RAW TORTA OD NARANČE I ČOKOLADE

Nekako uvijek s toplijim vremenom i tim divnim sunčekom, u moj većinom crno-bijeli (a ponekad i sivi) svijet progura se spektar boja,mirisa i okusa agruma. Tako sam se ovaj put odlučila ohrabriti i okušati u ovom novom receptu i za mene novom polju raw fooda, i moram priznati oduševilo me! Fantastična osvježavajuća veganska torta, zbog nestašice naranči u mom domu dobila je dostojnu zamjenu u obliku mandarina! Naravno, drugi dio torte je od kakaa. Bez čoko udjela – to nije to. 🙂 Gluten free,egg free,bake free..Ma torta je pravo oličenje zdrave delicije!

SIROVA TORTA OD NARANČE I ČOKOLADE
sastojci:
za ČOKOLADNU podlogu:
1 čaša mljevenih badema
1 čaša kokosovih mrvica
3/4 čaše datulja (odkoštenih, prethodno namočenih 20tak minuta u vodi)
2 žlice agavinog sirupa
3 žlice kakao praha
1/2 žlićice cimeta
prstohvat soli
U multipraktiku dobro sameljite datulje pa dodajte mljevene bademe, kokosove mrvice,agavin sirup,kakao,cimet i sol pa sve dobro usitnite i dok se ne poveže u smjesu. Dobivenu smjesu utisnite prstima u kalup za torte (prethodno obložen papirom za pečenje),kako bi bila dobro povezana.
za NARANČINU kremu:
2 čaše indijskih oraščića (prethodno namočenih 3-5 sati u vodi)
3/4 čaše svježe iscjeđenog narančinog soka
1/2 čaše javorovog sirupa
3 žlice otopljenog kokosovog ulja
naribana korica od 2 naranče
za dekoraciju:
zrnca sirovog kakaa, čokoladne mrvice
naribana korica naranče
NAPOMENA: 1 čaša = 250ml
Stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne dobijete gustu i glatku smjesu. Prelijte kremu preko čokoladne podloge i za dekoraciju posipajte kakao zrncima i naribanom narančinom koricom.Stavite tortu u zamrzivač na 2-3 sata a zatim prebacite u hladnjak. Dobro ohlađenu tortu možete rezati na kriške i poslužite.

IVANA

Supermama ekscentričnog Jana i anđeoskog Viga, ovisnica o cappuccinu, televiziji i udobnosti svog doma. Zaljubljenica u ne-boje, minimalizam i tenisice, fali joj barem 5 dodatnih sati u danu i uredno svugdje kasni. Njezina najdraža parola “red, rad i disciplina” unatrag 4 godine u njenom domu više ne pali. U slobodno vrijeme sanja nove recepte, gomila nove sastojke i nada se da će to dvoje pretvoriti u nešto opipljivo i jestivo u roku tjedan-dva. S vama će rado dijeliti svoje bezglutenske poslastice kojima je i sama očarana.