supermame koje čine promjene: Maja Šesnić

Nije tajna da je u današnje vrijeme biti majka, a uz to imati i uspješnu karijeru, vrlo izazovno. Balansiranje između poslovnog i obiteljskog života čini se sve kompliciranije te iziskuje ogromnu energiju. Naša Romana Ban danas nam donosi intervju s Majom Šesnić, ženom poduzetnicom. ravnateljicom edukacijske ustanove EdukaCentar te supermamom sa šestim djetetom na putu.

Maja je po zanimanju diplomirana arheologica i povjesničarka umjetnosti koja je do rođenja svoga prvog djeteta radila u struci po raznim arheološkim terenima, ali nakon drugog poroda zajedno je sa suprugom odlučila otvoriti podružnicu EdukaCentra u Zagrebu. Da je svaki početak poprilično težak potvrđuje i ona sama.

U početku mi je bilo poprilično teško pohvatati sve pravne i ekonomske zakone/termine no kako sam se morala ubrzano snalaziti učila sam brzo, ali često na svojim greškama. Ja sam zapravo zazirala od poduzetništva, privatnog biznisa i uopće uredskog posla, ali kada postanete roditelj stvari se promjene i shvatiš da je bitno biti tu za dijete te razviti nešto svoje i na taj način radni dan podrediti svojim potrebama.

Maja je imala veliku podršku supruga koji ju je naučio svim tajnama zanata, a svoje je znanje usavršavala i na raznim edukacijama. “Moja edukacija nikad ne prestaje. Kako i sama imam edukacijsku ustanovu nerijetko sudjelujem na seminarima koji su mi neophodni za posao.

Otkrila nam je koje su po njoj mane, a koje prednosti poduzetništva, osobito kad su majke u pitanju.  “Poduzetništvo je u Hrvatskoj poprilično izazovno, birokracija je troma, zakoni se mijenjaju stalno i teško je sve popratiti.  Nema sustavne edukacije za mlade poduzetnike nego više vlada pravilo snađi se sam. Međutim ukoliko imate dobru ideju za pokretanje posla smatram da je uvijek dobro pokušati čak i ako ne uspijete dobili ste nevjerojatno iskustvo za kasnije. Ukoliko se odlučite za privatan biznis morate biti svjesni da bar u početku čitav biznis ovisi o vašoj posvećenosti poslu. To znači da nema radnog vremena, da ste dostupni stalno i da se dajete 100%. To je naravno iscrpljujuće  (bar je meni bilo) pogotovo ako imate malo dijete doma. Ja sam u vrijeme pokretanja posla imala dadilju za svoje dvije curice (Nola 2 godine, Meri 8 mjeseci), koja mi je jako puno pomogla pošto su i meni i suprugu roditelji van Zagreba, ali ja svejedno to razdoblje pamtim kao vrlo vrlo stresno.

EdukaCentar suvremena je edukacijska ustanova koja djeluje od 2006. godine na području grada Splita, a od 2012. i u Zagrebu.  “Cilj nam je uvijek pružiti najbolju moguću uslugu našim korisnicima te ići u korak s današnjim trendovima u edukaciji. Osim stranih jezika, škola nudi i vrhunsku poslovnu edukaciju. Kod nas je većina eminentnih tvrtki svoje zaposlenike nagradila edukacijom u Excelu, komunikacijskim seminarima, seminarima specijaliziranim za prodaju i marketing i slično.  Trenutno su u  firmi zaposlene četiri super žene koje su u potpunosti preuzele vodstvo firme, ja  im pružam podršku iz kućnog ureda i za sada odlično funkcioniramo. Cure su ljubazne, drage, spremne za brz odgovor i svaki problem riješimo u sekundi. Tako da je zapravo zadovoljstvo ukrasti koji trenutak i zajedno raditi na širenju naše ponude, naših usluga… uz rad se i dobro zabavimo.

Zanimalo nas je javlja li se i kod nje ona grižnja savjesti zbog vremena koje nekad posveti poslu, a ne djeci. “Grižnju savjesti nemam jer mi je vrijeme za posao jednako bitno kao i vrijeme provedeno s djecom te pokušavam razdvojiti poslovni i privatni život. Kada sam na poslu koncentrirana sam na posao, a kod kuće na ostale segmente privatnog života.

Opisala nam je kako izgleda jedan prosječan dan u velikoj obitelji i otkrila uspjeva li se svima jednako posvetiti. “Djeca su ujutro u vrtiću ili školi, dok su popodneva osigurana isključivo za djecu i za sada to dobro funkcionira. Naravno kada imate puno djece teško je sve obaveze dobro organizirati…neću vam lagati ne ide ni meni sve super …ima lakših, a ima i teških dana. Velike obitelji imaju puno prednosti, djeca odrastaju u veselom okruženju, nauče od malena jedan drugom pomagati i dijeliti …nauče i sami sebe korigirati i mijenjati se prema drugima…a onu težu stranu vide samo roditelji jer se nekad ne možeš duplicirati na više strana. Pokušavam biti tu za svoju djecu, naći rješenje za svaki njihov problem, volim provoditi vrijeme s djecom, kod nas nikad nije dosadno i uvijek je neka zabava u kući.

Maja nam je otkrila namjerava li jednog dana i svoju djecu usmjeriti prema poduzetništvu.  “Svoju djecu pokušavamo usmjeriti prema njihovim afinitetima, jedna voli glazbu, druga je više za sport, treći za štemanje i zavidavanje… Bitno mi je da vole ono što rade neovisno koje zanimanje odabrali.

Na pitanje nedostaju li joj arheologija i povijest umjetnosti Maja je odgovorila da se zbog previše posla o tome ni ne stigne baš puno razmišljati, te da ima još puno ciljeva koje treba ostvariti. Mlađoj sebi preporučila bi da se opusti i ne brine toliko jer se stvari nekako uvijek riješe.

Zanimalo nas je tko joj je najveći uzor i kakvi ju ljudi inspiriraju. “Moj najveći uzor su sve žene koje s osmjehom kroče kroz život. Uvijek me inspiriraju žene koje su same nešto pokrenule i od nule napravile biznis, te uz to nisu izgubile inspiraciju za nove početke.

A tko su za Maju supermame? “Supermame su sve one mame koje su zadovoljne sobom uživaju u svojoj djeci i svom životu.

ROMANA Vodeći se dobrom starom „manje grintanja, više rintanja!“, pokušava pretočiti svoju strast za kreativnošću u ideje koje pozitivno dotiču ljude. Volonterka koju je upravo volontiranje oblikovalo u osobu kakva je danas – najspokojnija u prirodi, ne voli filtere, namještene kadrove ni umjetne emocije.