priprema za carski rez i što bih voljela da sam znala prije

Priprema za carski rez i što bih voljela da sam znala prije poroda.

Porod carskim rezom u Hrvatskoj se obavlja samo ako postoji medicinska indikacija za njega no ne i ako postoji želja trudnice za istim kao što je to u zapadnim zemljama. Saznavši da je moja trudnoća blizanačka veselila me činjenica kako ću, nakon izrazito napornog i traumatičnog porođaja prvog djeteta, iskusiti i ovu mogućnost iako su se bebe u 30. tjednu obje okrenule na glavu i time pripremile za izlazak prirodnim putem. Liječnici su na svakom pregledu zagovarali vaginalni porod dok sam ja gajila nadu da ću ipak roditi carskim rezom. Moram napomenuti da je ovo moje iskustvo, moja zdrava i uredna trudnoća, a ja samo želim podijeliti svoja razmišljanja i potencijalne savjete iako je svaka trudnoća različita pa time i porođaj.

Većina se blizanačkih trudnoći, ako su bebe zdrave i ako to trudničino stanje omogućava, dovršava oko 38. tjedna gestacije, a ja sam bila hospitalizirana u 36. tjednu i provela sam sedam dana na odjelu patologije trudnoće zbog nadzora i dogovora o porodu. Taj mi je tjedan bio psihički izazovan zbog prve ikad odvojenosti od djeteta no donio mi je neophodan odmor i nekoliko divnih poznanstava. Termin poroda bio je sa 37+1 uz prethodno napravljen ultrazvučni pregled na kojem se vidjelo da je jedna od djevojčica zauzela stav u kojem ne bi mogla ući u porođajni kanal pa se naposlijetku ipak pristupilo carskom rezu stoga sam točno u podne bila u operacijskoj sali. Prije svakog operativnog zahvata potrebno je biti natašte pa sam ja svoj zadnji obrok pojela u deset sati, večer prije, a popila samo nekoliko gutljaja vode. Ja sam osoba koja je uvijek gladna i stalno može jesti pa mi je bilo iznimno teško ne jesti, ali sam imala neke biljne bombone pa sam na taj način zavaravala želudac.

Ovo zagrebačko rodilište ima jedinicu intenzivnog liječenja u koju se smještaju pacijentice nakon sekcija radi nadzora vitalnih funkcija, boli i krvarenja te broji samo četiri kreveta. Dnevno se planiraju tri do četiri elektivna carska reza (koji nisu hitni, dogovoreni) no ukoliko postoji potreba za novim mjestom za ženu koja je morala roditi hitnim carskim rezom onda je rodilja koja je prva, od ove četiri, primorana ranije izaći iz intenzivne što uključuje i ranije ustajanje iz kreveta. Svakako se taj postupak primjenjuje kao prevencija tromboembolijskih događaja kod svih kirurških pacijenata, ali ova operacija je po veličini reza jedna od najopsežnijih i za tijelo je veliki napor funkcionirati s tolikom traumom na trbuhu te ustati na noge nakon anestezije.

Svjedočila sam ustajanju iz kreveta nakon niti osam sati od zahvata. To je hrabrost i snaga koju može posjedovati samo i jedino žena.

 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vuna i Drvo (@vuna_i_drvo)

Ono što slijedi, od daljnje pripreme za zahvat, je vađenje krvi i postavljanje venskog puta na šaku ili podlakticu i poziv u salu. Zdravstveni djelatnici koji se nalaze u sali za vrijeme carskog reza su ginekolog koji će izvoditi zahvat i njegov asistent, isto ginekolog, anesteziolog i anesteziološki tehničar, instrumentarke i primalja, pedijatar neonatolog, kirurški tehničar. Anestezija u kojoj se carski rez izvodi može biti opća pri kojoj je pacijentica bez svijesti i tijelo joj ne osjeti bol ili spinalna pri kojoj se u tekućinu koja okružuje leđnu moždinu daje lijek kako bi se anestezirao donji dio trbuha. Moram napomenuti kako se u lokalnoj anesteziji osjeti dodir i manipulacija određenim dijelom tijela no to je područje lišeno boli.

Nakon što je aplicirana spinalna anestezija, u mom slučaju, slijedila je kateterizacija mokraćnog mjehura i pranje operacijskog polja te sam, preventivno, primila antibiotik. Ubrzo nakon pripreme polja došla je liječnica koja je izvela carski rez i upoznala me sa moje dvije male žene. Primile su ih dvije babice od kojih je jedna prisustvovala i mojem prvom porođaju. Slijedilo je šivanje, dužina reza je oko 15 cm i moram napomenuti kako se pri samom postupku šivaju svi slojevi abdomena osim mišića koji su samo bili razdvojeni tj. razmaknuti. Cijeli postupak trajao je oko jedan sat, a kad su moje djevojčice završile s pregledom donešene su mi te smo ostvarile prvi podoj i ostale smo u tom, iznimno važnom, kontaktu koža na kožu sljedeća tri sata, a ujedno je i suprugu dozvoljeno da nas vidi. Zatim sam smještena u intenzivnu gdje sam provela ostatak dana i ujutro premještena na odjel babinjača te nakon tri dana otpuštena kući. Dan poroda računa se kao nulti stoga se, ukoliko je sve u redu s mamom i bebom, odlazi doma nakon dva odnosno tri dana u rodilištu.

Slijede neki savjeti koji su me potakli na pisanje, a koje ja nisam pravovremeno dobila te smatram kako bi bili korisni mnogim ženama koje se pripremaju za porod carskim rezom.

  1. Bol – Vraški boli i zaista je teži oporavak od vaginalnog poroda, ako ne računamo epiziotomiju i šivanje iste. Rana na trbuhu je opsežna i moraš se oporavljati od kirurškog zahvata, a istovremeno skrbiti o novorođenčetu. Ono što je ohrabrujuće je da je svakim danom sve lakše pa tako – dan po dan. Uostalom, imaš najljepše biće uz sebe koje te bodri iako ti to ne može (još) reći.
  2. Analgetici – nastavno na bol, bit će ti ponuđeni paracetamol i ibuprofen te uputa kada ih piti i sasvim je normalno da ćeš u tih prvih nekoliko dana nakon operacije posezati za njima. Još u jedinici intenzivnog liječenja primjenjuje se lijek koji pospješuje kontrakcije maternice, no tada se analgetici još mogu dobiti venskim putem. Cijeljenje može trajati i do šest tjedana, a s time i zatezanje u području reza.
  3. Gaćice – dobrih nekoliko pamučnih gaćica s tankim i mekim rubom. Iako ovo zvuči suludo i prvih tjedan, dva nas većina provede u onim “sexy” mrežastim jednokratnim gaćama, učinit ćeš si uslugu investirajući u kvalitetne gaćice koje neće “rezati” po rani.
  4. Pojas za trbuh – postoje razne vrste pojaseva no dok rana ne zacijeli ne bi se smio nositi. Hoće li nošenje pojasa vratiti struk prije trudnoće ili ga želiš nositi kao potporu pri uspravnom držanju leđa; trebaš pronaći nešto što odgovara vlastitim potrebama. Ono što je značajno jest da je njegova uloga ponovo približavanje trbušnih mišića i pomoć maternici da se vrati u prvobitan položaj, a ujedno olakšava kretanje zato što smanjuje bol na način da smanjuje pokretanje tkiva.
  5. Kofer ili torba – u smanjenim kapacitetima rodilišta, kronično nedostaje i namještaja te će biti jednostavnije rukovati sa sportskom torbom ili više ruksaka nego velikim koferom. Ujedno je vrlo praktično i označiti što se nalazi u pojedinoj torbi naljepnicama radi lakšeg snalaženja.
  6. Prihvati pomoć – ovaj savjet govori sam za sebe. Nikome ne trebaš dokazivati da sve možeš sama.
  7. Spavaj – nastavak je “kad beba spava”, isto kao i “Peglaj kad beba pegla”. Iz osobnog iskustva, to je nikad. Kako se odmoriti s blizankama i toddlerom, to je već pitanje za neku drugu kolumnu.

upute za mame carice: kako nakon carskog reza? – SUPERMAME

BARBARA Mama energičnog toddlera i blizanki. Medicinska sestra koja je po završenom studiju zapostavila pisanje i sad mu se vraća s malo više pravopisnih grešaka.