zašto je važno naučiti kako prihvatiti samu sebe i biti svoja?

Živjeti miran i jedinstven život najbolje je što možeš napraviti za sebe i svoju okolinu. Biti točno onakva kakva jesi i rasti na tome putu ono je zbog čega vrijedi svaki dan napraviti novi korak prema naprijed.

Međutim, brojne žene ne znaju kako postaviti jasne granice u odnosima, bilo s obitelji, partnerom, poslovnim suradnicima ili drugim osobama iz svoje okoline. Usto, nisu imale podršku koja im je trebala u najvažnijim trenutcima života, a često šute o tome samo kako bi izbjegle suočavanje. Ne uočavaju svoju vrijednost i potencijal, a u korijenu svega navedenoga leži neka životna trauma zbog koje ne znaju kako naprijed ili ako i znaju, ne usude se zbog osude okoline.

No nikada nije kasno za promjenu, a evo zašto je važno prihvatiti samu sebe, uhvatiti se ukoštac s vlastitom pričom i naučiti kako biti svoja.

  1. Negiranje je naš neprijatelj

Vrlo je lako upasti u zamku negiranja prošlosti, odnosa oko nas i toga kako nas drugi tretiraju, no to nam neće pomoći. Štoviše, samo ćemo tonuti dublje i odgađati otkrivanje istinske sebe. Da, nije nimalo jednostavno samoj sebi priznati da smo u djetinjstvu bili zanemarivani, da smo bili zlostavljani, da se iza našeg pretrpavanja hranom kriju ozbiljni problemi i osjećaji koje nastojimo utišati, no jednom kada to osvijestimo, više nas ništa ne može zaustaviti. Priznanje samoj sebi da u nama postoji neka trauma ili bilo koje negativno iskustvo koje nas je obilježilo, prvi je korak prema promjeni.

Uvjeravali su me da sam nitko i ništa, iako sam ja u sebi uvijek osjećala da sam netko i da ću kad tad to uvjerenje iskorijeniti. Sada znam da to nešto veliko nije u definiciji svima isto. Ono što je meni bio najveći izazov, da nisam znala što to ja želim biti, i tu sam se tražila. Cijelo vrijeme sam se pitala tko si ti Jasmina?

Jesi li ti netko koga je društvo definiralo, koga su definirali roditelji, koga je definirala obitelj koju sada imaš ili možeš biti netko tko će sam sa sobom znati tko je?

  1. Prošlost te je pripremila za put pred tobom, nije te definirala

Upamti – ti nisu svoja prošlost niti svoji trenutni osjećaji. Sve te to ne definira. To što si prošla situacije koje su drugima nezamislive i iz njih izašla živa, samo znači da si mnogo jača od većine ljudi, da se možeš nositi sa situacijama koje iziskuju ogroman emocionalni kapacitet.

Svaka teška situacija u kojoj si se našla dala ti je dva izbora – predati se ili pokušati se dići i naći svoj put. Ako čitaš ovaj tekst, jasno je koji je tvoj odabir. Samo budi nježna prema sebi, puna samosuosjećanja i daj si vremena. Kada budeš spremna, budućnost te čeka.

  1. Postat ćeš hrabrija

Kada doneseš odluku o promjeni života i traženja istinske sebe, neminovno će se pojaviti strah. Strah se u psihologiji definira kao neugodna emocionalna reakcija koja se javlja kada percipiramo da je situacija u kojoj smo se našli prijeteća ili opasna, bilo fizički ili psihički. Ako se tome doda naše uvjerenje da nismo sposobnosti suočiti se s tom situacijom, strah će se pojačati. Drugim riječima, on predstavlja naš dojam o tome s čime se sposobni suočiti. Kada počnemo rušiti jednu po jednu prepreku, strah će se početi smanjivati. Samo je potrebno namjerno izaći iz zone ugode i suočiti se s onim što u nama izaziva strah. Korak po korak. S vremenom ćeš primijetiti da situacije koje si ranije smatrala strašnima više nisu takve.

Dugo mi je trebalo da dođem do ovog trena gdje stojim i gdje ti mogu reći da sam jedna jako pouzdana i čvrsta žena koja je kroz sve izazove koje je doživjela u posljednjih trinaest – četrnaest godina izvukla ono najteže, stavila na jednu hrpu i samo uzimala i rješavala i vidjela što sa time.

Kako to iskoristiti za učenje? Kako izazove – od gubitka djeteta, od teške bolesti, od konstantnih svađa doma, od krivice, jer sam smatrala da nisam dovoljno dobra majka, od žalosti jer nisam mogla dobiti posao tamo gdje sam tada mislila da želim raditi, od toga da nisam jednostavno mogla pronaći mjesto u društvu jer sam smatrala da su svi drugi krivi za sve, da su svi drugi krivi što ja ne mogu – pretvoriti u svoju snagu? U onom trenu kad dotakneš dno, ili ostaneš dolje ili se dižeš.

  1. Porast će tvoje samopouzdanje i samopoštovanje

Vrlo se često samopoštovanje i samopouzdanje smatraju sinonimima. Iako su ta dva pojma slična, nisu jednaki. Samopoštovanje je doživljaj koji imamo o sebi i svome identitetu, odnosno doživljaj toga koliko se cijenimo, dok se samopouzdanje odnosi na procjenu vlastitih sposobnosti za obavljanje različitih zadataka ili oblika ponašanja. Oboje se gradi čitav život te drastično utječe na kvalitetu našeg života.

  1. Uvidjet ćeš da nad nekim stvarima ipak imaš kontrolu

Ljudi vrlo često ne preuzimaju odgovornost za vlastiti život. Govore da ionako ne mogu kontrolirati ishode. No to nije uvijek tako. Jasno je da nam doživljena trauma, bolest ili nepovoljne financijske okolnosti mogu drastično utjecati na život, no ne možemo zauvijek tu određenu situaciju kriviti za sve što nam se događa. U nekom trenutku moramo uzeti uzde u svoje ruke i shvatiti da na neke situacije ipak možemo utjecati.

Uz osobni razvoj krenula sam graditi i biznis. Moja terapeutkinja je tada rekla: “Jasmina, uzela si zalogaj da radiš na dvije najteže stvari trenutno u tvom životu, da radiš na svojoj glavi i da razviješ svoj biznis.“

Ta godina je bila toliko toliko izazovna ali znala sam da moj biznis ne može biti uspješan ako moja glava nije kako treba. Taj proces je bio često bolan i često u suzama, a tek kad sam uspjela otkriti nesvjesne dijelove sebe i otkriti da nisam znala ni izražavati ljutnju tu je nastao preporod.

Tu je nastala moja ljubav prema tome da to podijelim s ljudima.

Da nekome sa svojom pričom pomognem. Da nekome skratim put na kojem sam se ja možda mučila.

Upravo sam zbog toga kreirala program Budi Svoja  No.2.

Ovaj životno-terapeutski program polazi od djetinjstva koje je oblikovalo svakog od nas, osvještavanija naših slabosti i snaga, preko spoznaje o uvjerenjima prema kojima živimo, odnosa prema emocijama i granicama, prihvaćanja vlastitog tijela pa sve do načina komuniciranja s ljudima u svome okruženju. Posebnu dodatnu vrijednost programu daju osobne priče nekoliko žena koje su podijelile svoje iskustvo trauma, padanja i dizanja, a koje svojim primjerom pokazuju da se mogu nadvladati i nezamislive traume.

U konačnici, na svakome od nas je da odabere kako se nositi sa svojom pričom. Ipak, važno je imati na umu da nitko neće doći spasiti nas. To možemo isključivo sami. Program Budi Svoja No.2 može biti prvi korak prema novom životu.

Čitateljicama portala Supermame poklanjam dodatni popust na ljetnu ponudu od 20 eura uz kod SUPERMAME koji vrijedi od 11.8 do 17.8. 

Više informacija o samom programu možete pronaći na ovoj poveznici.

Jasmina Hadela magistra je ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, doktorandica pedagogije, edukatorica roditelja po principima svjesnog roditeljstva s Instituta doktorice Shefali Tsabary, autorica stručnih i znanstvenih radova u području odgoja i obrazovanja i edukantica integrativne geštalt psihoterapije te majka troje djece.

Fotografija: privatna arhiva, unsplash.com