8 korisnih savjeta za čišćenje nosića kod beba i male djece

Čišćenje nosića kod beba i male djece – 8 korisnih savjeta.

Infekcije dišnog sustava su najčešći razlog posjete djece predškolske dobi kod pedijatra. Boravkom djeteta u kolektivu, u zatvorenim prostorijama, kod loših higijenskih navika šanse da se dijete zarazi su puno veće. Iznimno su važni preventivni postupci kao što su izbjegavanje pregrijanog i suhog zraka, redovito provjetravanje, boravak na svježem zraku, ispravna prehrana, tjelesne aktivnosti, osobna i prostorna higijena i slično.

Higijenske navike važan su čimbenik u nastajanju infektivnih bolesti.

Najčešći i prvi simptom kod djece obično je zaštopan nos te je jako važno odmah na početku reagirati.

U slučaju začepljenja nosa zbog otekline sluznice smanjuje se prohodnost i povećava gustoća sluzi. Zbog posljedičnog disanja na usta slabi normalna zaštitna funkcija nosa i remeti se ventilacija sinusa, što pogoduje razvoju infekcije i širenju u sinuse, uši i donje dišne putove.

Redovito čistite nos djeteta, posebice ako primijetite da je začepljen ili ima prekomjerno nakupljenu sluz. To može pomoći u sprečavanju komplikacija kao što su infekcije. Prilikom čišćenja nosa, uvijek budite nježni i pažljivi prema djetetu kako biste izbjegli nelagodu ili ozljede.

Evo nekoliko savjeta:

1.UPOTREBA FIZIOLOŠKE OTOPINE

Za čišćenje nosa kod dojenčadi i male djece, koristite fiziološku otopinu kako biste omekšali sluz i olakšali izbacivanje. Fiziološka otopina je ph neutralna tekućina. Još se naziva i izotonična otopina. Klasična fiziološka otopina sadrži 0,9% natrijevog klorida (soli) te je time slična koncentraciji soli u krvi i suzama. Može se koristiti od prvih dana djetetovog života.

2. HIPERTONIČNE OTOPINE ILI SPREJEVI

Najčešće su 2,3 % NaCl, bogati blagotvornim morskim sastojcima (mineralnim solima i elementima u tragovima). Ublažavaju začepljenost nosa (nazalnu kongestiju) putem prirodnog mehanizma osmoze.

3. UPOTREBA ASPIRATORA ZA NOS

Koristite aspiratore za nos kako biste nježno izvukli sluz iz nosa djeteta. Prije aspiriranja navlažite nosnu šupljinu sa fiziološkom otopinom kako si sekret lakše i jednostavnije izvukao. Pazite da ne budete pregrubi i da ne idete duboko kako ne biste oštetili nosnu sluznicu. Redovito čistite aspirator za nos kako biste spriječili nakupljanje bakterija.

4. NOSNI TUŠ

Nosni tuš se može koristiti sa fiziološkom otopinom i tretman obično traje samo tridesetak sekundi. Nije namijenjen djeci mlađoj od 4 godine (koja ne znaju ispuhati nos).

5. TOPLA KUPKA ILI TUŠ

Ponekad će topla kupka ili tuš pomoći omekšati sluz i olakšati disanje djeteta.

6. VLAŽENJE ZRAKA

Osigurajte da je zrak u djetetovoj spavaćoj sobi vlažan, posebno tijekom zimskih mjeseci. Upotreba ovlaživača zraka može pomoći da zrak ne bude presuh, što olakšava disanje.

7. KRETANJE

Kretanjem se ubrzava disanje, strujanje zraka postaje višestruko brže, a time i čišćenje dišnih putova. Umjerena aktivnost potiče imunološki sustav.

8. NE KORISTITE PAMUČNE ŠTAPIĆE

Izbjegavajte upotrebu pamučnih štapića za čišćenje unutrašnjosti nosa djeteta, jer ih možete gurnuti pre duboko i uzrokovati ozljedu.

Zapamtite da je svako dijete različito, pa je važno prilagoditi metode čišćenja nosa njihovim potrebama i uzrastu. Ako primijetite da dijete ima povišenu temperaturu ili druge simptome infekcije, konzultirajte se s pedijatrom.

Autorica: Danijela Rašić Markota, dr. med., specijalistica fizikalne medicine  @mama_fizijatrica

Ovaj tekst objavljen je originalno u prošlogodišnjem broju Supermame Magazina. Supermame Magazin besplatan je za sve koji se prijave na naš newsletter NA OVOM LINKU, a dolazi ti u inbox jednom mjesečno! Sljedeći broj izlazi u veljači.