novost u igranju – didaktički plišanci gumbeki i filceki

Novi zagrebački brend Kištra by Vavra bavi se ručnom proizvodnjom igračaka.
Igračke dizajniraju tako da pospješuju razvoj djeteta i igru čine inteligentnom, poticajnom i zabavnom.

Mlada zagrebačka dizajnerica Lea Vavra poslije završetka Studija dizajna osnovala je svoju tvrtku u želji za nastavkom obiteljske tradicije proizvodnje igračaka – popularnog dućana „Igračke Vavra“. Na izradu didaktičkih plišanaca se odlučila jer je uočila da globalizacija, digitalizacija i masovna industrijska proizvodnja doprinose komercijalizaciji dječje igre i igračaka, a roditelji se u odabiru igračaka prečesto vode kriterijima koji su u sukobu s razvojem djece kroz puni potencijal.

Igračke se kupuju jer su popularne, a često i kao statusni simbol, dok prilikom odabira i kupovine ponekad izostane razmišljanje: „Kako će ova igračka utjecati na razvoj mog djeteta i postoji li bolja opcija?“.

Ono što Kištrine igračke čini posebnima je svrsishodan dizajn koji pomaže pri usavršavanju finomotoričkih i razvoju kreativnih vještina svakog djeteta.

Predstavnici Kištrinih igračaka su Gumbeki, simpatični modularni plišanci koje dijete dobije u vreći u dijelovima od kojih onda samo kreira igračku kako želi spajajući dijelove gumbima. Korištenje gumbi za spajanje daje odličan poticaj za razvoj finomotorike, a slaganje različitih oblika pomaže u razvoju mašte i kreativnosti. Kombinacija je bezbroj, a uvijek se mogu složiti i na način na koji su zamišljeni.

Gumbeki dolaze u dvije vrste, a svaka pogoduje razvoju različitih vještina.

 

„Zrihtani“ Gumbeki izrađeni su od materijala različitih boja i tekstura, što daje dobre podražaje za razvoj senzorne integracije. „Zvrkasti“ Gumbeki su izrađeni je od jednobojnih, svijetlih materijala, što im daje i mogućnost za potpunom personalizacijom proizvoda – djeca ih mogu dovršiti crtanjem bojama za tkaninu, šivanjem, vezenjem…

Filceki su simpatični likovi koji su dio “uradi sam” kompleta za izrađivanje igračke, a dolaze u više boja kako bi svatko mogao odabrati nešto za sebe.

U svakom setu dolaze dva komada tkanine s unaprijed probušenim rupicama uz rub, vuna, plastična igla sigurna za korištenje, punjenje i upute. Prateći upute svako dijete može jednostavno samo ili uz pomoć roditelja napraviti svoju igračku.

Ove su didaktičke igračke produkt želje da se u vremenu kada djeca imaju sve više igračaka ponude ručno rađene igračke s visokom emocionalnom vrijednošću.

Djeca se danas manje povezuju sa igračkama, što je također bitno za psihofizički razvoj, a mogućnost izrade vlastite igračke daje im osjećaj ponosa, zadovoljstva i emocionalne povezanosti sa konačnim proizvodom.

Više o Gumbekima i Filcekima možete pogledati na facebook i instagram profilima „Kištra by Vavra“ te na njihovoj web stranici www.kistra.hr.