povratak u rutinu – kako spriječiti burnout nakon godišnjeg

Ljeto je pri kraju, a mi smo se već vratili u rutinu. Počeli su vrtić i škola, vraćamo se na posao i gomili obaveza – kućanski poslovi, smišljanje jela i kuhanje, rođendani, pokloni, pregledi… Previše svega prenaglo.

Kako nam sad izgleda početak dana? Šest je sati (možda i ranije) i vjerojatno ste popili svoju prvu od mnogih kava uz koju ćete preživjeti jutro. Nakon što ste sve izvukli iz kreveta, suočili ste se s velikom raspravom o doručku – tko jede koje žitarice i u zdjeli koje boje. Nakon toga slijedi spremanje – kosa, zubi, odjeća: hlače, majice, jakne, torbe, tenisice… I to ste riješili i napokon ste spremni izaći. E sada ste vi zaboravili mobitel, ne možete naći ključeve, zaboravili ste gdje ste parkirali možda? Nema osobe koja nije prošla ovaj vrtlog multitaskinga.

Koliko god bilo uzbudljivo gledati kako vaše dijete raste, sezona povratka u školu ili vrtić može biti vrlo stresna. Posebno jer se to događa baš nakon godišnjih odmora, kada smo se svi prepustili ljetu i bezbrižnosti, kada smo večerali sladoled i bili budni do kasno u noć. Da bismo se što lakše vratili u rutinu, potrebna je (dobra) organizacija i ne odgađanje. Odaberite što vam je važno, što je prioritet. Kod nas je to odlazak na spavanje. Pošto ga krajem ljeta više i ne poštujemo, važno je vratiti se na staro kako bi buđenje za vrtić ili školu protekli što lakše i bezbolnije. Barem dva tjedna prije početka vrtića se vraćamo na naše uobičajeno vrijeme spavanja.

Uslijed povratka na staro, potrebno je paziti na sebe kako ne bismo „izgorjeli“. Tu je najvažnije planiranje, organiziranje i delegiranje. Kada se nakupi hrpa obaveza (a nakupila se), napišite ih na papir i rasporedite po danima, čak i ljudima.

Delegirajte, ne morate sve sami!

Nema osobe koja nije doživjela burnout! Simptomi su različiti – psihički i fizički. To mogu biti bolovi u mišićima, glavobolja, nesanica, razdražljivost, umor, gubitak motivacije, negativna razmišljanja, socijalna izolacija… Lista je poprilično dugačka. Previše nam je stvari na pameti i potrebno je rasteretiti se s vremena na vrijeme. Najbolje što češće.

Kako biste izbjegli burnout, pokušajte slijedeće:

  1. Planirajte. Pokušajte planirati što više. To ne znači da vam svaka minuta u danu mora biti isplanirana, samo vam pomaže da budete spremni i opušteniji. Biti će vam lakše kada znate što ćete ovaj tjedan skuhati, što ćete obući, što klincima možda treba kupiti… Ako možete, ne ostavljajte ništa za zadnji tren. Tako će vam jutro proći malo usporenije i naći ćete onih pet minuta mira kako bi vam dan počeo što bolje. Planiranje jelovnika je definitivno najbolja stvar jer zaista štedi jako puno vremena. Tako si isplanirate i tjedni odlazak u trgovinu s popisom. To je zaista velika ušteda vremena i živaca.
  2. Odmorite. Uzmite si barem 10 minuta u danu kada nećete raditi baš ništa. Ali baš ništa.
  3. Ne odgovarajte na poruke i mailove odmah, barem ne u svoje slobodno vrijeme.
  4. Imajte vrijeme u danu bez mobitela, npr. sat ili dva prije spavanja.
  5. Spavajte. Svi znamo koliko je san važan. Nađite si svoje rituale prije spavanja – tuširanje, čitanje, možda popis obaveza za sutrašnji dan čak, tako se nećete usred dobre knjige ili prvog sna sjetiti da trebate nešto kupiti ili napraviti pa se ustajati iz kreveta da biste si to zapisali.
  6. Vježbajte! I malo je ponekad dovoljno. Ponekad je dovoljno ujutro se razgibati. A ponekad je dovoljno dobro se uznojiti trčanjem ili dužim treningom.
  7. Maknite se od negativnosti. Prepoznali ste što i tko vam crpi energiju, vrijeme je da reagirate!

Ne zaboravite –  mali self-care rituali mogu pomoći da se stres ne pretvori u nešto ozbiljnije. Jer najbolji oblik brige za druge je briga o sebi.

Foto: unsplash.com

MAJA. Majka djevojčice Sare i supruga super muža Saleta. Magistrica medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radi u bolnici. Voli svoj posao, ali voli raditi i svakojake kreativne stvari, isprobavati nove te naravno, najviše od svega voli svoje slobodno vrijeme provoditi u krugu obitelji i prijatelja. Obožava sunčane dane, istraživati Lijepu našu i učiti svoju curicu o ljepoti života. Blog Action Mama.