvaćanje promijenjene i nove sebe.

Bez brige, to ne znači lošije sebe.

Kada imati spolni odnos nakon carskog reza? Odabir je individualan, uvjetovan ponajprije fizičkim i emocionalnim oporavkom žene, ali obzirom da je ipak rađena operacija (jer carski rez je operacija) najbolje je konzultirati se sa svojim ginekologom. Ukoliko dojite ne zaboravite koristiti lubrikante zbog suhoće koja će uzrokovati bol pri odnosu.

Cilj nam je bio objasniti neke fizičke promjene u tijelu žene poslije poroda, kako bi se žene pripremile, razumjele zašto se događaju i lakše se nosile s time.

Budite nježne prema sebi i dopustite da vrijeme oporavi vaše tijelo.

Jednako tako brinite o sebi i budite aktivne, ne zapustite se i redovito radite Kegelove vježbe kako bi se i vaša vagina, a i seksualni život što prije vratio na ono kako je bilo prije trudnoće.

 

Tekst je originalno objavljen u trećem broju Supermame Magazina. Na Magazin se možete besplatno pretplatiti na OVOM LINKU.