Kako mi planiranje obroka olakšava život: tjedna avantura planiranja obroka i recept
U današnje vrijeme, kada su dani ispunjeni obvezama od jutra do mraka, pronalazak vremena za pripremu ukusnih obroka za obitelj može se činiti kao prava avantura.
U ovom članku, želim s tobom podijeliti kako mi tjedno planiranje obroka olakšava kuhanje, štedi vrijeme i osigurava da moja obitelj uživa u raznolikim obrocima.
Kako organiziram kuhanje kroz tjedan?
Planiranje obroka je više od pisanja koje ćemo recepte i namirnice koristiti – a posebno za roditelje. U obzir treba uzeti sve aktivnosti koje nam dolaze kroz tjedan, od naših poslovnih i osobnih do dječjih. Kroz vrijeme sam naučila što odgovara mojoj obitelji i bilo je tu puno pokušaja i pogrešaka, da se ne lažemo…
Sada već imam sistem koji radi za mene čak i kad se meni ne da – npr. određena jela se uvijek jedu 2 dana, ulovimo poneki vikend ručak kod baka (shoutout najboljim bakama!), uvijek imam nekoliko jela u zamrzivaču za one dane kad ne stignemo ni sjesti (a kamoli jesti), a plan mi služi kao okvir unutar kojeg mogu kombinirati.
Zapišem jela koja mi odgovaraju za nadolazeći tjedan i ne određujem dane kad će se koje jelo jesti – to volim ostaviti za svaki dan, pogledam što mogu skuhati (jer sam već nabavila namirnice za ta jela u planu) i onda vidim što stignem skuhati taj dan ili što nam se jede. Ovakav način možda neće odgovarati tvojoj obitelji i zato je bitno da nađeš ono što hoće – a uvijek se možeš inspirirati na mojem Instagram-u ili web stranici.
Tako sam za nadolazeći tjedan osmislila sljedeće obroke:
A ovdje možeš pronaći recept za jedno od tih jela:
Kvinoja i piletina s povrćem
Sastojci:
3 žlice ulja/masti
2 luka
Jedan svežanj mladog luka (5 komada)
2 mrkve
2 manje tikvice
100 grama cherry rajčica
1 šalica kvinoje
2 šalice vode/temeljca (ja sam stavila pola-pola, a ti prilagodi sebi, bitan je omjer kvinoje i vode)
500 grama pilećih prsa
Sol, papar, češnjak u prahu, vegeta
Priprema:
Na ulju popržimo piletinu narezanu na kockice (možeš ju pripremiti unaprijed i marinirati preko noći – ako ne stigneš, samo ubaci začine prije pečenja). Kad je dobila zlatnu boju, izvadimo je iz tave i ubacujemo nasjeckani luk i mrkvu. Kad se to malo popržilo (nekoliko minuta), dodajemo tikvicu i cherry rajčice nekoliko minuta.
Nakon toga stavljamo kvinoju i zalijevamo ju vodom/temeljcem. Nakon 5 minuta meso vraćamo natrag i kuhamo na laganoj vatri još desetak minuta. I to je to – jedan lonac i brzo jelo, ima li bolje?
Dodatne napomene:
3 dana može izdržati u hladnjaku, samo se drži pravilnog spremanja u hladnjak – čim prije ohladi jelo i odvoji odmah dio koji planiraš upotrijebiti drugi dan. Na taj način osiguravaš da se jelo ne pokvari.
Namirnice poput luka i mrkve (koje koristim često) obično nasjeckam preko vikenda i spremim u hladnjak tako da su mi spremne za par dana. Isto tako, uvijek držim i smrznuto povrće u škrinji za svaki slučaj i brzinski obogatim jelo – u ovom receptu možeš kombinirati koje god povrće želiš ili imaš.
Ako ne želiš koristiti kvinoju, uvijek ju možeš zamijeniti rižom ili skuhati tjesteninu.
Isto vrijedi i za meso: slobodno koristi puretinu, svinjetinu, junetinu… ili neki plant-based protein poput slanutka ili tofu-a.
P.S. na mojem profilu možeš pogledati kako ja spremam temeljac koji možeš zamrznuti i imati pri ruci – ovdje je video!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Dobar tek!
Foto: unsplash (naslovna); Marija Kos privatna arhiva