kako uštedjeti vrijeme uvođenjem jedne nove navike?

Tko to ima vremena promišljati o načinima na koje se kreće kad je život tako užurban? Pa valjda bi nam cilj trebao biti obaviti sve obaveze još brže da nam ostane slobodno to malo vremena koje imamo. Ili…da ipak promislimo?

Ovaj tjedan obilježavamo 7. UN-ov globalni tjedan sigurnosti cestovnog prometa koji traje od 15. do 21. svibnja 2023. godine.

Svjetska zdravstvena organizacija nas kroz sedmo izdanje tjedna sigurnosti potiče da promislimo o načinima na koje se krećemo, da se usredotočimo na održivi prijevoz, s naglaskom na pješačenje, vožnju biciklom i korištenje javnog prijevoza uz ključni pojam #RethinkMobility.

Ali što to ustvari znači?

Ako prosječno vrijeme koje trošimo na putovanje na posao iznosi trideset minuta, na povratak s posla još trideset minuta, to je ukupno sat vremena dnevno. Ne računajući rad od kuće, jer govorimo o prosjeku, mjesečno putujemo dvadeset dana i tako deset mjeseci kroz godinu. Računica izgleda ovako:
– 30 minuta u jednom smjeru = 1 h/dan = 200 h/godišnje ili 8,33 dana/godišnje
– 45 minuta u jednom smjeru = 1,5 h/dan = 300 h/godišnje ili 12,5 dana/godišnje
– 60 minuta u jednom smjeru = 2 h/dan = 400 sati godišnje ili 16,67 dana/godišnje

Kada uzmemo u obzir da nam većini i godišnji odmor traje 7 ili 14 dana i potrudimo se da ga najbolje isplaniramo, zašto ne bismo promislili i malo isplanirali načine na koje se krećemo kad putujemo na posao jer je i to vrijeme dragocjeno, a ne možemo ga vratiti.

Uvođenje nove navike uvijek je izazovno, ali s pravilnim planiranjem i motivacijom možemo postići željene rezultate.

Evo nekoliko koraka koji nam mogu pomoći u promišljanju i uvođenju pozitivne promjene:

  1. Naći motivaciju koja će potaknuti na promjenu načina kretanja: kao npr. zdravlje, financijska ušteda, smanjenje stresa ili pozitivan doprinos okolišu.
  2. Započeti s jednim ili dva dana u tjednu koristeći novi način prijevoza npr. pješke, biciklom, javnim prijevozom ili povesti se s kolegom, a zatim postupno povećavati broj dana kako se navika usvaja. Promjena može biti dio puta ili cijelim putem do posla, isto kao i kombinacija načina prijevoza. Npr. ako se vozite tramvajem, sići jednu stanicu ranije pa pješačiti ostatak puta.
  3. Organizirati svoje vrijeme tako da se raspored može prilagoditi promjeni načina putovanja na posao.
  4. Pronaći kolegu ili prijatelja koji također želi promijeniti način putovanja na posao. Možete zajedno putovati ili podržavati jedni druge u ostvarivanju ciljeva.

Nakon određenog vremena počet ćete uočavati prednosti koje ova nova navika donosi, i to poboljšanje zdravlja, manja stresa u prometu i uštedu novca. S druge strane vremenska prognoza, obiteljske obaveze i općenito život mogu se ispriječiti na putu prema ovoj promjeni, zato je najvažnije početi polako.

Dan po dan, pa sunčan dan, razgovor s prijateljem i možda je zbilja pravo vrijeme za „RethinkMobility.

Glavni kotačić ove prometne priče je Lana Račić, kreativka i inicijatorica projekta Prometnjak, s misijom podizanja svijesti o važnosti prometnog obrazovanja djece od najranije dobi. Majka šestogodišnje djevojčice koja želi promijeniti svijet, a ona joj svojim primjerom želi pokazati da je sve moguće.