O ŽIVOTU JEDNE FIT SUPERMAME

Drage Supermame,

Konačno sam se odvažila i krenula trčati. Tek tjedan dana, ali već osjetim promjenu. Puno se bolje osjećam. Kad god razmišljam o zdravoj prehrani i vježbanju odmah se sjetim svoje prijateljice Aide koja je utjelovljenje toga. BaŠ mi je uzor. Upoznale smo se na posllijediplomskom studiju na Ekonomskom fakultetu 2007. godine i od tada ostale u kontaktu, a ona je ostala ista kakva je bila te godine nakon što je rodila dvoje djece. S njom sam razgovarala prije par dana i odlučila to podijeliti s vama.

Aida, reci nam nešto o sebi…

Mama sam dvojice dječaka, petogodišnjeg Ivora i šesnaestomjesečnog Dorena. Po struci sam mag. Kineziologije. Poslove koje sam radila uvijek su bili povezani s djecom i sportom. Radila sam i kao profesor tjelesnog u školi, a nakon davanja otkaza zadnjih 5 godina radim kao savjetnik za prehranu i fizičku aktivnost. To nam je obiteljski posao i na neki način stil života. Rodom iz predivnog malog mjesta u Istri, Vrsar , ali doselila prije 18 godina u Zagreb. Volim putovanja, upoznavanje novih ljudi, odlaske na skijanja – snowboard je moja velika ljubav, ali mi je majčinstvo totalno promijenilo prioritete.

Kako usklađuješ posao i majčinstvo?

Pa iskreno jako lako pošto svoj posao odrađujem najvećim djelom od kuće. Kad se Ivor rodio u početku se nisam baš snalazila, ali sve je zapravo u dobroj organizaciji. Za vikend odredim što ću i kako u tom tjednu, najprije ostavim prostora onim primarnim stvarima, kao što su dodatne aktivnosti, druženja, ročkasi a onda oko toga izorganiziram svoj posao. Naravno da se u hodu svašta može promijeniti jer prvenstveno radim sa ljudima pa uvijek nekome nešto iskrsne, ali nastojim ne imati prazan hod te rupe uvijek popunim, a to obično bivaju kućanski poslovi. Ljepota mog posla je ta da mogu provesti cijeli dan sa djecom a ujedno napraviti dio posla uz njih. Nemamo ‘’bake servis’’ i kad tata ne može uletiti, više puta dečke vučem sa sobom na raznorazne aktivnosti, treninge, ponekad i opuštene sastanke.

Koliko te majčinstvo promijenilo?

Pa i nije me baš promijenilo kao osobu samo je promijenilo moje prioritete. Možda me samo na neki način malo smirilo.

Kako izgleda tvoj jedan dan?

Buđenje u 06:30, dečki su se uskladili kao male budilice, kuhanje kavice, nakon toga doručak, spremanje Ivora za vrtić i odlazak. Nakon vožnje u vrtić ide šetnja sa Dorenom po placu gdje biramo što ću taj dan kuhati, srećom imamo plac pored kuće tako da biramo skoro svaki dan sviježe. Nakon šetnje spavanac, a ja tada koristim priliku za online sastanke sa klijentima i poslovnim partnerima. Slijedi kuhanje ručka i popratni sadržaji po kući. Popodne kad pokupim Ivora iz vrtića slijede raznorazne aktivnosti, ovisi o danu. Dečki rano idu spavati tako da navečer stignem poslati još par mailova i obaviti neke razgovore. Uglavom nema stajanja ni odmora. Valjda je to život jedne mame.

Koliko je prehrana važna u tvojoj obitelji?

Dosta je važna jer suprug i ja jedemo pravilno odnosno izbalansirano. Pet obroka na dan od čega 3 glavna i 2 međuobroka te puno vode. Takve smo navike prenijeli na djecu. Što ne znači da svojoj djeci branim da nešto jedu, nego jednostavno nezdravu ili ‘’junk food’’ ne kupujemo tako da ni oni nemaju neku preveliku želju da to često konzumiraju.

Izgledaš sjajno, kako si uspjela zadržati vitku liniju nakon dvije trudnoće?

Hvala ti! Doduše nije još to sasvim sjajno, jer mi žene valjda nikad nismo 100% zadovoljne ali ne mogu se žaliti. Iskreno uvijek sam mislila da je sve stvar u tjelesnoj aktivnosti i pumpanju mišića u teretani. Tada sam imala veliki pad imuniteta i povećani postotak potkožnog masnog tkiva ali kad sam promijenila prehrambene navike, počela napokon doručkovati, ubacila shake kao zamjenski obrok, dobila sam više energije i moje fizičko stanje se poboljšalo. Od tada sve to održavam prvenstveno izbalansiranom prehranom i minimalnom tjelesnom aktivnošću. Sve sam to radila i kroz obje trudnoće, te moram napomenuti da sam drugu cijelu preležala zbog nekih komplikacija a dobila 17 kilograma kao i u prvoj. Sve je nestalo prirodnim putem 3-4 mjeseca nakon poroda. Tako da je moj savjet svim budućim i trenutnim mamama, da se definitivno sve može ako se donese ozbiljna odluka i ako se pri tome bude discipliniran.

Kako izgleda tvoj svakodnevni make up i koliko mu pažnje pridaješ?

Moj svakodnevni make up ne postoji. Najvažnije mi je ujutro očistiti lice te ga nahraniti dnevnom kremom. Jednostavan make up koristim kad odem na neki sastanak ili druženje, a to je malo pudera, neizbježna maskara i rumenilo. I to traje svega 5 minuta. Ha, ha, ha…

Šminkaš li se sama za neke važnije događaje ili se upuštaš u ruke profesionalcu?

Pošto često poslovno putujem van Hrvatske, nažalost šminkam se sama. Tako da tu znam potrošiti i više vremena. Iskreno nisam nešto posebno vješta pa to malo dulje traje, zna se dogoditi i koja korekcija čak i potpuno skidanje te ponavljanje. Ali na kraju nekako ispadne zadovoljavajuće. U mlađim danima dok sam ponekad snimala neke sitne stvari, šminkali su me profesionalci i zaista sam uživala.

Tako da draga Martina, dolazim ti uskoro na jedno šminkanje i jedva čekam!


martina pehar

MARTINA

Mama dviju djevojčica, supruga, učiteljica engleskog jezika, magistrica marketinške komunikacije i make up artistica…sve u jednom…Vesela i uvijek nasmijana, odgovorna i društvena. Uvijek tragam za nečim novim jer volim rad. Obožavam kuhanje pa uz make up blogove pratim i one kulinarske. Ipak me najviše od svega uveseljava i ispunjava moja obitelj. Rođena sam u Zagrebu, a od udaje živim u Samoboru već nekih sedam godina i otprilike toliko sam i zaljubljena u taj grad nadomak Zagreba. Za mene je svijet makeup-a vječni spoj kreativnosti, truda i mašte. Svako novo lice predstavlja novi izazov u kojem uistinu uživam. Započela sam još kao klinka šminkajući svoje prijateljice za subotnje izlaske te su one prepoznale moj talent. Kad sam se odlučila ozbiljnije pozabaviti ovim hobijem, upisala sam edukaciju kod naše poznate vižazistice Marije Butković koja me poučila raznim trikovima ovog zanimanja.

IG: @tinicazg

Professional make up studio Martina Pehar