sve više mama razmišlja o poduzetništvu! evo što biste trebale znati

Puno je razloga zbog kojih se sve više žena odlučuje na poduzetništvo –no je li samo želja dovoljna za postati uspješnom poduzetnicom?

Okružene smo ženama čija su djeca bila inspiracija za fantastične ideje, proizvode i usluge, ženama koje danas uspješno (ali ne i lako) balansiraju između majčinstva i poduzetništva… Prije sedam smo godina naš hobby iz sličnih razloga pretvorile u posao. Je li bilo lako? Nije. I još uvijek ima izazova. Poduzetništvo ima puno prednosti, ali i nedostataka o kojima se baš toliko i ne priča. Nije samo dovoljno vjerovati u svoje snove, potrebno je puno znanja, volje, i truda da se ti snovi i ostvare. Nije dovoljna samo originalna ideja, potrebno je znati predstaviti i prodati tu ideju svijetu.
Evo nekoliko savjeta iz našeg iskustva koje biste trebale znati prije nego što krenete u poduzetništvo:

  1. Poslovna ideja: Razmislite o svojoj poslovnoj ideji, što će biti proizvod ili usluga koju nudite, kako se ističete na tržištu i kako će vaša ideja riješiti potrebe ciljane publike. Kada smo pokretale portal znale smo da želimo pisati o temama o kojima se još uvijek nedovoljno pričalo u ostalim medijima te pružiti ženama zajednicu u kojoj se osjećaju da nisu same.
  2. Tržište i ciljana publika: Istražite svoje tržište, konkurenciju i ciljanu publiku. Razumijevanje potreba i preferencija budućih kupaca ključno je za uspjeh. Konkurencije će uvijek biti, razmislite o tome što to točno vaš proizvod ili uslugu izdvaja od sličnih?
  3. Poslovni plan: Izradite detaljan poslovni plan koji uključuje ciljeve, strategije, financijske projekcije i marketinški plan. Ovo će vam pomoći da bolje razumijete kako će vaša tvrtka rasti i razvijati se. Preporuka – nemojte to same! Danas ima puno agencija koje vam mogu pomoći prilikom pisanja poslovnog plana i traženja poticaja za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. (evo jedan koristan link: Blogovaona – Konigo)
  4. Financije: Procijenite koliko će vam financijskih sredstava biti potrebno za pokretanje posla i održavanje istoga tijekom prvih nekoliko mjeseci ili godina. Razmislite o izvorima financiranja i budžetiranju.
  5. Zakonodavstvo i regulativa: Upoznajte se sa zakonima i regulativama koji se odnose na vašu industriju i područje poslovanja. Registrirajte svoje poduzeće i ispunite sve potrebne formalnosti. Plavi Ured je odličan start za ovakve informacije. Razmišljate li o paušalnom obrtu dobro će vam doći ovaj članak.
  6. Vještine i obrazovanje: Ako vam nedostaju određene vještine ili znanja, razmotrite mogućnost dodatnog obrazovanja ili usavršavanja. Također, razmislite o mentorstvu ili konzultacijama s iskusnim poduzetnicima. (BYOB Facebook grupa za poduzetnice po tom je pitanju zaista riznica znanja)
  7. Mreža i podrška: Razvijajte svoju mrežu kontakata u poslovnom svijetu. Povezivanje s drugim poduzetnicima (putem LinkedIn-a, konferencija, networkinga ili grupa za poduzetnice) i traženje podrške od obitelji i prijatelja može biti korisno.
  8. Vlastita očekivanja: Postavite realna očekivanja i budite spremne na izazove i neuspjehe koji mogu doći s poduzetništvom.
  9. Balansiranje života i posla: Razmislite o tome kako ćete uskladiti poslovne obveze s obiteljskim i privatnim životom. Jedno od uvjerenja svih majki koje žele ući u poduzetništvo je da će imati više vremena za djecu i obitelj. Iskreno, to često, a osobito na početku, nije tako. Pripremite se na rad u kasnim noćnim satima. Također, rad od doma s djecom je zaista izazovan. Organizirajte čuvanje djece kako biste se mogli potpuno fokusirati na rad.
  10. Osigurajte si prostor za rad. To može biti bilo koji coworking space ili neki kutak u vlastitom domu. Uredite ga po svom guštu i opremite s proizvodima koji vas podržavaju u vašem radu. Osim funkcionalnog, nama je (kao i svakoj ženi) važan i onaj estetski dio pa smo posebnu pažnju posvetili odabiru tehnologije. Kad je radni prostor u pitanju naginjemo minimalizmu kako nam ostale stvari ne bi odvlačile fokus sa onoga što nam je bitno, a pošto je i odraz našeg brenda – u njemu prevladavaju roze nijanse.

Oduševljavaju nas brendovi koji posebnu pažnju posvećuju ženama, jedan od njih je i Logitech koji je nedavno na tržište izbacio Pebble 2 Combo, i , čiji je dizajn prilagođen ženama. Modernog, minimalističkog i funkcionalnog dizajna, dolaze u tri boje (roza, bijela i antracit siva) te su napravljeni od reciklirane plastike. Mi smo poduzetnice koje često svoj ured i svoju opremu nose sa sobom, prilikom rada bitna nam je fleksibilnost, a činjenica da su tipkovnica i miš wireless, izrazito lagani i kompaktni znači da ih bez problema možemo ubaciti u torbu za laptop.

Od ostalih značajki koje su nas oduševile tu je i na aplikacije kao što su Spotify i Whats App ili na bilo koju drugu omiljenu aplikaciju te povezivanje na čak 3 uređaja i lakoća s kojom se možete prebaciti s jednog na drugi. Ovo je od izrazite važnosti za sve nas koje multitaskamo u online svijetu.

Pebble 2 Combo, i , za sve poduzetnice koje moraju multitaskati

Ako planirate ili već držite online webinare ili edukacije, imate česte Zoom callove ili kao mi snimate podcast s gostima na daljinu (a želite osim, audia i onaj vizualni dio – Riverside.fm online i video podcast studio je odličan za to!) važno je da uložite i u dobru kameru. Kod oduševio nas je odličan omjer cijene i kvalitete i veselimo se što ćete napokon neke od naših podcast epizoda moći ne samo slušati, nego i gledati. Ova ima ugrađen mikrofon, dok RightLight opcija povećava svjetlinu i do 50% smanjuje sjene u usporedbi s Logitech web kamerama prethodne generacije. Vizualne postavke lako se podešavaju putem Logi Options+ aplikacije. Kao prethodno spomenute tipkovnica i miš, i web kamera dolazi u tri boje – antracit sivoj, rozoj i bijeloj.

Ako ste u procesu nabavke opreme za svoje poslovanje svakako razmislite da uvrstite ove Logitech proizvode u svoju opremu.

ODGOVARAMO NA NEKA OD VAŠIH PITANJA:

Kako pobijediti strah od neuspjeha?

Kad krećemo u poduzetništvo moramo biti svjesne toga da su prepreke, izazovi pa i poneki neuspjeh neizostavan dio putovanja. Oboružajte se prije svega znanjem i informacijama, te izradite dobar poslovni plan, razmislite o svim potencijalnim poteškoćama na koje možete naići (uvijek je dobro imati i plan B). U poduzetništvo se ne ulazi preko noći, ipak nemojte da vam strah bude prepreka u ostvarivanju snova. U krajnjem slučaju i da ne uspijete – barem ste probali. Strah od neuspjeha je nešto što se prenosi i transgeneracijski, naši roditelji smatrali su da je uspjeh siguran posao, pa čak i ako si nesretan i ne ispunjava te, moraš biti sretan što ga imaš. Sasvim je ok dati otkaz, potražiti drugi posao ili krenuti u poduzetništvo. Neuspjeh nije sramota.

Kako krenuti kad jedino što znaš je da više ne želiš raditi posao koji radiš?

Je li to dovoljan razlog za krenuti u poduzetništvo? Jesi li razmislila o tome da promijeniš posao, upišeš neku novu edukaciju koja će ti možda otvoriti druga vrata? Poduzetništvo nije za sve. I činjenica je da mnogi ne uspiju. Ne može se svaki hobi pretvoriti u posao. Imaš li neki poseban talent ili znanje koje bi moglo biti korisno drugima? Postoji li nešto što za početak možeš raditi u slobodno vrijeme, nešto što te ispunjava?

Je li dobar trenutak za poduzetništvo ako uskoro planiram drugo dijete?

Ako osjećaš da je sad trenutak, zašto ne? Mi smo majke koje su svoj posao pokrenule s bebama od doma, jedna je u međuvremenu, kad se posao zahuktao, rodila drugo dijete. Nije prestala raditi. Dala si je vremena za oporavak, okružila se podrškom bližnjih i nastavila dalje. Također, naš posao nam je bio ispušni ventil, nešto gdje smo se opet osjećale svoje, a ne samo mame. Sad će zvučati kao klišej, ali u tom slučaju je zaista bitna organizacija i podrška. Sretno!

Hoću nešto svoje otvoriti, ali nemam ideje što, a ujedno da bude minimalan ulog u to i dobro zaraditi?

Da je to tako jednostavno – svi bi bili uspješni poduzetnici. Poduzetništvo je neprestano ulaganje, ako želiš rast.

Želim znati sve o paušalnom obrtu.

Kao što smo već napisale najbolje bi bilo obratiti se Plavom Uredu za sve informacije.

Uz stalni posao, pravno gledajući, možemo li imati nešto u svojem vlasništvu?

Znamo puno žena koje uz svoj stalan posao imaju paušalni obrt. Za ostale oblike poslovanja i ovakve vrste informacija najbolje je raspitati se u Plavom Uredu.

Cjenik usluge reklamiranja? Ovisi li o broju pratitelja i dosegu? Koje bi se usluge mogle naplatiti?

Ako misliš na portal, posjećenost i prosječan broj pregleda je stavka koju svi zahtijevaju. Tako da cjenik ovisi i o tome. Cjenik ovisi i o onome što je uključeno u jednu kampanju. Portali zarađuju od bannera, sponzoriranih članaka, native članaka… Mi za razliku od većine portala imamo i druge kanale za oglašavanje, osim toga bavimo se i video produkcijom, organiziranjem evenata i osmišljavanjem kampanja. Ovisi u kojem smjeru kreneš i čime se želiš baviti.

Isplati li se uložiti u skupu opremu?

Rekle bismo da se isplati uložiti u kvalitetnu opremu. Ovisi kojim se poslom baviš i koliko tu opremu upotrebljavaš. Mi ne možemo bez laptopa, dobrog mobitela, fotoaparata, dobre web kamere i podcast opreme. Na prvom nam je mjestu da Klijentima i čitateljicama pružimo kvalitetan sadržaj. Nekako gledamo da nam je omjer cijene i kvalitete odličan i istražujemo puno prije kupnje opreme. Također, dobre fotke su u svakom biznisu must have, osobito ako imate proizvodni biznis.

Logitech Pebble 2 Combo, i , dolazi u tri boje

Sadržaj sponzorira Logitech