život s hashimotom i hipotireozom – od prvih simptoma do liječenja

S 19 godina dijagnosticirani su mi Hashimoto i hipotireoza – ovo je moja priča.

Žensko zdravlje, ključno je za cjelokupnu dobrobit i kvalitetu života nas samih, ali i čitave naše obitelji. Iako ne volim to naglašavati, činjenica je da je, usudila bih se reći, ključni nositelj svega – majka, ali ta majka nekako uvijek padne na zadnje mjesto. A o nama i našem zdravlju ovisi dobrobit cijele obitelji. Važnost sistematskog pregleda ističemo oduvijek i nastavit ćemo, jer čim je zatišje, opet se uljuljuškamo u žrvanj života i brige oko svega, osim oko nas.

Vjerujem kako je ipak općeprihvaćeno da pratimo redovno svoje intimno zdravlje i pritom naglasak stavljam na ginekološke preglede i preglede dojki. Međutim, tu je još jedan pregled, jedne tihe i nježne, a izrazito važne žlijezde, leptirastog oblika – štitnjače. Promjene u radu štitnjače mogu imati značajan utjecaj na različite aspekte ženskog zdravlja, uključujući menstrualne cikluse, plodnost, trudnoću i menopauzu.

prvi simptomi

E sad, kako je moja priča sa štitnjačom krenula? Vrlo rano, s mojih nepunih 19 godina, primijetila sam kako sam konstantno umorna. Pripisivala sam to mojoj ljubavi za spavanjem, međutim kako je moj umor prelazio sve razine normale, počela sam sumnjati u to da nešto ipak nije kako treba. Osim umora, teško sam se koncentrirala, ali sam i za to pronašla opravdanje – ipak literatura za ispite na pravnom fakultetu mogu izazvati teško koncentriranje i umor, međutim ne u ovim razmjerima. Jedan dan sam primijetila kako mi je i vrat nešto izbočeniji, odnosno da se nazire štitnjača. Kako imam kod kuće liječnicu, ona je prva primijetila promjenu. I tada sam otišla prvi put vaditi hormone štitnjače, ft3, ft4 i TSH i nalazi su rekli – odmah kod endokrinologa. Završila sam s hormonalnom terapijom Euthyroxa i dijagnozom Hashimota i hipotireoze.

za liječenje je važna disciplina

Hipotireoza je stanje u kojem štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona, što najčešće rezultira simptomima umora, debljanja, depresije i problema s koncentracijom. A na žalost, sve simptome, uključujući i depresiju koja se s godinama pojačala uz životne okolnosti, imala sam i ja. Život s hipotireozom i Hashimotom izgleda ovako – redovni pregledi, redovno vađenje hormona, redovna hormonalna terapija koja se pije svaki dan na tašte i tako cijeli život. Ono što sama znam napraviti je tableta uz kavu ili šalicu mlijeka, što naravno nije dobro, te kalcij uništava hormone koje konzumiram i to se svede na to da terapiju nisam niti popila. A ono što je kod štitnjače važno je – dosljednost u prehrani i hormonalnoj terapiji i redovni pregledi. Dakle, disciplina. Pri planiranju trudnoće sam bila izrazito oprezna jer ova dijagnoza je nešto riskantnija za trudnoću, naspram hipertireoze, ali ako slušate svojeg endokrinologa i ginekologa, sve može proći sasvim u redu, kao što je i kod mene. Dvije uspješne trudnoće i danas dva zdrava i vesela dječaka.

Danas, uz redovnu terapiju, vitamin D, redovno vježbanje i raznoliku prehranu, držim i svoju štitnjaču pod kontrolom.

Suprotno hipotireozi, postoji i hipertireoza, stanje u kojem štitnjača proizvodi previše hormona, a to pak može uzrokovati simptome kao što su nervoza, gubitak težine i ubrzani rad srca. Dakle, ipak moje stanje nervoze nisam mogla pripisivati štitnjači, već naravi.

važnost redovne kontrole

Ono što svakako želim naglasiti je kako je važno redovito pratiti zdravlje štitnjače putem pregleda i laboratorijskih testova, osobito ako imate simptome koji upućuju na poremećaj štitnjače ili ako postoji obiteljska povijest bolesti štitnjače. Osim toga, žene trebaju voditi brigu o općem zdravlju kako bi podržale rad štitnjače. To uključuje redovito vježbanje, uravnoteženu prehranu bogatu hranjivim tvarima poput joda, selenija i vitamina D, kao i smanjenje rizika od stresa i autoimunih bolesti.

A kada smo kod redovnog praćenja zdravlja štitnjače, nedavno sam bila na otvorenju i nove poliklinike MY MED, privatne zdravstvene ustanove specijalizirane za internu medicinu, estetiku, dermatologiju i kozmetologiju, te upoznala Ivonu Medić Horvat, vlasnicu poliklinike.

U MY MED poliklinici poseban naglasak stavljen je upravo na dijagnostiku i liječenje debljine, šećerne bolesti, bolesti štitnjače i ostalih endokrinoloških i kardio metaboličkih poremećaja.

A složile bismo se sve da nam je to danas jedan od ozbiljnijih problema koji na sebe veže i sve ostale zdravstvene tegobe. U poliklinici MY MED možete obaviti brojne specijalističke i dijagnostičke pregledi (sistematske preglede, ultrazvučne preglede, dermatologiju, endokrinologiju s dijabetologijom, kardiologiju, nutricionizam, radiologiju) te razne laboratorijske pretrage.

Složit ćemo se kako nam je svima prioritet kompetentnost liječnika, na što se u poliklinici istaknulo kao faktor od iznimne važnosti, stoga možemo reći kako su se okružili pomno biranim liječničkim timom i medicinskim osobljem koji svojim iznimnim znanjem i iskustvom svojim pacijentima omogućuju vrlo ugodno iskustvo obavljanja pregleda uz maksimalno povjerenje i ranu dijagnostiku.

Cjelovitu zdravstvenu uslugu iz područja dijabetologije i endokrinologije u poliklinici MY MED provodi dr. med. specijalist endokrinologije i dijabetologije, Kristina Blaslov koja je ujedno i aktivni član brojnih inozemnih i domaćih stručnih društava. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Specijalističko usavršavanje iz područja dijabetologije i endokrinologije započela je na Sveučilišnoj klinici Vuk Vrhovac, KB Merkur, a postom nastavila i završila u KBC Sestre milosrdnice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli MY MED POLIKLINIKA (@poliklinika_mymed)

Poliklinika MY MED opremljena je najsuvremenijim uređajima te ide u korak s najnovijim tretmanima u svijetu, pa je tako pacijentima između ostalog, iz grane estetike i kozmetologije, na raspolaganju i IV terapija, PRP, skin pen, bodyshock i mnogi drugi popularni tretmani.

U poliklinici estetske zahvate izvodi Patrik Vidović, dr. med., specijalizant plastične rekonstrukcijske posebno poznat po svojim nekirurškim metodama pomlađivanja lica.

Odjel kozmetologije vodi vrsna kozmetologinja Iva Nenadić s dugogodišnjim iskustvom u njezi kože lica i tijela.

Krajnji cilj My Med poliklinike je potaknuti mlade i žene da brinu o svom zdravlju, te da redovito obavljaju sistematske i specijalističke preglede kako bi se bolesti, koje su u današnje vrijeme sve raširenije i kod mlađe populacije, pravodobno i adekvatno liječile.

burnout i/ili problemi sa štitnjačom? evo što smo saznale o bolesti od koje pati skoro svaka peta žena – SUPERMAME