prijedlog za brzi ručak: tikvice s mljevenim mesom

Vikend je pred nama i to mi je najbolje vrijeme za planiranje obroka. Uzmem si vremena za napraviti popis jela, a nakon toga i popis namirnica koje mi trebaju iz dućana. Uvijek prvo provjerim koje namirnice imam doma kako bi smanjila nepotrebno kupovanje i potencijalno bacanje hrane.

Na mojem Instagram profilu i Web stranici možeš pronaći ideje i inspiraciju za svoje obroke, a mi danas idemo na novi tjedni plan:

Tikvice s mljevenim mesom

Ovaj recept je idealan za ljetne dane, a dobro nam dođe i sada kad dozivamo ljeto da nam dođe čim prije 😉.

SASTOJCI:

4-5 srednje velikih tikvica
nekoliko žlica ulja
3 luka
3 mrkve
500 grama mljevenog mesa
1 konzerva pelata/sjeckanih rajčica
voda
200 grama naribanog sira

Začini: sol, papar, lovorov list, češnjak u prahu, peršin

PRIPREMA:

Na ulju popržimo luk i mrkvu. Tikvicama uklonimo sredinu koju nasjeckamo i stavimo da se prodinsta sa lukom i mrkvom. Tikvice lagano posolimo i ostavimo sa strane dok se umak ne skuha.

Dodamo mljeveno meso i miješamo dok se ne ispeče i dobije boju. Dodajemo konzervu pelata, ubacujemo lovorov list uz ostale začine, po potrebi dolijemo malo vode i ostavimo na laganoj vatri 15-20 minuta.

Tikvice punimo umakom koji smo skuhali.

Kad smo stavili mesni umak, posipamo ih sirom i stavljamo u pećnicu na 200 stupnjeva, otprilike 30 minuta (pošto je umak već kuhan, samo prati kad se zapekao sir i tikvica omekšala).

Dio je odmah išao u posebnu posudu za gablec.

I to je to, uživaj u ovom jednostavnom i ukusnom obroku!

*Ovo jelo si možeš pojednostaviti na način da kad kuhaš bolonjez umak, odmah skuhaš veću količinu i staviš u zamrzivač – onda samo pripremiš tikvice i sir i jelo je još brže gotovo!

Foto: naslovna unsplash.com; privatna zbirka autorice

MARIJA KOS Majka koja voli kuhati s dvoje djece koja vole papati. Osim dijeljenjem recepata, bavi se pružanjem podrške edukatoricama u njihovim online tečajevima. Veseli ju učenje novih stvari, a to se prenosi i na kuhinju gdje, kako sama kaže, uvijek nešto prčka.