kako bebama pripremiti gris (pšenični ili od pira)

gris za bebe
Gris je jedan najomiljenijih bebinih obroka. Pišem ovaj tekst za nove mame koje poput mene nisu znale kako se bebama kuha gris. Jedino što sam ja znala je to da im se ne kuha kao nama velikima. S mlijekom, šećerom i na gusto. Čitajući malo o dohrani saznala sam da osim klasičnog pšeničnog, postoji i onaj od pira. Taj se puno lakše probavlja i pogodniji je za male bebe.

kada uvesti žitarice s glutenom

Pšenica i pir su inače obje žitarice s glutenom, a njihova upotreba preporuča se već od 6 mjeseci bebinog života. Pšenični i pirov gris pripremaju se na isti način, tu nema razlike. Razlikovati se može samo vrijeme kuhanja. Zato vi svakako prvo zavirite na ambalažu i provjerite jesu li navedene neke upute koliko dugo i kako se kuha gris koji ste vi kupili. Ako nema nikakvih smjernica (a najčešće nema), pratite ovaj recept.

gris za bebe

gris s mlijekom ili vodom

Svaki gris se inače može kuhati i na vodi i na mlijeku, no kako većina mama kravlje mlijeko ne uvodi prije prve godine svi ga većinom kuhamo s vodom.

kako skuhati gris – postupak

U lončiću zakuhajte 1 dcl vode.

Smanjite vatru i dodajte 1 žlicu grisa, dobro pjenjačom izmiješajte da nema grudica pa ponovno pojačajte vatru.

Kuhajte oko 3 minute (osim ako na pakiranju nije navedeno drugačije) neprestano miješajući.

Ova količina je dovoljna za jedan bebin obrok. Ako vaša beba jede više samo povećajte mjere koje je lagano pratiti, a to je da na 1 dcl vode ide 1 žlica grisa.

gris za bebe

kako poslužiti gris za bebe

Ovako skuhan gris možete poslužiti sam, no moja preporuka je da u njega umiješate malo cejlonskog cimeta, kojeg također smijete dati bebi već od 6 mjeseci. Mali gurmani se neće buniti ni ako im u njega nasitno naribate jabuku, krušku, breskvu ili bilo koje voće koje će dati dodatan okus.

Neka vam bude u slast!

Više recepata potražite na Sanjinom blogu ovdje.