sva lica majčinstva – ja, mama

Prije par dana nekoliko je instamama započelo projekt Sva lica majčinstva o kojem smo vam već pisale ovdje. 10 mama, svakih će 10 dana, objavljivati tekstove vezane uz majčinstvo. Svakih 10 dana pisat će o jednoj temi i dijeliti svoja iskustva i savjete. Od sada njihove tekstove možete čitati i na portalu ili ih pratiti na instagramu pod hashtagom #svalicamajcinstva.

Projekt je započeo temom Ja, mama.

Slađana @sweetmama_blog

“Koliko sam samo maštala da jednog dana budem mama…i evo me, već 14 mjeseci uspješno gacam majčinskim vodama i mogu reći da sam ponosna kada se sada okrenem i pogledam na to razdoblje iza nas. Volim svoju opuštenost i što ne dramim oko hranjenja, spavanja, puzanja po vani… i vjerujem da je i to dijelom imalo utjecaja na to što je s Leonom sve tako jednostavno i lagano. Otkad sam mama najbogatija sam osoba na svijetu i doista je ovaj osjećaj ljubavi neopisiv. Leonić je donio potpunost u moj život. Osjećam se hrabrijom, samopouzdanijom i jačom i imam osjećaj da za svoje dijete mogu pomaknuti cijeli svijet. Nekad vam se popnu i na vrh glave (doslovno), guraju vam čarape u usta i prstiće u oči… al kad vidite ove bucmaste nogice i najslađi osmijeh na svijetu, vi idete po još i još… i nikada se ne možete zasititi te ljubavi. Ono što je jako bitno je da mama ne zaboravi odvojiti i vrijeme za sebe, zato mama pročitaj knjigu, popij kavu u miru, treniraj (obavezno), odi na kavu s prijateljicom, napravi onu neku sitnicu koja te ispunjava, jer doista ne kaže se bezveze “sretna mama = sretna beba”.”

 

Iva @iwaiva

“Čekaj, stvarno? Ja, mama? Znaš ono kad pomisliš kako ćeš sigurno imati djecu jednog dana u životu, ali ne još. Iduće godine. Pa iduće. I tako ih prođe jedno sedam, a ti bi opet iduće. Nekako se sudbina valjda posloži da te to i iznenadi i ne iznenadi u isti tren pa zapravo prihvatiš tu igru i odjednom se devet mjeseci kasnije nađeš s djetetom koje ne znaš ni primiti. Jer nikad nisi držala bebu, a mislila si da ćeš umrijeti kad budeš prvi put morala presvući ukakanu pelenu (ok, umirem i nakon 19mj. Lažu kad kažu da ti se neće gaditi jer je tvoje 😄). Ali ta mala štruca je toliko savršena da ne možeš disati bez da ti suze idu od sreće, ponosa, ljubavi i svih tih nekih emocija koje nisi ni znala da imaš. E pa to vam je to. Odjednom sve dobije smisao! I odjednom imaš neke supermoći i znaš sto trebaš raditi, čak i onda kada sve radiš naopako.

Ja, mama. Iskreno, bez imalo lažne skromnosti, jedna jako dobra mama. Znate kako znam? Oči mu se sjaje kad me gleda!

Ako si danas napravila sve krivo, zagorio ti je ručak dok si se borila s uspavljivanjem, obukla si mu naopako pelenu jer je bježao po krevetu, a tebe glava boli i nemaš se snage igrati… ako ima uflekanu majicu, ako si mu dala da jede čokolino, ako mu je ušlo malo sapunice u oči dok si mu ispirala kosu, ako si mu kupila prekratke hlače jer si kupovala unaprijed, ako ti je stan u kaosu, a kosu nisi oprala 5 dana.. samo se pogledajte u oči. Dobra si mama, najbolja!
Eto, takva sam i ja! Njegova!”

 

Tanja @our_little_stories

“Kada pomislim na sebe u ulozi majke, odmah mi se pojavi pitanje – kakva majka želim biti? Možda je to moja profesionalna deformacija, ali, tako je. Još sam kao tinejdžerka razmišljala o tome.
Oduvijek sam zamišljala, voljela i željela obiteljski život, dječicu, sretan brak… to je bio moj ideal; ljubav, zajedništvo i dati se potpuno za ta mala bića. Dati im sve što mogu kako bi se razvili u sretne osobe.
Sve se odvilo onako kako sam zamišljala. Da vam budem iskrena, čak i bolje. Jedva sam čekala postati majkom, idealizirala sam to sve. I nisam pogriješila – savršeno je. Savršena je ta količina ljubavi za koju nisam ni znala da postoji. Ali, bome, nije tako jednostavno kao što sam mislila!! Što sve žene mogu, ajme majko! Ali znate što?! Ništa predobro nije došlo lako, bez truda i odricanja. Mi ljudi osjećamo istinsko ispunjenje onda kada se dajemo za druge, iznad nas samih. E, majčinstvo je davanje i kad ne možeš stajati na nogama. Davanje i kad si bolestan. Davanje i kad nisi spavao više od 3 sata u komadu godinu dana. Davanje i kad bi lansirao sve u 3 pm.
Ja na majčinstvo gledam kao priliku za ogroman rast. Jer, umjesto da se orijentiram samo na Evu, kako nju odgojiti, ona zapravo odgaja mene. Znam, zvuci kao floskula, ali se ja svakodnevno stvarno trudim to tako vidjeti i podsjetiti se. Ona je poticaj da stanem, dišem, da osjetim da je sve u redu, da se nigdje ne zurimo, da doživim trenutak. Sada imam najveći razlog ukrotiti svoju ljutnju jer me ona preispituje jesam li prošla tu lekciju bar 5 puta u danu, a za pola godine će to biti 278393 puta u danu. Želim joj dati najbolju verziju sebe, ali to ne znači sebe bez mana.

To osvještavanje znači prigrliti se kakva jesam i pokazati joj svoju ranjivost. Onda možemo zajedno rasti.

Želim ju podržati da bude ono što ona istinski je. Da bude sretna, a ne “poslušna”, da slijedi sebe, a ne mene.”

 

Ana @ana.in.mamaland

“Ja sam mama koja je bila sigurna 100% da je spremna za dijete dok nisam dobila dijete. Dakle, spremni ili ne, vjerujte uglavnom niste spremni. Ja sam mama koja je previše vremena provela istražujući svaki komad opreme, sve o dohrani, o kozmetici, o svemu vezanom za djecu i mislim da sam ponekad trebala manje googlati. Ja sam mama kojoj su djeca cijeli svijet, ali imam potrebu raditi i imati vrijeme za sebe, bez toga se osjećam pregaženo. Ja sam mama koja ide na hrpe radionica o odgoju, ali opet u trenucima ludila zaboravim sve što sam tamo čula i ponašam se prema naučenim obrascima (koji mi se nimalo ne sviđaju).

anainmamaland.com

Ja sam mama koja ima osjećaj da je na prvom djetetu toliko toga propustila i krivo napravila u prvim godinama pa pokušavam to sada ispraviti. Drugo dijete mi dođe kao popravni ispit. Ja sam mama koja, odgajajući svoju djecu, odgaja sebe i nije nimalo lako, jednostavno ni zabavno. Ja sam mama koju je majčinstvo promijenilo iz korijena-nabolje. Sada sam stvarno sretna u svom životu i imam osjećaj da sam napokon poslagala život kako mi se sviđa.
Ja sam mama koja je istinski sretna, ali i mama koja se ponekad totalno raspada i pita “činim li išta ispravno”. Ja sam mama koja je i supermama i nemajka istovremeno. Ja sam mama, kao i svaka druga mama, ništa posebnija, ništa neposebnija, ništa sposobnija, ništa drugačija.
Sve smo mi mame najbolje za svoju djecu i ako vam netko kaže drugačije, vjerujte mi, laže vas.”

 

Lorena @lorena_m_f

“Ja sam (bila) mlada, zbunjena mama, uplašena mama. Mama studentica, Mama koja je bila doma 5 godina, a po novom sam mama koja ostavi malca tati i ode na poslovni put na tjedan dana🙈
Ja sam mama koja kupuje previše igračaka, a kuha nedovoljno povrća.
Biti mama je najbolji najteži posao na svijetu i iako često imam filing da fejlam biti mama mi je najdraža crtica u životopisu.”

 

Iva @iva__d__iva

“Dugo sam razmišljala kako započeti pisati na ovu temu JA MAMA, prvenstveno zato jer sam tek nedavno postala mama, pa i sama polako učim što sve ova životna uloga nosi sa sobom. Koliko god riječi napisala, znam da osjećaje koje nosiš u sebi kada postaneš majka, nikada neću moći dobro opisati, ali jedno mogu reći s najvećom sigurnošću, biti majka je najdivniji osjećaj na svijetu. Kad postaneš majka, postaneš nova ti. U tom trenutku više ništa nije isto kao prije. To malo srce koje je kucalo ispod tvog daje tvom životu jedan novi smisao, tebi kao ženi daje snagu, snagu za koju nikada nisi ni pomislila da je imaš u sebi, daje ti ljubav, ljubav koja nema granica, ljubav koja sve podnosi.

Možda ti u prvim mjesecima majčinstva neće sve izgledati ovako divno, možda ćeš se sto puta zapitati „mogu li ja ovo“, ali vjeruj mi možeš, ti si rođena za to, ti nosiš tu snagu u sebi.

Koliko god nam nekad bilo zahtjevno, taj dar koji smo dobile kao žene je nešto najvrijednije što imamo.
Svaki novi dan za mene kao majku predstavlja izazov, izazov da rastem skupa s mojim djetetom, da zajedno učimo, ja od nje i ona od mene. Najveća lekcija koju sam do sada naučila je, da je svaka faza prolazna. Naučila sam da vrijeme uz djecu prolazi barem tri puta brže nego inače i da prebrzo izrastu od onih malih beba u velike ljude. Naučila sam da je potrebno više uživat u sitnicama, a manje se zamarati nebitnim stvarima. Puno puta se zapitam, da li sam ja dobra mama, da li dobro radim „svoj posao“, a onda pogledam ta moja dva plava oka i kad vidim da iz njih isijava radost onda znam da smo na dobrom putu. Naša djeca su ogledalo nas i zato je potrebno osim na djeci, raditi i na sebi, da budemo sretne i ispunjene žene, jer jedino kao takve možemo svom djetetu biti pravi uzor.”

 

Lana @bisous.fee

“Možda bi ovdje prikladniji bio naslov “Ja? Mama?”, jer ja nikada nisam planirala biti mama. No kako to obično biva, upravo je majčinstvo ono što mi je trebalo kako bih postala osoba koja sam oduvijek željela biti. Majčinstvo je nešto što te potpuno slomi, razbije, dovede do ruba, nešto što ti iz glave izbije sve što znaš o sebi, o svijetu, o životu, samo da bi te nakon toga ispočetka sastavilo, izgradilo i rodilo, ali neku bolju, ljepšu, snažniju, nježniju verziju tebe. Ja sam mama koja odgaja djecu u stranoj zemlji, mama koja ne čita knjige o majčinstvu, mama koja slijepo vjeruje svojoj intuiciji i mama koju ne more dvojbe je li dovoljno dobra. Jer zna da je. Jer zna da su svaka mama i njeno dijete savršeni spoj i najsnažnija sila u Svemiru. Ja sam mama koja zna da nije savršena, ali si je naučila praštati. Ja sam mama koju majčinstvo ne ispunjava do kraja, ali je najsretnija kod kuće s djecom dok se noćima saginje nad mirisne krevetiće i ljubi im usnule glavice.

Ja sam mama koja je ludo zaljubljena u život i male stvari u njemu i koja se ne da uvjeriti da se zbog djece vožnja tom ludom stazom treba zaustaviti. Vožnja ide, vijuga, penje se i spušta, i mi s njom. A djeca nas, ti mali suputnici, drže za ruku i vide u nama sve tajne svijeta, i neumorne vodiče, i Sunce i Mjesec i zvijezdu Sjevernjaču.”

 

Ana @ana.vladusic

“Neki dan me netko pitao što se u životu najviše promijeni kada dođu djeca. No, mogla sam odgovoriti samo ovo: Prije braka imala sam tri teorije o odgoju djece. Sada imam troje djece i nijednu teoriju.

Pretpostavljam da je kod svakoga drugačije, no biti mama kod mene znači sljedeće:
1. Ta samonametnuta disciplina i red koji su došli s djecom doveli su me do najvećih postignuća u životu, bilo privatno ili poslovno. Ja da nemam djecu, vjerojatno bih i dalje gledala 5. sezonu neke serije i pizzu smatrala toplim obrokom.

2. Otkako sam mama puno sam motiviranija, organiziranija i možda smiješno zvuči, ali stižem napraviti puno više toga. Kako bi se reklo: “nemam praznog hoda”. Djeca me motiviraju da guram dalje, da guram iznad svojih granica, da gledam izvan okvira. Oni ne uče iz lekcija koje im pokušavamo prikazati i dokazati, oni uče gledajući nas, te se ponašaju po šabloni pruženog. To što mi pružimo svojoj djeci, danas sutra oni će to pružiti društvu.

2. Svaki roditelj iz svoje djece pokušava izvući ono najbolje, ali nekad kad se urote i počnu u tandemu “skakati” po glavi, iz tebe izvuku baš ono najgore. I iako svi znamo da se roditeljstvo sastoji od beskrajne ljubavi i usađivanja moralnih vrijednosti kako bi na kraju izrasli u dobre i poštene ljude, 70% vremena provedeš ponavljajući stvari kao što su obuci papuče, pusti vodu u wc-u i ne razmazuj čokoladu po zidovima.

3. Vrijeme kod frizera je samo moje i tamo idem bez djece. Iako me zvuk fena sve više podsjeća na white noise playlistu koju pustim Francu kad vrišti. Tko nije probao, gadno se prevario.

4. Otkako sam mama, domet ludosti i iskakanja iz rutine mi je kad naručim bocu vina uz ručak. Nakon cijelog tjedna, to mi dođe kao izlazak nekad davno. Imam stol, imam bocu i imam ekipu. Samo, ovaj put izlazim s puno mlađima! Idem leći u ranim jutarnjim satima i spavam za radnim stolom. Doduše iz nekih drugih razloga, ali to sad nije ni bitno.

Dakle, kad pogledam ovako, evo rekla bih, skoro da se ništa nije ni promijenilo… Sve je samo stvar perspektive.”

 

Tina @tinki_pink

“Ja, mama!
Eto ti blokade! Najteže mi je pisati o sebi, a još teže o sebi u ulozi majke.
Ukratko. Ja sam mama puta 3. Za Luku većina Vas zna, dječaka koji doslovno ne skida svoj čaroban osmijeh s lica, dječaku kojem nikad ne bi mIjenjala taj kromosom više jer to ne bi bio više isti moj Lu. Mama sam anđela Franke koja je uvijek sa nama samo je oku nevidljiva, tu je i čuva nas. I mama sam malene Nike, glasne i znatiželjne djevojčice predivnih plavih očiju i zeznutog karaktera.

Ja sam mama koja se trudi svakodnevno biti zahvalna prvenstveno jer sam mama i koja se trudi biti zahvalna na zdravlju koje imamo. Ja sam mama koja padne u teške trenutke kroz dan zvana tjeskoba ili manjak strpljenja, ali sam i mama kada se dogodi poseban trenutak i srce veselo zapleše od njega, taj trenutak rado dijelim sa svima Vama, onako iskreno i sretno jer taj trenutak želim živjeti. Ja sam mama koja se konstantno bori da “brigu” smanji u neke normalne razine i da riješi problem zvan “panika” u pojedinim situacijama.  Ja sam mama koja voli dobiti savjet, bio on meni prihvatljiv ili ne jer smatram da je savjet bio dobronamjeran.
Za sebe bih rekla da sam pravedna i stroga, a ponekad i više stroga u trenutku kada plavooka i smješko odluče vješto manipulirati. Zlatno pravilo koje poštujem – “obećano uvijek ispunim”. Ja sam mama koja itekako voli vrijeme samo za sebe i da sama odlučim kako to vrijeme provesti. Jedino moram ispraviti par tehničkih problema koje me proganjaju u tom trenutku, a to je opustiti se i da moj mozak ne pomisli na torticu (znate o čemu pričam). Ja sam mama koja je postala masterchef u nespavanju i ne mogu napisat da sam zbog toga umorna i sretna. Zapravo sam mama koja je samoj sebi najveći kritičar, a opet jednostavna, pa malo komplicirana, mama sa puno propusta, sa grižnjom savjesti i preispitivanjem sebe u sitnim večernjim satima smišljajući prave odgovore koje se nisam sjetila u datom trenutku.

Ja sam mama koja puno ovisi o tati, jer tate su zakon, pogotovo ovaj naš.

Ja sam mama koja je naučila da je sve vrijedilo i mama koja bi bez razmišljanja vrlo rado sve ponovila sa svim istim likovima i događajima.”

 

Ivana @cupoftea.mama

“Ja.
Mama.
Od kada znam za sebe bilo mi je teško misliti, napisati rečenicu ili započeti razgovor riječju “ja”. U molitvi gotovo nikada ne molim ništa za sebe, a kada molim, to bude za snagu zbog nekog drugog. Možda je to zato jer sam odrasla u punoj kući ljudi i život mi je nekako neprestano šaputao – ne sada, ne ti.
Uhvatim se kako razmišljam o životu prije no što sam postala “mama” i ne mogu se sjetiti trenutka kada sam sebe stavila ispred nekoga ili nečega. Ne mogu se sjetiti niti trenutka kada sam razmišljala o svom unutarnjem stanju ili nekakvom osobnom razvoju. Ali znam,… Znam točan trenutak kada se sve promijenilo. Sjedila sam na fakultetu i slušala predavanje kada sam po prvi put osjetila Juliju kako me škaklja u trbuhu:
“Hej mrvo, tu sam, nisi sama. Imamo jedna drugu. Ti i JA.”
Bio je to trenutak kada je gotovo sve počelo biti manje bitno nego JA. Promijenile su mi se misli i navike. Počela sam drugačije prihvaćati informacije i ljude s kojima dolaze. Počela sam otpuštati stvari koje sam, iz nekog razloga, gomilala i držala uz sebe svim snagama.


Došla je i Julia, a svijet me počeo zvati “mama”. Da, svijet me počeo zvati jer JA znam da sam MAMA od onog trenutka kada sam osjetila svoju mrvu u trbuhu. Za mene “mama” nije samo uloga, već i ta neopisiva snaga i preokret koji se dogodi.
Danas, nakon dvije godine, mogu vam reći da sam jako brižna i oprezna mama. Od kada je propuzala većinu dana držim trbuh stisnut u grču jer se borim sama sa sobom da ne skočim na svaki njezin nespretni korak ili skori pad. Kada i padne, govorim joj “nema veze srce, sve je to u redu” i nasmijem se, a ako se nekada nađete u njezinoj blizini i padnete ona će vam reći “nema veze” i nasmijati se. Samo ona ne zna da iza mog smješka stoje krokodilske suze koje će poteći tamo nekada navečer kada ju uspavam. Trudim se kuhati i peći svaki dan, ali se nerijetko i dobro naživciram jer ona većinu stvari samo lizne ili pojede zalogaj. Onda je tu dostava pa obje uživamo. Vičem. O da,… viknem povremeno i kasnije mi bude krivo, ali nekada i ne. Idemo skoro svaki dan van, ali da budem iskrena, nekada nam se i ne da pa provedemo dan ili dva u stanu i bude nam baš dobro.

Volim i ljubim i grlim toliko da se nekada suzdržavam jer se bojim da pretjerujem. Mogla bih pisati o ovoj temi još dugo, ali reći ću vam jedno… Nema mi ljepšeg zvuka nego kada mi ona kaže “mama”.”

 

#svalicamajcinstva