KAKO ODABRATI ODIJELO BEZ GREŠKE

Kada smo krenuli pisati ovaj post, razmišljala sam o tome koliko znam žena, mojih prijateljica koje kupuju odjeću za svoje muževe. Kod nas je ta priča obrnuta, mi smo sve obrnuto. Otkad sam u vezi sa svojim stilistom suptilno učim o manžetama, kragnama i dužinama odijela, od toga ne mogu pobjeći. Dostigla sam taj level znanja da vam mogu u dvije minute sa velikom točnošću izrecitirati sve greške na muškarcu u odijelu. Ja sam level pro za odijelo, ali još uvijek ne znam kombinirati cvjetne uzorke na sebi.

Nema ničeg više sexy od tipa u odijelu koje mu savršeno stoji. Nije potrebno biti maneken jer svaka građa može dobro nositi odijelo, samo nemojte raditi greške koje 90% Hrvata radi.

Odlučili smo vam pomoći kako svojoj boljoj polovici kupiti odijelo ili mu bar dati dobar savjet. 

1. Najvažnija stvar na koju trebate obratiti pozornost je građa tijela. Različite građe definirati će kroj odijela, i tek nakon toga idu brojevi. Ovo je zaista najbitnija stvar jer se ovdje dešavaju greške kao Shar Pei nogavice odijela, prekratki rukavi sakoa i spojleri na stražnjici.

Skraćeni kroj – niži i zdepasti muškarci, sa jačim nogama i izraženom stražnjicom

Regular kroj – najprisutniji u našim dućanima, prosječno visok i građen muškarac (180-190cm)

Produženi kroj – visoki muškarci sa dužim torzom i rukama.

Nakon toga morate izabrati broj, tj. veličinu odijela. Ako niste sigurni uzmite sa sobom jedne traperice ili hlače za koje ste se složili da mu dobro stoje, i pokažite ih prodavaču. U svim boljim dućanima prodavači/ce su dovoljno educirani da mogu prema tome definirati konfekcijski broj.

 

 2. Postoji nekoliko tipova ili modela odijela. Jednoredno odijelo klasičnog kroja sa kojimste bulletproof ima najčešće dva, vrlo rijetko tri gumba naprijed i jedan prorez odostraga. HINT: muškarci sa izraženom stražnjicom i jačim nogama moraju birati odijela sa jednim prorezom na pozadini sakoa.

Dvoredna odijela (sa duplim kopčanjem naprijed) su vrlo elegantna i najbolje stoje prosječno visokim i visokim muškarcima. Ako ste niži svakako izbjegavajte ovaj model.

Three piece suit, odijelo sa prslukom odabrati će većinom modni znalci, jer za ovo treba pažljivo kombiniranje cipela i ostalih dodataka da ne izgledate preupadljivo.

3. KOŠULJA i KRAVATA

Muškarci imaju vrlo malo dodataka odijelu i naizgled su svi isti. Ali kada bih vam rekla koliko detalja može sadržavati jedna obična bijela košulja ovaj tekst bio bi bolesno dugačak. Izvukli smo glavne točke.

Krojevi košulje prate krojeve odijela, casual, slim fit i extra slim fit. U hrvatskim dućanima najčešće ćete naći regular i nešto rijeđe slim fit, produženih krojeva nema gotovo nikako. Najbolji pokazatelj kako vam košulja pristaje je da rub manžete doseže do ruba zapešća kada postavite lakat pod 90 stupljeva ispred prsa. Materijal košulje birajte po sezoni i izbjegavajte sjajne materijale i boje poput crne, bordo crvene ili tamno zelene. To može kombinirati samo Miran Kurspahić.

Kragna ne smije biti premala, košulje sa dvije kragne fora su samo u paralelnom svemiru, i pažljivo ih peglajte da stoje čvrsto i uspravno toje (obrnuto od bowling košulje Charlieja Sheena).

Košulja mora imati određen broj gumba. Jedan na buttondown kragni, maksimalno dva na spoju kragne, dva na nadlaktici i dva na manžeti. Sve više od toga je cirkus. Ne smije biti preširoka ili ispadati iz hlača. Ovo je najčešći problem radi konfekcije, veći brojevi su širi itd. Zato postoje krojačice ili često možete odmah u dućanu dati košulju prepraviti na mjeru.

Kravata ne smije biti uža od 8 cm, osim ako nije u pitanju knit tie (pletena). Jako uske kravate su statement piece i opet smo na Miranu Kurspahiću. Šal kravate može nositi Sean Connery i Čedo Prodanović, isto vrijedi i za cigaru i panama šešir pa razmislite. Dužina zavezane kravate mora dosezati jedan prst iznad ruba remena i točka.

4. HLAČE

Uvijek birajte dublje hlače čak i do pupka, jer plitke hlače je bolje ostaviti tinejđerima. Hlače sa manžetama na rubovima pripadaju klasičnom kroju, i vrlo lijepo završe figuru.

Najčešća greška i to u gotovo 90% odijela su predugačke hlače. Ekipa, to se tako ne nosi. Samo zato jer svi to imaju ne znači da je to način nošenja muških hlača. Tri sloja nabora oko gležnjeva je grozotica, ne idemo na hip hop koncert. Hlače trebaju slobodno padati u ravnom padu do ruba cipela. Ljeti je poželjno imati nešto kraći kroj između cipela i gležnja, nemojte pretjerivati sa prekratkim hlačama to nije ono na što ciljamo kada kažemo klasično odjeven muškarac. Manžeta na hlačama trebala bi biti između 18-21cm širine ovisno o građi tijela.

 Tips&Tricks Braće Stilskih gaća

Ne postavljenim ramenima na sakoima – što manje to bolje

Za posao birajte tamno plavo ili mišje sivo odijelo, za vjenčanja izbjegavajte crno, osim ako nije smoking. Također za vjenčanje izbjegavajte prugice, kockice i uzorke.

Zadnji gumb na odijelu se NIKAD ne zakopčava (onaj najdonji). Nikad. Ako imate tri gumba zakopčajte samo srednji.

Nakon što kupite odijelo ili kaput, rasparajte niti koje drže stražnje proreze, manžete odijela i našivene markice proizvođača na manžetama.

Provjerite kakav je konac na gumbima sakoa, izbjegavajte šarene i upadljive konce obrnute od boje gumba.

Odaberite maramicu za podignuti kombinaciju i nemojte nositi sjajne, previše u špic ili pačji kljun cipele. Ovo zadnje je jako loše, i koliko se vama cipele klasičnog stila činile glupima pačji kljun je apsolutni ne za odijelo.

Nemojte birati remen sa velikom metalnom sjajnom kopčom, nađite klasični obični remen kakav je vaš dida nosio.

Zakopčajte gumb odijela. Ne smije vam puhati na prsima kada ga zakopčate ili zatezati na gumbima. Ne smije vas stezati ispod ruku ili se nabirati na leđima.

Ako niste sigurni koje odijelo kupiti posjetite jednog Brata u dućanu Mister Mot, Gajeva i riješili ste stvar. Drugi je slobodan za personal shopping, ordinira po dogovoru i plaćate meni.

 Love, Margot


MARGARITA

Mama po zanimanju, boss lady po zvanju. Rođena sam u Jelsi na otoku Hvaru, gdje sam provela djetinstvo, živim i radim u Zagrebu.  Mama sam jedne tanzmanijske nemani koje se zove Cvita, i od nedavno jednog malog slatkog dječaka po imenu Rudi. Veliki sam zaljubljenik u sport, ne mogu se kontrolirati u dućanima sportske opreme i imam previše tajica sa histeričnim uzorcima. Imam neku vrstu adhadea sa hobijima i zanimanjima, tako da volim obožavam piliti stvari, šivati, raditi nakit, i voziti motor. Najradije se izražavam kroz pokretne priče – kadrove filma, što ćete imati priliku ovdje vidjeti.

Koji savjet bi dala sebi da se možeš vratiti u vrijeme prije nego što si postala mama? Čuj, mogla si i koju godinu ranije, nije to tako strašno ?

Kako bi jednom riječju opisala svoju obitelj?  Superjunaci.

Instagram: @margot_margarita
YouTube: Margot