rituali vibracije i zvuka

Svijet u kojem živimo i dišemo ne može prestati govoriti, upozoravati, plašiti…civilizacija postaje bučna.
Ne može se umiriti i prestati bučiti….brujiti, a zvuk takvog svijeta sinonim je za nesklad, kaos i bol.

Mnogi su ljudi prisiljeni okrenuti se psihologiji, lijekovima ili još radikalnijim liječenjima kao pomoći u situacijama gdje svoj život karakteriziraju stresnim, napetim i nepodnošljivo dinamičnim, međutim, na raspolaganju su nam i neke metode, alati i tehnike koje dugoročno i trajno mogu i umiju podržati naše zdravlje i otkriti uzročnike nastanka ovakvih stanja.

Trigeri vrlo često mogu biti samo vrh ledene sante, a dugo nakupljanje boli tek duboko negdje skriveno i nevidljivo. Otvoren um, srce, razumijevanje i prihvaćanje znanja koje nam dolazi iz mnogih izvora i iskustava, nekome može otvoriti i pomoći podržati život i blagostanje koje svi posjedujemo i nosimo unutar sebe.

Naša su tijela, posebno u žene, gdje se velikom dinamikom izmjenjuju razne tekućine, od onih hormonalnih sve do izlučevina te tekućina koje teku prenoseći hranu, noseći plod u našim unutrašnjostima, sačinjena od oko 70% vode, a voda je vrlo osjetljiva tvar koja poprima vibraciju radi visokog stupnja rezonantnosti te prenosi zvučne valove u naše tkivo do svake stanice i tako ju balansira.

Možemo nas usporediti i s glazbenim instrumentima jer baš poput njih reflektiramo sva stanja svojeg fizičkog, emotivnog i spiritualnog života svakom stanicom, molekulom i atomom.

Gong i zvučne zdjele

Vibracije kojima se izlažemo traju i do nekoliko dana što možemo razumjeti ako se prisjetimo osjećaja kad dođemo s koncerta, još neko vrijeme osjetimo snažne utjecaje od glazbe u tijelu.

Moderan čovjek ne samo da ne poznaje tišinu kao još jednu dimenziju integracije zvuka nego i zazire od nje. Plaši se poniranja u samoga sebe i dubine vlastita bića, dok za bukom, poseže odviše lako i često.

Zvuk ima mnoge dimenzije koje nevidljive vrlo duboko utječu na naša raspoloženja, sjećanja, porive i ponašanja.

Blagotvorni zvukovi na ženu i njezinu blagost, plodnost i razumijevanje svijeta utječu povoljno i vrlo često se koriste u terapijama diljem svijeta. Zbog dugotrajne izloženosti teškim zvukovima postajemo nemirni, napeti, razdražljivi, neusredotočeni, gubimo sposobnost slušanja, a time i SUOSJEĆANJA. Takvi nas zvukovi postupno truju i u konačnici vode u bolest – tjelesnu, mentalnu, emocionalnu.

Zvukoterapija je nježna, profinjena i suptilna, ali i veoma moćna metoda koja nas sigurno dovodi u suzvučje s nama samima i sa svim bićima na Zemlji.

Instrumenti poput gonga, tibetanskih zdjela, zvona, drvenih instrumenata, koshi, pjevaju o našem iskonu, dopiru do skrivenih dijelova našeg bića i pobuđuju ono najbolje u nama. Čiste taloge koje je u naš unutarnji svijet doplavio život i oslobađaju naš um, srce i dušu.

Vibracije zvučnih zdjela (i gongova) su na oko 100 hz, a naše tijelo na 60-70 hz što u bolesti opada.
One pokrivaju i podižu ljudske frekvencije i energetske centre, probijaju tjelesne i duševne blokade, stvaraju opuštajuće koristi slične meditaciji i vježbanju, ali bez fizičkog ili mentalnog napora. U ležećem, spavajućem položaju.

Gong kupke su jedan od najugodnijih, detoksikacijski i holistički pomlađujućih vibracijskih alata, zvučna masaža za tijelo i um.

Pri tretmanu mozak prelazi iz radnog beta stanja u alfa stanje opuštenosti i kreativnosti te u theta stanje u kojem je aktivna naša podsvijest i intuicija i konačno delta stanje kada postižemo iscjeljenje.

Terapija zvukom tijelu vraća izvornu vibraciju koja je pri rođenju savršena, a kako odrastamo, narušava se.

Zvuk gonga daje tijelu zvučnu masu koja stimulira i aktivira parasimpatički živčani sustav, usporava moždane valove i povezuje se s meditativnim stanjima i uvidima, pušta emocionalne terete, čisti od energetskog otpada i proširuje svijest.
Vibracijski zvuk mijenja svijest i stvara dubok osjećaj mira i blagostanja radi boljeg zdravlja. Liječenje gongom oslobađa od stresa, čisti negativne obrasce i mišljenja, jača živčani sustav, pruža olakšanje i smanjenje depresije, umora, osjećaja odvojenosti, usamljenosti, ljutnje, straha i neprijateljstva.
Otpušta mentalne i emotivne boli. Djeluje i na fizičke bolove.
Njegovi zvuci raskošno se šire tijelom i prodiru u sva tjelesna tkiva kožu, mekana tkiva, mišiće, kosti, ligamente, zglobove, fasciju, krvožilni sustav.

Ozdravljujuće i oslobađajuće djelovanje zvuka i vibracija neće izostati čak ni ako duboko spavamo tijekom slušanja.

Terapijske zvučne zdjele koje se koriste uz gongove proizvedene su od 12 vrsta metala u skladu sa Suncem i nebeskim tijelima Sunčeva sustava: zlato (Sunce), srebro (Mjesec), živa (Merkur), bakar (Venera), željezo (Mars), olovo (Saturn) i kositar (Jupiter). Pored ovih tradicionalnih metala u leguru se dodaju cink, bizmut, galenit, pirit i meteorsko željezo.

Ono što je posebno kod zvučnih zdjela njihovi su oblici i debljina. Tanje, veće zdjele koriste se za tamnije, dublje tonove i niže dijelove tijela poput zdjelice, a deblje, manje zdjele za područje srca i grla.

Metode zvukoterapije ili jednostavno opuštanje zvukom potrebno je doživjeti i raditi posebno nježno i polagano jer je upravo nježnost ono što nedostaje svijetu. Snažna će vas vibracija baš kao i stimulirajući trening učiniti snažnima u trenutku, ali ako želimo pokrenuti duboke, trajne promjene i iscjeljenje potrebno je ići polagano, pažljivo i otvarati vrata povjerenja i dozvoliti procesu trajanje i dinamiku prilagođenu nama samima.

Iskušajte i upijajte, učite i istražujte nove svjetove i neka vam služe na dobro.

Fotografije: DOMA studio

KORANA Mama dvije djevojčice Lane i Ruže, kći, supruga, yoga teacherica i improvizator. Obožavateljica univerzuma i istraživačica. Kontradiktorna i rob navike, uvijek u procesu promjene. Ponekad stroga dosljedna mama, više puta mama u kaosu bez plana.