kako se pripremiti za blizance?

Kako se pripremiti za dolazak blizanaca?

Za početak bih voljela podijeliti s vama priču o tome kako smo postali velika obitelj s troje dječice. Vid je beba rođena iz teškog poroda, zahtjevno dojenče i, shodno tome, energičan toddler, a mi živimo sami u gradu bez pomoći baka pa smo tako odlučili kako ne želimo imati više djece. Kao i sve u životu, mi smo planirali jedno, a dogodilo se drugo – ostala sam trudna i moram priznati kako to nisam željela te sam to razdoblje od dva tjedna provela plačući, razbijajući glavu kako ću preživjeti porod, tko će nam pomagati i hrpu drugih pitanja pa sam i u jednom trenu pomislila da ako već moram biti trudna, neka nosim blizance. Potajno sam i s Vidom očekivala da mi liječnik pri ultrazvuku pokaže dva srca. Došao je i taj ginekološki pregled u drugoj trudnoći i sasvim neočekivano, moj ginekolog izgovorio je rečenicu koju nikad neću zaboraviti: “To je trudnoća, ali blizanačka.” i onda se moja tuga pretvorila u neopisivu sreću jer sam to uistinu htjela. Slijedi jedan hormonalni rollerocoaster, hrpa liječničkih pregleda, Vidove “terrible two” i onda su nam za početak godine došle naše sestrice, najbolji i najljepši poklon za moj trideseti rođendan.

Uvela sam vas u situaciju s kojom smo počeli 2023. godinu, a ono što slijedi rezultat je mog prijašnjeg iskustva s Vidom kao bebom, istraživanja, metoda isprobavanja kako se organizirati i tako olakšati svakodnevicu s troje male djece.

Kako se pripremiti na dolazak blizanaca

1. Kolica – osnovna i najvažnija oprema za sve bebe pa tako i za blizance. Na našem tržištu može se pronaći osam modela, no moram izdvojiti “Boogaboo donkey twin” kao daleko najmobilnija, ali i najskuplja. Kolica koja mi koristimo su Baby Monsters Easy twin 3S, najuža blizanačka kolica koja prolaze kroz sva vrata, prolaze, blagajne i omogućuju ulazak i izlazak u javnom prijevozu, stanu čak i u najmanji lift te u gepek Fiata 500 (ako se spuste zadnja sjedala). Naš je stariji model te ima reverzibilne kroviće, veliku košaru u koju stane poprilična količina stvari, zaklapaju se jednostavno, a teže oko jedanaest kilograma. Kolica su prvobitno koristila dvojica dječaka, a ja sam ih kupila preko Facebook grupe “burza blizanačke opreme” koju preporučujem i za prodaju, ali i za kupnju korištene opreme i odjeće za naše blizance. Moram primijetiti da naša kolica ne štedim, vožena su na svim terenima, od centra grada s tramvajskim šinama do parkova sa sitnim kamenjem, od prvog mokrog snijega do blata i trave na selu i sve su testove prošla s ocjenom 5! Priznajem da mi je drago što sam kupila rabljena kolica jer ih ne pazim u tolikoj mjeri koliko bih čuvala nova, koliko bih se živcirala kad bih primijetila ogrebotinu i sl. Zaista volim naša kolica, blizankama su udobna, zimi topla uz originalne vreće, ljeti prozračna, izuzetno snažna, ali i sigurna.

2. Pelene – bazična higijenska potrepština svake bebe, a kod blizanaca govorimo o velikoj potrošnji. U novorođenačkim danima, mi smo trošili oko trideset komada tijekom 24 sata. Naravno da se, kako bebe rastu, smanjuje taj broj, ali želim reći da je dugoročno isplativije potražiti jeftinije pelene. Srećom što osim onih najpoznatijih gotovo svaki trgovački lanac ima svoju robnu marku te se mogu pronaći pelene koje su omjerom cijene i kvalitete vrlo dobre. Kada govorimo o pelenama, usko povezane su i vlažne maramice čija je potrošnja još i veća kad imaš dvije bebe, a kako bih doskočila tome, sama sam izradila blazinice za njegu koje su pristupačnije, ekonomičnije, ali i održivije od vlažnih maramica. Iste sam izradila od malenih frotirastih ručnika, na način da sam ih izrezala na četvrtine i porubila ih. Perem ih, kao i dječju odjeću i sušim u sušilici.

3. Nosiljka za blizance – kupnja i korištenje uvelike ovise o osobnim navikama i dinamici obitelji te o samom mjestu stanovanja. Važno je i napomenuti kako istovremeno nošenje blizanaca u ovakvoj nosiljci može biti upitno zbog tonusa mišića beba koje se nerijetko rađaju prije termina i stoga mogu imati napetije ili slabije napete mišiće (hipertonus i/ili hipotonus). Pedijatar i fizijatar bit će uključeni u praćenje vaših blizanaca pa im svakako spomenite želje i mogućnosti nošenja u oblikovanoj nosiljci. Nama je nosiljka koristila u slučajevima kad sam bila sama doma, a morala sam izaći van (živimo na trećem katu u zgradi bez lifta) u ljekarnu, spustiti ih u auto i sl. Sami slingovi ograničeni su na 12 kilograma svaki zasebno pa će se blizanke nositi još jedan kratak period s obzirom na to da trenutno imaju desetak kilograma. Ono što moram naglasiti je da je nosiljka tehnički zahtjevnija za namještanje, ako nemate još jednu osobu za pomoć te ako nemate prijašnjeg iskustva nošenja beba. Jedna od mogućnosti koja postoji je i pojedinačno nošenje beba, odnosno da svaki od roditelja nosi jednog blizanca/blizanku. Na taj način moja prijateljica i njezin suprug nose svoje dječake. Stoga je moje mišljenje da je bolje investirati u obične, pojedinačne oblikovane nosiljke za jednu bebu za lakše i brže namještanje, a tako i sigurno i sretno nošenje. U konačnici iste će se lakše i prodati nakon što ih djeca prerastu.

4. Odjeća – generalno govoreći, često blizance vidimo obučene u istu odjeću, posebice ako su jednojajčani. Ja svoje blizanke isto volim oblačiti u iste uzorke, ali različite boje ili tonove, a onda kad se jedna zaprlja ili smoči onda se cijela kombinacija mijenja i gubi se smisao identičnog odijevanja. Šalu na stranu, najvažnije je da su bebe u čistoj odjeći napravljenoj od prirodnih materijala. Svaki roditelji koji ima energično i aktivno dojenče ili toddlera zna kako može biti teško presvući ga. A kada je takvih dvoje onda se treba misliti na svaku sitnicu. Tako su nama zaista puno olakšale presvlačenje pidžame s patentnim zatvaračem te iako nisu toliko dostupne i cijena im je malo viša, od onih s gumbima, nismo imali toliko borbi s našim malenim hrvačicama. U olakšavanju rutine presvlačenja, stvar koja isto ubrzava cijeli postupak, jesu i bodiji bez gumba na ramenima, odnosno oni koji su na spojevima prošireni te se ne kopčaju. Znam da postoje ljudi koji ne primaju odjeću od prijatelja ili rodbine čija su djeca tu isto odjeću prerasla, ali je u slučaju blizanaca praktično i održivije naposljetku.

5. Autosjedalice – vjerujem da za svakog od nas promet, odnosno vožnja automobilom predstavlja određeni izazov. Čekanje u koloni s dvije vrišteće bebe nemjerljivo je najgori stres kojeg sam iskusila u svojoj vozačkoj karijeri. Kako se moj prvi dječak nije volio voziti u autu dok je bio beba, očekivala sam isto i od blizanki no ipak su me iznenadile pa mi vožnja ne pada teško. Prvenstveno zato što im pazim na budne prozore te da mi nahranjene i presvučene ulaze u autosjedalice, iako se dogodilo nekoliko puta da sam na autocesti morala stati kako bih provjerila što se događa i umirila ih. Ne moram ni naglašavati kako smo do krajnjeg odredišta plakale sve tri, a ono što me ipak smirivalo jesu malena konveksna ogledalca za nadzor djeteta koja se isto tako mogu pronaći rabljena pa se ne plaća puna cijena u trgovini. Po pitanju autosjedalica, vjerujem da nije potrebno naglašavati kako je uz dob, težinu i visinu djeteta potrebno paziti na pravilno fiksiranje autosjedalice na samo sjedalo automobila. Još je jedna malena, ali značajna stvar koja meni stvara dodatan osjećaj opuštenosti i mirnoće dok vozim svoje troje djece je magnetna naljepnica s natpisom “djeca u autu” – domaćeg brenda Cedulja, odnosno dvije takve na bočnim stranama, nikakvi ju vremenski uvjeti ne mogu skinuti, samo ju maknem prilikom pranja. Na taj način sam sigurna da i drugi sudionici u prometu vide da nisam sama u autu te da moj određeni stil vožnje možda mogu time opravdati. Moje oduševljenje tim proizvodom je toliko da vam poklanjam 10 % popusta na personaliziranu magnetnu naljepnicu, ako u obrascu za narudžbu na stranici www.cedulja.hr uz ime djeteta upišete i “Vuna i drvo”. Naljepnica djeluje kao magnet te ju možete pozicionirati na bilo koji dio vašeg automobila, a daleko je najuočljiviji zadnji kraj auta – prtljažnik.

Za svoje blizance pripremit ćete i kolica i autosjedalice, pripremit ćete odjeću i pelene, no ne možete se pripremiti na dvostruku dozu veselja i ljubavi, na duplu dozu smijeha, ali i plača, na dva mekana, mirisna bića kojima ćete baš vi biti cijeli svijet. Teško je, možda i malo zastrašujuće no prođu i takvi trenuci i na kraju sve dobije smisao, a vi titulu – mama i tata blizanaca!

Fotografije: iStock, privatna arhiva

priprema za carski rez i što bih voljela da sam znala prije – SUPERMAME

BARBARA Dotepenka u Zagrebu, majka troje djece, medicinska sestra koja je po završenom studiju zapostavila pisanje, ali mu se sad vraća s malo više pravopisnih grešaka. Zaljubljenik u glazbu i prirodu, diy kreativac.