bespelenaštvo ili odrastanje bez pelena

Možete li zamisliti bebu bez pelena? Ono baš bez full time, znači uopće ne kupujete pelene! Sad se sigurno pitate pa gdje onda beba vrši nuždu? Pa isto gdje i mi odrasli, u WC-školjku.

elimination communication

Postoje roditelji koji prakticiraju komunikaciju oko eliminacije (engl. Elimination Communication – EC), tj. bespelenaštvo. Roditelji uz pomoć signala (da, beba kad treba piškiti ili kakati vrti se, meškolji, umiri – kako koja), svoje intuicije ili rutine (nužda nakon obroka ili spavanja) stavljaju bebu iznad WC-školjke, umivaonika ili neke posude da obavi nuždu.

Zapravo roditelj pokušava prepoznati, a zatim i odgovoriti na fiziološku potrebu svoje bebe. Bebu se na ništa ne sili. Ako mislite suprotno, probajte ju prisiliti da obavi nuždu kad vi to hoćete. Tko uspije, neka mi se javi. Bespelenaštvo nije prisila, već neverbalna (a kasnije i verbalna) komunikacija između bebe i roditelja u svrhu odgovaranja na djetetovu potrebu. Isto kao što kad je beba gladna neće vam reći „Hej ja sam gladna“, ali će zasigurno plakati. Ova je metoda u mnogim istočnim zemljama normalna, a u zapadni svijet dovela ju je Ingrid Bauer. Nakon što je bespelenaštvo prakticirala sa svojim drugim i trećim djetetom, napisala je knjigu Diaper Free: The Gentle Wisdom of Natural Infant Higien.

Postoji nekoliko vrsta EC-a: cijelo vrijeme (skroz bez pelena), dio vremena (malo koristite pelene, a malo ne) i povremeno (koristite pelene, ali bebu stavljate povremeno iznad WC-a da obavi nuždu). Bitno je da su i roditelj i bebe opušteni te da roditelju to nije opterećenje.

moje iskustvo s bespelenaštvom

Ja sam u tu avanturu krenula iznenada i neplanski. Sin je nakon početka dohrane imao problema sa stolicom. Imao je zatvor i danima se mučio. Tad je imao 7 mjeseci. Čitajući na internetu kako da mu pomognem naišla sam na tekst o bespelenaštvu. Pročitala sam ga i krenula dalje istraživati u tom smjeru te sam se učlanila u FB grupu Beba traži na WC. Nakon ohrabrenja nekoliko mama iz grupe odlučila sam pokušati. Kad se mučio sa stolicom stavlja sam ga iznad WC-a naslonjenog na mene pridržavajući ga za bedra (položaj za EC) i kroz par dana stolica se normalizirala. Vidjela sam da je njemu lakše, a ja sam bila ponosna i sretna te sam odlučila pratiti signale i za piškenje, ali uz pelenu. Često nije davao jasne signale pa sam ga stavljala na tutu po osjećaju (kad sam mislila da mu se piški) i rutinski (poslije hranjenja, nakon spavanja). Nezgoda je bilo, ali se nisam zamarala time već sam uživala u našoj komunikaciji. Kad je imao godinu dana počeo je govoriti AA AA AA za veliku nuždu i znao je čekati nekoliko minuta da nađemo WC. S 14 je mjeseci krenuo u jaslice i tad se rutina promijenila pa je neko vrijeme štrajkao, nije htio obaviti nuždu na tuti već samo u peleni, ali vremenom smo se vratili djelomičnom EC-u (part-time EC) pa je pelenu skinuo bez poteškoća s godinu i osam mjeseci.

Nedavno je jedna žena rekla mom sinu kako je on velik, a seka mala i ona piški u pelene, a on je njoj odgovorio da njegova seka piški tamo di on pere ruke! Žena je samo nejasno gledala u njega ništa ne komentirajući.

S kćerkom sam krenula kad je imala 3 dana. Ali isto part-time jer sam odlučila stavljati joj pelenu. Za bespelenaštvo nisam bila spremna, ali sam i tu opciju ostavila otvorenu, moguću. Prvih nam je dana išlo odlično, lovili smo 70% toga što po osjećaju što po signalima. A onda smo krenuli u šetnje te mi je često bilo nezgodno skidati je i stavljati u položaj da obavi nuždu pa sam odlučila da ćemo kući EC-ati, a vani kako kad. Nije bespelenaštvo opterećenje ili odricanje, već jednostavno treba posložiti prioritete. Nama odgovara EC part-time te smo se navikli na takav ritam. Ima dana kad su nezgode česte (ne daje signale, ne stignemo do WC-a), ali to je uvijek kad ima skok u razvoju, odnosno kad je fokusirana na druge stvari, kao npr. sad na puzanje.

Kao i sve, tako i bespelenaštvo ima svoje prednosti i nedostatke. Zdravlje i higijena su velike prednosti jer je dijete suho i čisto pa nema pelenskog osipa, a nuždu je zasigurno lakše obavljati čučeći ili uspravno, nego ležeći. Ako ste mislili da oko bespelenaštva ima puno više posla, varate se. Naravno da se nezgode događaju pa morate čistiti i prati pod, ali isto tako se dogodi i eksplozija u peleni kad više toga bude po odjeći nego u samoj peleni. Puno vam više treba za kupnju pelena, nego stavljanja bebe u položaj za EC. Još je jedna velika prednost, ušteda novaca, a i s ekološkog aspekta imamo samo pluseve (iz istih razloga koristimo platnene pelene, a ne jednokratne). A što kad stojite u redu u banci ili pošti, ili ste u automobilu na autocesti? Opcija je ili snađi se druže ili staviti u takvim situacijama pelenu. Zbog tog smo se nedostatka i mi odlučili za djelomično EC.

Svakako bih preporučila spremnost na čuđenje i osudu okoline, ali što vas briga. Ako mislite da je ova metoda idealna za vas, samo hrabro. Svatko želi, radi i zna najbolje za svoje dijete.

 Foto: Unsplash, privatna arhiva

KATARINA MATANOVIĆ Majka dvoje djece i učiteljica. Prije majčinstva s dječjim osmjehom, ljutnjom, entuzijazmom i problemom susrela sam se kao učiteljica. Neustrašiva kad je riječ o isprobavanju novih stvari zato je trudnoći prošla nekoliko radionica o prirodnim porodima, a isprobala je i akupunkturu pripreme za porod. Često griješi, ali trudi se iz pogreške izvući ono najbolje jer je supermama sa sto i jednom manom koja uživa u roditeljskoj brizi. @instant_mama